"Romania este iesita din cadrul Acordului de finantare preventiva pe termen mediu incheiat cu Comisia Europeana", a anuntat marti Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.
Anuntul a fost facut dupa reuniunea ECOFIN in care s-au discutat recomandarile echipei de experti trimisa la Bucuresti pentru evaluarea acestui acord, scrie cursdeguvernare.ro.
O constatare similara urmeaza sa fie anuntata si de FMI, care in primavara acestui an nu si-a mai trimis la Bucuresti propria echipa de experti pentru evaluarea stadiului acordului similar pe care Fondul il deruleaza cu Romania.
Acordul cu FMI expira pe 27 septembrie, cel cu Comisia Europeana pe 30 septembrie.
Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal
Romania are in derulare acorduri preventive (4 miliarde de euro in total ca "plasa de siguranta") cu FMI si cu Comisia Europeana, iar echipele de experti ale celor doua institutii trebuia sa soseasca in Romania pentru revizii ale acordurilor de doua ori ...citeste mai departe despre "Decizie Ecofin: Acordul cu Romania este "iesit din cadru". Realitatea paralela a lui Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 09:41
Masurile de relaxare fiscala incluse in noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grija, pentru o mai buna intelegere a modului in care pot fi atinse tintele de deficit fiscal ale Romaniei, au comunicat reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).
"Taierile de taxe propuse vor trebui analizate cu grija pentru o mai buna intelegere a modalitatii in care pot fi atinse obiectivele de deficit fiscal. FMI este pregatit sa discute propunerile cu Guvernul", a declarat un purtator de cuvant al FMI, raspunzand unei intrebari pe tema masurilor incluse in proiectul de Cod Fiscal si daca acestea ar putea periclita acordul de imprumut dintre Romania si FMI.
Proiectul noului Cod Fiscal, prezentat miercurea trecuta de Guvern, include, printre altele, reducerea, incepand cu anul viitor, a TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%, nivelul TVA pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza urmand sa scada la 9%, reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la ...citeste mai departe despre "FMI atrage atentia: Taierile de taxe propuse prin noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grija" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 18:30
Masura relaxarii fiscale care este propusa prin noul proiect de Cod Fiscal va duce la neincasari de venituri bugetare in valoare de 37 de milioane de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.
Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei, relateaza Mediafax.
Astfel, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta, in anul 2016, va duce la un impact negativ brut de 11,5 miliarde de lei, din totalul de 16,4 miliarde de lei, asa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal.
De asemenea, incasarile din accize vor scadea cu 2,8 miliarde de lei, dupa micsorarea anuntata a accizelor pentru carburanti, bere si bauturi alcoolice, dar si dupa eliminarea accizelor la bijuterii, cafea si blanuri. In plus, eliminarea asa-numitei taxa pe stalp - impozitul pe constructiile speciale - ...citeste mai departe despre "Relaxarea fiscala propusa prin noul Cod Fiscal va duce la un gol bugetar de 37 de miliarde de lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:10
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca proiectul noului Cod Fiscal si de procedura fiscala nu reprezinta forma finala, fiind discutat cu mediul de afaceri, societatea civila si contribuabili.
El a precizat ca Guvernul nu impune nimic, iar daca noul Cod Fiscal va fi adoptat, va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%
"In primul rand, Codul Fiscal si Codul de Procedura fiscala care le-am prezentat astazi, in niciun caz nu sunt in forma finala. Vedeam pe undeva ca impune Guvernul, nu, Guvernul nu impune nimic, este o minciuna. Guvernul a construit aceasta propunere care inca 30 de zile se discuta cu mediul de afaceri, cu societatea civila, cu contribuabilii care platesc taxe si impozite.
Dupa aceea Guvernul trimite proiectul la Parlament, se dezbate si in Senat si in Camera Deputatilor, deci este o procedura lunga pana la sfarsitul sesiunii, sfarsitul lunii iune. Dupa aceea, daca se aproba si presedintele promulga, sa ...citeste mai departe despre "Ponta, despre noul Cod Fiscal: Nu e forma finala, Guvernul nu impune nimic" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 19:19
Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de anul viitor, promite sa reduca presiunea fiscala pentru angajatii si companiile din Romania.
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul noului Cod, care contine masuri de tip liberal, ce-ar urma sa schimbe imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
Printre modificarile esentiale aduse Codului Fiscal se numara reducerea TVA, anularea impozitului pe dividende, reducerea cotei unice de impozitare si cresterea bazei de colectare pentru asigurarile sociale.
Implementarea acestora se va face gradual, pentru a diminua impactul asupra bugetului de stat.
TVA redusa scoate economia neagra la suprafata
Incepand cu 1 ianuarie 2016, Romania ar trebui sa-si imbuntateasca treptat imaginea in fata investitorilor externi si a unor institutii financiare internationale.
Reducerea treptata a unor taxe impovaratoare ar putea aduce o parte din economia subterana la vedere, incurajand, in acelasi timp, investitiile.
Noile masuri ar putea imbunatati substantial imaginea mediului de afaceri din tara incepand cu 2016.
In prima faza, cota TVA de 24%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, va fi redusa la 20%.
Pentru alimentele de baza - carne, peste, fructe si legume - TVA va fi de 9%, dupa modelul aplicat in industria de panificatie.
In prima faza, impactul asupra bugetului de stat, in cursul anului viitor, ar urma sa fie de 5,2 miliarde de lei, suma care n-ar fi imposibil de recuperat.... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:45
Guvernul a aprobat marti seara Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, ministrul de finante Gheorghe Ialomitianu anuntand ca principalele modificari vizeaza acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri.
In opinia sa, masurile luate de Guvern vor ajuta mediul de afaceri, dar sunt si masuri de combatere a evaziunii fiscale. Printre modificarile aduse se numara cea privind facilitatile acordate firmelor care au ca obiect de activitate transportul de persoane, relateaza NewsIn.
"O modificare solicitata de mediul de afaceri se refera la deductibilitatea in proportie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere destinate transporului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit. Tot cu 50% se reduce TVA-ul aferent achizitiilor acestor autoturisme", a aratat Ialomitianu.
"Adica cine cumpara un autoturism - ma refer aici la persoanele juridice - destinat pentru conducere, de la 1 ianuarie beneficiaza de deductibilitate de 50% a consumului de combustibil, iar la achizitionare beneficiaza de 50% la deductibilitate privind TVA-ul. (...) Aceste mijloace de transport sunt utilizate atat in scopul activitatilor din firme, cat si in scop personal si devine o cheltuiala plafonata", a explicat ministrul de FInante.
Impactul calculat de MFP este de 282 milioane de lei, din impozitul pe... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 09:15
Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune si nu permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, potrivit unui studiu realizat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia de compania de consultanta financiara Accace, conform Mediafax."Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune (80%), la distanta de sistemul fiscal din Cehia, caracterizat ca fiind instabil de catre 60% dintre companii, si la polul opus fata de sistemele din Bulgaria, cel mai stabil din regiune (100%) si Slovacia (60%)", se arata intr-un comunicat al Accace.
Studiul "Perceptia companiilor asupra legislatiei fiscale" a fost efectuat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia in perioada august-septembrie 2011 in randul companiilor medii si mari care isi desfasoara activitatea in regiune.
"Romanii si bulgarii sunt cei mai fermi, insa din perspective opuse: majoritatea covarsitoare (92%) a companiilor care isi deruleaza activitatea si in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, in timp ce bulgarii considera ca au toate conditiile pentru a realiza acest lucru.
Companiile prezente in Slovacia de asemenea inclina spre un raspuns pozitiv, 67% avand incredere ca sistemul fiscal local le permite planificarea pe termen lung si o dezvoltare sustinuta a afacerilor, aceeasi opinie fiind dominanta si... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 13:14
Sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare este putrezit de la radacina. Cea mai importanta variabila din ecuatia de calcul a impozitului, valoarea de piata a unui imobil sau teren, este chiar cea de care nu se tine cont. Pentru a corecta aceasta problema, statul ar trebui sa scoata din buzunar cel putin 2,4 miliarde de lei, gest putin probabil sa fie facut. In schimb, Ministerul Finantelor vine cu fel de fel de modificari ce dau cu totul peste cap modul in care romanii isi platesc taxele pe casa.Aproape toate statele europene impoziteaza proprietatile imobiliare in functie de valoarea de piata a acestora.
Teoretic, si in Romania se intampla acest lucru, doar ca valoare unui imobil sau a unui teren inregistrata la Directia Generala Impozite si Taxe Locale (DGITL) este de trei-patru ori mai mica decat cea reala.
Mai mult, procentul de impozitare este infim in comparatie cu restul statelor UE.
"Nivelul actual de impozitare al proprietatilor imobiliare este mic si viciat", a declarat pentru Bloombiz.ro analistul imobiliar Dr. Radu Zilisteanu.
"Viciul porneste de la faptul ca valoarea inregistrata la DGITL este foarte departe de valoarea de piata".
Asadar, o proprietate de 100.000 de euro, figureaza la DGITL ca valorand 25.000 de euro, in unele cazuri. Nivelul actual de impozitare pe proprietate este 0,1% in Romania, ceea ce inseamna ca taxa aplicata locuintei respective este de aprox. 25 de euro.
Acelasi impozit in Centru si in Ferentari
Recent, Ministerul... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 17:24
Firmele vor putea plati anual sau trimestrial impozitul pe profit, iar cetatenii straini rezidenti in Romania vor plati impozit atat pe veniturile obtinute in tara, cat si in strainatate, conform Mediafax. Cetatenii straini cu rezidenta in Romania vor plati impozit pe veniturile obtinute atat in tara, cat si in strainatate in primul an de la dobandirea acestui statut, si nu dupa trei ani, asa cum prevede legislatia in vigoare, potrivit unui proiect de ordonanta care aduce modificari Codului Fiscal, conform Mediafax.
"Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
In prezent, persoana fizica nerezidenta care indeplineste conditiile de rezidenta in Romania timp de trei ani consecutiv plateste impozit pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal.
Pentru a fi considerata rezidenta, o persoana fizica trebuie sa aiba domiciliul in Romania, sa locuiasca in tara pentru perioade ce depasesc in total 183 de zile pe an, sau sa fie cetatean roman care lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Concomitent, Finantele au mentinut obligatia de plata a impozitului de catre o persoana fizica rezidenta romana cu domiciliul in... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 12:58