Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece

Miercuri, 16 August 2017, ora 15:48
927 citiri
Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia romaneasca a accelerat si este din nou cea mai rapida din UE, insa acest avans al PIB este nesustenabil pe termen lung in lipsa unor masuri de consolidare, potrivit economistilor.

Iata si cateva dintre prroblemele care pun presiune pe economie:

lipsa lucrarilor de infrastructuradeficitul fortei de muncadeteriorarea echilibrelor macroeconomiceinstabilitatea legislativascaderea investitiilor

Avansul Romaniei este in linie cu evolutia economiilor statelor din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care tara noastra a ramas dependenta in special de evolutia zonei euro, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

"Cresterea productiei industriale si a exporturilor a mers in pas cu acestea, in conditiile in care economia romaneasca a ramas dependenta de evolutia zonei euro. (...) Este greu de spus daca acest ritm se pastreaza pana la finalul anului", a afirmat Parvan.

El atrage atentia ca este greu de crezut ca aceasta crestere este sustenabila, in lipsa unor masuri care sa consolideze aceasta accelerare a economiei.

"Consumul a fost stimulat, dar trebuie sa vedem ce vine din spate. Productia, dezvoltarea infrastructurii si rezolvarea problemei deficitului de forta de munca sunt foarte importante. Consolidarea cresterii economice, in special, la nivelul diverselor regiuni din tara, ar putea veni printr-un avant al lucrarilor de infrastructura si al parteneriatelor public private", a explicat Parvan.

Avansul PIB-ului este nesustenabil, in conditiile deteriorarii echilibrelor macroeconomice, considera economistul-sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

"Consideram ca dinamica PIB-ului din semestrul unu este nesustenabila, aspect confirmat de climatul investitional dificil, tergiversarea reformelor si deteriorarea echilibrelor macroeconomice.

Pentru a doua jumatate a anului curent ne asteptam la decelerarea economiei interne, pe fondul disiparii impactului noului Cod Fiscal, acumularii de tensiuni si dezechilibre in economie (cu impact asupra costurilor de finantare), intr-un context international caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criza si iesirea graduala din relaxarea monetara", a declarat Radulescu, in cadrul unui raport.

Pe termen mediu, acesta estimeaza o decelerare a economiei si convergenta spre ritmul PIB-ului potential, mai mic.

Referitor la datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), referitoare la cresterea deficitului ...citeste mai departe despre "Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece" pe Ziare.com

#crestere economica Romania , #Stiri Macroeconomie