Oamenii de afaceri din Romania: Noul Cod Fiscal, un pas inainte spre progres

Marti, 31 Martie 2015, ora 13:53
10551 citiri
Oamenii de afaceri din Romania: Noul Cod Fiscal, un pas inainte spre progres
Foto: rfi.ro

Antreprenorii si liderii romani din business vad un semn de maturitate in introducerea unui nou Cod Fiscal, pro-business, dupa 12 ani marcati de peste 150 de modificari aduse legii actuale.

"Romanian Business Leaders considera ca noul Cod Fiscal clarifica aspecte tehnice insuficient reglementate de legea in vigoare si ca este un document fundamental bun care poate deveni un pol de stabilitate in economia urmatorilor cinci ani", se arata intr-un comunicat al Fundatiei, remis Business24.

Noul Cod Fiscal aduce o serie de masuri benefice pentru mediul de afaceri, pe care Romanian Business Leaders le sustine, si anume: mentinerea cotei unice de impozit pe profit si pe venit; plafonarea anumitor contributii sociale de pensie si sanatate; reducerea cotelor de asigurari sociale in anii urmatori; introducerea scutirii de impozit pe dividende; si reducerea cotei standard si extinderea aplicabilitatii cotei reduse de TVA.

Romanian Business Leaders semnaleaza ca efectul pozitiv al acestor masuri poate fi influentat negativ de introducerea in Codul de Procedura Fiscala a unor prevederi indreptate teoretic impotriva evaziunii fiscale, dar care, raportat la mediul normal de afaceri, pot genera distorsiuni importante.

Printre aceste masuri, oficialii RBL subliniaza urmatoarele prevederi:

-introducerea penalitatii de nedeclarare de 0,06% pe zi, plafonata la 100.000 RON, fara a fi insotita de masuri tranzitorii care sa prevada aplicarea penalitatii doar pentru creantele bugetare aparute dupa 1 ianuarie 2016;

-introducerea obligativitatii informarii zilnice a ANAF de catre banci, auditori, contabili, notari, avocati, agenti imobiliari etc. despre tranzactii in valoare de peste 5.000 euro, de care au cunostinta.

Romanian Business Leaderspropune amendamente si asteapta de la membrii Parlamentului sustinerea acestora, in ceea ce priveste:

-consolidarea fiscala pentru impozit pe profit a grupurilor de firme, la nivel de holding romanesc;

-reducerea plafoanelor aplicabile pentru contributiile de asigurari sociale (pensie, sanatate) de la cinci la trei salarii medii brute pe economie pentru cresterea conformarii voluntare;

-revizuirea prevederilor din Codul de Procedura Fiscala cu privire la aspectele mentionate anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noul Cod Fiscal, #oamen afaceri Noul Cod Fiscal , #Norme legislative