Drogul tehnologiei: Companiile ne domina vietile

Marti, 14 Februarie 2012, ora 08:26
1842 citiri
Drogul tehnologiei: Companiile ne domina vietile
Companiile tech sparg frontierele

Companiile nu se mai multumesc sa-si imparta piata. Google vrea sa produca gadget-uri, Amazon telefoane, iar Apple nu mai este demult doar un producator de calculatoare. Scopul fiecareia este sa devina furnizorul suprem de tehnologie.

Tehnologia era simpla pana nu demult. Pana nu demult, ascultai muzica pe iPod in timp ce faceai fitness. Cand te plictiseai la birou, intrai pe Google de pe PC-ul cu Microsoft Windows pentru a cauta ultimele barfe despre celebritati. Din cand in cand, puneai un post nou pe Facebook. Dupa cina, te uitai la un film pe DVD.

Aceasta viziune, in care fiecare companie si fiecare device isi avea rolul sau separat, a fost valabila pana in 2011, relateaza New York Times.

Cele mai mari companii tehnologice nu se mai multumesc doar sa imbunatateasca un aspect al vietii. Acestea vor sa sparga frontierele si sa domine fiecare secunda din viata noastra. Noua strategie este construirea unui dispozitiv, care sa-l faca pe utilizator sa cumpere si continutul necesar functionarii acestuia. Si, de ce nu, si reclamele aferente.

Nu mai exista produse, ci ecosisteme

Stirea de saptamana trecuta, conform careia Google pregateste primul sau device de home entertainment (un sistem complet de ascultare a muzicii acasa), a ridicat un semn de intrebare despre legatura dintre compania de cautare pe Internet si un astfel de dispozitiv.

Miscarea Google este un simbol pentru trendul care a cuprins intreaga industrie tehnologica: sa ofere ce au nevoie toti consumatorii, in orice moment al zilei.

"Nu mai este vorba despre branduri, device-uri sau platforme", spune Michael Gartenberg, analist la Gartner.

"Este vorba despre ecosistem. Scopul este sa-i legi pe consumatori de acel ecosistem cat mai strans posibil".

Jumatate dintre utilizatorii Facebook acceseaza reteaua de socializare de pe gadget-urile mobile.

Compania s-a concentrat din ce in ce mai mult pe telefoanele mobile in ultima perioada si a spus ca are de gand sa faca pasi fermi in aceasta directie.

Apple, pe vremuri doar un producator de calculatoare, obtine deja cea mai mare parte din profit din terminalele mobile si vrea sa intre in domeniul televizoarelor, care vor reda continut din libraria sa digitala iTunes.

Amazon a creat tableta Kindle Fire, existand speculatii legate de faptul ca lucreaza la un Kindle Phone. Brandon Watson, directorul de dezvoltare al Windows Phone in cadrul Microsoft, s-a alaturat companiei Amazon, in urma cu doua saptamani.

Microsoft, care si-a cimentat relatia cu Nokia pentru a deveni din nou un jucator major in industria de software pentru telefoane, a reusit sa faca din Xbox principalul portal de entertainment in milioane de case.

Stirile legate de noul device al Google au venit imediat dupa ce gigantul a anuntat ca tranzactia prin care va cumpara Motorola Mobility este pe cale sa se finalizeze. Achizitia ii va da companiei control direct asupra unui producator de gadgeturi dotate cu sistem de operare Android.

Niciuna dintre aceste companii nu spune clar ce are de gand sa faca pe viitor.

Unele nu spun nici ce au facut in trecut. Spre exemplu Amazon nu vrea sa dezvaluie cate tablete Kindle Fire a vandut.

Vestile despre device-ul Google au devenit publice doar dupa ce un blogger a descoperit cererea de testare a produsului inaintata de companie catre Comisia Federala de Comunicatii.

#google lansare gadget, #apple telefon calculator, #kindle fire amazon, #companie tehnologie, #companii it, #stiri tehnologie , #Gadgeturi IT