Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in martie 2018 pana la 1,4%, de la 1,1% in luna precedenta, in timp ce rata somajului in zona euro a scazut la 8,5% in februarie 2018, de la nivelul de 8,6% inregistrat cu o luna inainte, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, in luna martie, cele mai semnificative majorari de preturi s-au consemnat la alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 2,2%, dupa un avans de 1% in luna februarie, urmate de preturile la energie, cu o crestere anuala de 2,0%, dupa un avans de 2,1% in luna februarie, si preturile la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,5%, informeaza AFP.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a ramas neschimbata la 1%, semn ca presiunile inflationiste sunt tinute sub control.
In pofida cresterii din luna martie, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al BCE, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Separat, Eurostat a anuntat ca rata somajului in zona euro a scazut usor in luna februarie, pana la 8,5%, acesta fiind cel mai redus nivel al somajului inregistrat de zona euro dupa luna decembrie 2008. Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de informatii financiare Factset.
In ceea ce priveste Uniunea... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:00
Dincolo de toata agitatia starnita de lansarea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, oficialii din zona euro par sa ignore cu desavarsire un eveniment alarmant petrecut de curand in Japonia, alta tara adepta a acestei politici monetare neconventionale: scaderea salariilor.
Salariile japonezilor au scazut din nou in luna ianuarie, veniturile acestora ajustate in functie de inflatie fiind acum cu 7,5% mai mici decat erau in 2008, inainte de declansarea crizei globale.
Jumatate din procesul de devalorizare s-a petrecut pe fondul relaxarii cantitative initiate de Banca Japoniei, iar acest lucru ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru liderii europeni, arata Wall Street Journal.
Conditii asemanatoare
Peisajul economic din Japonia anului 2013 si cel actual din zona euro seamana destul de mult incat sa ne permita sa vorbim de un scenariu copiat aproape la indigo.
Japonia se afla in deflatie, un fenomen care ameninta serios intreg continentul european in acest moment.
Japonezii s-au alarmat in momentul in care yenul s-a apreciat pana la pragul de 77 de unitati in raport cu dolarul, iar presedintele BCE Mario Draghi a precizat inca din martie 2014, ca un curs de 1,38 dolari/euro "implica o restrangere a conditiilor monetare, cu un impact negativ asupra inflatiei si ca o potentiala amenintare asupra revigorarii economice in zona".
Atat Banca Japoniei cat si BCE au mizat pe relaxarea cantitativa si deprecierea monedelor in... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 15:09
2Romania a inregistrat in T2 cea mai mare crestere anualizata din UE a salariilor, de 7%, fata de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Eurostat. In acelasi timp, Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al salariului mediu din UE, dupa Bulgaria.
Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in Romania (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria si Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitandu-se Irlanda (0,4%), Spania si Olanda (0,5% fiecare).
Salariile au crescut in medie, in trimestrul al doilea cu 1,9% in UE si cu 1,7% in zona euro.
Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor incepand de la 1 iunie si vrea sa efectueze in decembrie restituirea integrala a remuneratiei angajatilor din sistemul public la nivelul de la jumatatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI.
Bugetarii au mai beneficiat de la inceputul anului trecut de o majorare salariala de 15%.
Costul orar al fortei de munca in Romania a crescut in primul trimestru din acest an cu 4,41% fata de perioada similara din 2011, cele mai mari rate anuale de crestere inregistrandu-se in activitatile de comert si tranzactii imobiliare. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:51
IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a obtinut cea mai consistenta crestere salariala din ultimii 20 de ani, de 4,3%, care, potrivit analistilor, va sprijini consumul din cea mai mare economie europeana si va contribui la ajustarea dezechilibrelor care au cauzat tensiuni in zona euro.
Cei 3,6 milioane de membri IG Metall, din industria germana, au obtinut, in urma negocierilor care s-au incheiat la finele saptamanii trecute cea mai mare crestere salariala din 1992, cand sindicatul a determinat angajatorii sa acorde o majorare de 5,4%.
Cresterea de 4.3% a fost acordata pentru cele 12 luni din perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013, iar acordul dintre sindicat si angajatori pune capat unor negocieri tensionate, presarate cu greve care au afectat productia industriei germane.
Acordul vine in urma interventiei in premiera a liderilor politici germani, care dupa o perioada indelungata de tacere autoimpusa au cerut explicit, in repetate randuri, cresteri salariale semnificative in sectorul privat.
Majorarea lenta a salariilor din Germania este considerata de multi economisti una dintre principalele surse de dezechilibru din zona euro, care au accentuat efectele crizei datoriilor de stat.
Cresterea medie nominala a salariilor din Germania a fost de 1% din 2007 pana in prezent, fata de 2,7% la nivelul zonei euro, medie influentata si de nivelul din cea mai mare economie europeana.
Desi salariile de la periferia zonei euro, afectata de criza, sunt in... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 10:02
Liderii Bancii Centrale Europene au avut la inceputul zilei de miercuri o serie de intalniri cu privire la situatia economico-financiara din zona euro. Dupa ce au decis sa nu modifice dobanda cheie, care deja se afla la un nivel minim istoric, ei au abordat problema inflatiei din zona euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat miercuri ca Banca este pregatita sa ia masuri impotriva amenintarilor inflationiste in caz de nevoie si a asigurat investitorii ca institutia pe care o conduce nu planuieste sa retraga fondurile pentru stimularea economiei in caz de urgenta, scrie Bloomberg.
"Avem toate uneltele necesare pentru a adresa in timp util riscurile la care e expusa stabilitatea preturilor", a declarat Draghi in cadrul conferintei de presa tinute la Frankfurt dupa sedinta in care liderii BCE au hotarat pastrarea ratei de dobanda cheie la 1%.
Draghi a mai declarat ca este prea devreme sa se aduca in discutie strategia de exit (n.r.: serie de masuri la care BCE va renunta odata cu trecerea crizei) pentru ca perspectivele economice sunt dominate de riscul revenirii recesiunii.
BCE pune in balanta implicarea in Germania, in vederea temperarii tendintelor inflationiste, si nevoia de contracarare a efectelor crizei datoriilor suverane. In timp ce natiuni ca Grecia si Spania se lupta cu recesiunea si cu rate record ale somajului, muncitorii germani castiga unele dintre cele mai mari salarii din ultimii 20 de ani.
"O sa acordam o atentie speciala oricaror... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:25
Nivelul salariilor si a ratei ocuparii fortei de munca din zona euro au scazut in ultimul trimestru al 2011 indica situatia precara a statelor europene, arata un studiu publicat de Eurostat.
Cifrele publicate joi de agentia de statistica Eurostat arata diferente majore intre nivelurile de crestere economica ale statelor zonei euro. Prapastia dintre Germania, unde salariile sunt mari si rata de ocupare a fortei de munca ridicata, si tarile de la periferia zonei, care au raportat cresteri mici ale salariilor sau chiar scaderi, creste cu fiecare luna care trece, scrie Wall Street Journal.
Rata anuala de crestere a salariilor in tarile zonei euro a fost de 2,5% in al patrulea trimestru al 2011. Rata inregistrata in trimestrul anterior a fost mai mica, de 2,4%, dar in combinatie cu o rata a inflatiei de 2,9%, salariile au scazut in cele trei luni, daunand puterii de cumparare.
Datele Eurostat arata si un declin al ratei de ocupare a fortei de munca in zona cu 0,2% atat in al patrulea trimestru al anului trecut, cat si la nivel anual. De la declansarea crizei, aceasta cifra a fost mai mare doar in primul trimestru al 2009, cand toate tarile erau in recesiune si s-a inregistrat o scadere de 0,8%.
Efectul unui consum redus la nivel european se vede in scaderea cu 0,3% a Prodului Intern Brut in ultimul trimestru al 2011. O revenire pe crestere a consumului nu este prevazuta in perioada urmatoare.
O scadere sau o mentinere a nivelului actual al ratei de ocupare a... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 18:46
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciaza ca majorarea salariilor in statele din zona euro ar reprezenta "o masura prosteasca" pentru statele care ies din criza, in conditiile in care presiunile inflationiste din uniunea monetara cresc, transmite Mediafax.
"Ar reprezenta cea mai prosteasca masura care ar putea fi luata. Nu putem face nimic legat de prezenta crestere a preturilor combustibilului si materiilor prime", a afirmat Trichet la postul de radio Europe 1, fiind intrebat despre presiunile din tari precum Germania pentru majorarea salariilor in contextul in care economiile ies din criza, iar preturile mai mari ale materiilor prime amplifica inflatia.
El a mentionat ca autoritatile europene trebuie sa faca tot posibilul pentru a evita cresterea altor preturi peste nivelurile stabilite de BCE in definirea unui pret stabil.
"Ma gandesc la o gama larga de costuri, inclusiv salariile, bineinteles", a spus Trichet.
Inflatia din zona euro se afla in prezent la nivelul de 2,4%, peste cel de 2% vizat de BCE, iar banca a avertizat ca indicatorul ar putea accelera.
Cancelarul german, Angela Merkel, si ministrul Economiei, Rainer Bruederle, au cerut majorarea salariilor pentru acest an, dupa ce uniunile sindicale au acceptat cresteri modeste ale remuneratiilor in ultimii ani, in contextul in care Germania se lupta sa iasa din recesiune.
Trichet subliniaza ca acele state care au limitat cheltuielile au reusit sa reduca somajul.
mai mult
Duminica, 20 Februarie 2011, ora 19:17
Costurile totale pentru o ora de munca au crescut in Romania in ultimul trimestru din 2008, in medie cu 21,5% fata de perioada similara din 2007, cel mai inalt ritm din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor revizuite publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat. In intervalul octombrie - decembrie 2008, cresterea costurilor pentru o ora de munca in Romania a urcat cu 0,3 puncte procentuale fata de avansul inregistrat in trimestrul al treilea din 2008.
Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 22,5% pe an, in constructii, - cu 20,1% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 20,9%.
La nivelul UE, Eurostat a estimat pentru trimestrul patru o crestere, in termeni nominali, cu 4,6% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 3,8%.
Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca s-au majorat in zona euro cu 5,4% in industrie, cu 5,1% in constructii si cu 2,6% in servicii, in timp ce in UE, costurile au fost cu 6%, 5,1%, respectiv 3,8% mai mari.
Dintre statele membre ale UE, dupa Romania, ritmuri inalte de crestere a costurilor cu forta de munca au fost inregistrate in trimestrul al treilea in Bulgaria, de 17,9%, si Letonia, de 17,2%.
Dintre statele membre pentru care au fost publicate date, cele mai mici cresteri anuale ale costurilor pe ora de munca au fost inregistrate in Malta, de 0,4%. mai mult
Vineri, 13 Martie 2009, ora 15:03