Pe oricine intrebi, iti spune ca un prieten adevarat este cel care este mereu disponibil pentru tine. Mereu dispus sa te asculte, sa te inteleaga, sa te ajute, sa te sprijine in orice imprejurare. Dar este posibil asa ceva?
Din perspectiva psihologica, disponibilitatea dusa la extrem, ascunde o personalitate dependenta, nesigura sau totalmente interesata.
Asa ca, daca aveti un astfel de prieten, poate ar trebui sa va ganditi ce doreste cu adevarat de la voi. Daca nu cumva are anumite beneficii la care nici macar nu va ganditi, sau daca nu cumva, este cumva dependent de voi.
De ce avem aceasta nevoie, de a fi ascultati de cineva?
Avem o astfel de nevoie pentru ca ne simtim incarcati de probleme, suprasolicitati, subapreciati, sau pentru ca, pur si simpul, ne place sa vorbim.
Insa, daca aceasta nevoie este peste medie, ar fi bine sa ne gandim, daca nu cumva avem o problema de natura psihologica. Iar problemele de natura psihologica, cat si manifestarile acestora pot fi:
Depresie - se manifesta prin lipsa nevoii de socializare, cand avem senzatia ca nimeni nu ne intelege, sau ca nimeni nu ne mai poate ajuta. De aceea, daca avem depresie, orice discutie, de cele mai multe ori, nu ne face sa ne simtim mai bine, ba din contra, ne poate intari sentimentul de neajutorare.
Anxietate - este caracterizata de frica permanenta ca ni se poate intampla ceva rau. Starea generala este de neliniste, iar aceasta ne afecteaza somnul, comportamentul alimentar sau... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 15:30
Ti s-a intamplat, poate, si tie: vorbesti, sa zicem, despre copii intr-un mediu privat si imediat pe telefon incep sa-ti apara reclame la scutece. Ca si cum Google sau Facebook ti-ar fi ascultat discutia.
Facebook si celelalte aplicatii nu fac acest lucru, insa explicatia pentru care vezi aceste reclame este chiar mai nelinistitoare de atat, sustine Tristan Harris, un fost angajat al Google si unul dintre razvratitii industriei.
Harris a explicat recent, cu ocazia Milken Institute Global Conference din Los Angeles, cum reusesc totusi aceste companii sa iti arate reclame legate de situatii despre care tocmai ai adus vorba, relateaza Australian Broadcasting Corporation.
"Stiu sigur - si examinarea datelor, si vicepresedintele departamentului de publicitate de la Facebook zice acest lucru - promite, ca ei nu folosesc microfoanele pentru a asculta utilizatorii. Cum reusesc sa-ti cunoasca discutiile? Asta se intampla pentru ca in spatele fiecarui server Google sau Facebook exista o mica papusa voodoo, un fel de avatar de-al tau.
Si nu trebuie sa-ti ascult conversatiile, pentru ca am adunat toate click-urile si like-urile pe care le-ai dai vreodata, ceea ce face ca aceasta papusa voodoo sa se comporte ca tine din ce in ce mai mult. Tot ce trebuie sa fac este sa simulez conversatia pe care ea ar avea-o si stiu despre ce ai vorbit fara sa fie nevoie sa te ascult", a spus Harris.
Harris, care studia la Google, in cuvintele sale, "cum influentezi din punct de vedere... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 07:19
Generatiile Z si Y (Millennials) sunt singurele generatii din istoria lumii care, desi sunt mai tinere, au oportunitatea sa-i invete pe cei mai varstnici, este de parere Mihaela Perianu, managing partner in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane AIMS Romania.
Generatia Z include tinerii care abia intra pe piata muncii, iar din generatia Millennials fac parte cei cu varste de pana in 29 de ani.
"Cei din generatia X (cei care au varste cuprinse intre 35 si aproape 50 de ani - n. red.) au in spate doua generatii complet diferite. Generatiile Z si Y sunt singurele generatii din istoria lumii care, desi sunt mai tinere, au oportunitatea, dar si obligatia sa-i invete pe cei mai varstnici.
In toate companiile trebuie sa existe acesti tineri, ei pot crea un business si o perspectiva care este mult mai adaptata la prezent", a declarat Mihaela Perianu, managing ...citeste mai departe despre "Ce au diferit generatiile Z si Y si de ce e bine sa asculti cu atentie ce au de spus" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2016, ora 08:11
In Turcia va intra in vigoare o lege putin spus controversata, care da si mai multa putere politiei si guvernantilor, in ciuda obiectiilor Opozitiei.
Legea, semnta de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, se numeste "Pachetul legal prentru protejarea libertatilor" si permite inclusiv ascultarea telefoanelor fara mandat, informeaza Hurriyet Daily News.
Guvernul e de parere ca politia are nevoie de mai multa putere pentru a pastra ordinea si siguranta cetatenilor, mai cu seama ca se apropie alegerile din iunie. I
n Turcia, multe proteste au devenit violente, folosindu-se tot mai des cocteilurile Molotov. In plus, spun guvernantii, drogul bozai e tot mai raspandit.
Desi partidele din Opozitie au semnalat faptul ca legea va da puteri nelimitate politiei, insusi presedintele s-a implicat in dezbateri, sustinand ca, "intr-un fel sau altul, legea va trece".
Unul dintre cele mai controversate ...citeste mai departe despre "Turcia mai face un pas spre dictatura: Politia poate retine oameni si asculta telefoane fara mandat" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 14:18
Vi s-a intamplat vreodata sa vorbiti cu cineva si sa simtiti ca persoana respectiva nu va asculta cu adevarat, avand atentia indreptata de fapt in alta parte - spre laptop sau telefon, incercand sa rezolve mai multe sarcini in acelasi timp?
Sau ati intalnit persoane care in loc sa va asculte pe voi si ce aveti de spus - indreapta discutia catre problemele lor, catre o situatie similara cu care s-au confruntat ei in trecut?
Sansele ca raspunsurile la aceste intrebari sa fie pozitive sunt destul de mari daca ne gandim la numarul de gadget-uri care ne inconjoara, viteza cu care se intampla lucrurile in business, agendele incarcate, nerabdarea noastra si poate lipsa abilitatilor de a asculta eficient.
Multi dintre noi consideram ca suntem buni ascultatori - la locul de munca, cu prietenii sau familia. Daca i-am intreba pe cei din jur (puteti face un test), s-ar putea ca feedback-ul lor sa nu fie la acelasi nivel cu cel perceput de noi insine. Realitatea, fie ca ne place sa recunoastem, fie ca nu, este ca de cele mai multe ori nu acordam suficienta atentie abilitatilor de ascultare.
Dar de ce este important sa stim sa ascultam intr-un mediu de afaceri in care primeaza rezultatele, profitabilitatea, performanta si alti indicatori similari?
Va invit sa va ganditi la o persoana pe care o considerati a fi un bun ascultator; cum va simtiti atunci cand vorbiti cu acea persoana? Poate printre raspunsurile voastre se afla cuvinte cum ar fi incredere, respect,... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 00:00