Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si Asociatia Initiativa pentru Justitie isi exprima ingrijorarea extrema cu privire la modificarile aduse, marti, "legilor justitiei", printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Romaniei.
Magistratii reclama faptul ca modificarile s-au facut "fara asigurarea transparentei decizionale in modificarea legislativa propusa si fara a exista avizul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constitutional al independentei justitiei, aviz a carui comunicare nu a fost asteptata o perioada rezonabila".
Iata principalele obisctii ridicate de asociatiile magistratilor
Legiferarea, criticabila de la prima vedere pentru nesocotirea grava si nescuzabila a principiilor constitutionale [art.1 alin. (5) si ale art.1 alin. (3) din Constitutie], a tehnicii legislative si a previzibilitatii legii, poate pune in pericol insurmontabil statul de drept si independenta magistraturii din Romania.
Mai mult, posibilitatea executivului de a guverna prin ordonante de urgenta trebuie sa fie justificata de existenta unor situatii exceptionale, care impun adoptarea unor reglementari urgente, in caz contrar putandu-se vorbi despre o imixtiune nepermisa in competenta legislativa a Parlamentului, incalcandu-se principiul separatiei puterilor in stat.
Prin Decizia nr. 421 din 9 mai 2007, Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat ca urgenta reglementarii nu echivaleaza cu... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 22:19
Modificarile legilor justitiei vor fi trimise catre Parlament spre aprobare si nu vor fi adoptate printr-o ordonanta de urgenta "noaptea, ca hotii", a declarat miercuri premierul Mihai Tudose.
Tudose a facut referire la unul dintre sloganurile protestatarilor fata de Ordonanta 13, la inceputul anului. "Nu va fi o ordonanta de urgenta sau altceva 'noaptea, ca hotii', va fi ziua, la pranz si trimis catre Parlament, nu adoptat", a afirmat seful Guvernului, la Antena 3.
El a subliniat ca propunerile de modificare a legilor justitiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, sunt "o sinteza a propunerilor venite din partea tuturor organismelor posibile, a tuturor actorilor din acest joc".
"Forul suprem democratic al oricarei tari - acolo va fi luata decizia in Romania", a punctat el, adaugand ca un episod precum cel al Ordonantei 13 nu mai este posibil. "Am promis si va spun - si e si decizia politica a coalitiei - ca nu mai facem asa ceva. Si nu mai facem", a spus Tudose.
El a vorbit si despre consultarile ministrului Toader anterioare propunerilor de modificari ale legilor justitiei, dar si despre reactiile negative la aceste propuneri.
"Domnul Toader s-a consultat cu cam toata lumea. A fost la Bruxelles, a explicat. Si aici a fost un joc. A aparut un comunicat din partea Comisiei Europene care il facea tandari si ne facea pe toti. Dupa aia, a venit un comunicat de la Bruxelles care spunea ca 'Domne, de fapt nu e al Bruxelles-ului, e al agentiei din Romania, pe... mai mult
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 23:06
Fostul premier Dacian Ciolos i-a adresat, miercuri, pe Facebook, un mesaj prim-ministrului Sorin Grindeanu, in care ii cere retragerea OUG pe tema codurilor penale, pe motiv ca duc Romania "intr-o fundatura" si afecteaza societatea romaneasca si parcursul ei european.
"Deciziile luate de Cabinetul dumneavoastra in privinta modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala au consecinte negative profunde pentru soarta tarii: Distrug reperele morale ale societatii.
Cum veti explica unui om cinstit ca unii pot sa fure pana la 45 de mii de euro fara sa fie pedepsiti penal? Cum vor mai crede oamenii in dreptate? Care este exemplul de moralitate pe care il da Guvernul Statului Roman? Cum se mai pot simti romanii demni in tara lor cand Guvernul lasa impresia ca dispretuieste cinstea si transparenta si legitimeaza hotia?", scrie Ciolos, pe Facebook.
Citeste si Nu cereti demisia Guvernului! Sacrificarea lui Grindeanu ar bloca abrogarea ordonantei Iordache
El acuza ca Guvernul duce Romania "intr-o zona incerta de securitate" si izoleaza tara.
"Prin atacul la valorile statului de drept, ne izolati la periferia Europei. Lovitura data justitiei este totodata o lovitura grava data credibilitatii Romaniei in relatia cu partenerii din UE si NATO, in relatia cu partenerii nostri economici.
Ce pot crede partenerii nostri despre o tara al carei guvern valideaza infractiunea ca normalitate? Cum le veti explica ca Guvernul Romaniei a decis ca e normal ca abuzul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 21:04
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a publicat pe Facebook o serie de precizari pe tema ordonantei privind Codurile penale, acuzand ca oamenii protesteaza cu argumente preluate "de pe retelele sociale".
"Oamenii au iesit in strada, indignati de Ordonanta de urgenta a Guvernului, folosind argumente preluate de pe retelele sociale. Doar ca nu e nimic secret, ilegal sau imoral in caracterul acestei ordonante. Si voi explica acest fapt cu contra-argumente la "argumentele" vehiculate pe retelele sociale. Ii indemn pe toti cei care si-au strigat in strada nemultumirile sa citeasca cu atentie si responsabilitate, cu ochii lor si nu "prin ochii altora", textul ordonantei de urgenta", scrie Iordache.
El sustine ca sunt false acuzatiile potrivit carora modificarile Codurilor penal si de procedura penala nu se pot face prin OUG, pe motiv ca si Guvernul Ciolos a luat masuri similare.
"Guvernul Ciolos a operat 151 de modificari in ambele Coduri, multe dintre ele fiind considerate la limita constitutionalitatii de catre Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania. (...) PSD nu a creat niciun fel de precedent si nici nu a facut ceva nemaivazut", scrie el.
Iordache spune si ca nu se va dezincrimina abuzul in serviciu, pentru ca OUG doar rezolva un text "ambiguu" si neconstitutional.
"Prin noua forma, am clarificat infractiunea de abuz in serviciu sub doua aspecte: a) ca infractiune de coruptie, sub incidenta penala, atunci cand prejudiciul depaseste valoarea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 20:51
Guvernul vrea sa adopte prin Ordonanta de Urgenta modificarile la Codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din Justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului.
Prevederile din prima varianta a ordonantei au scos zeci de mii de romani in strada, insa ultimele modificari sunt si mai grave.
De exemplu, nu vom mai putea vorbi despre favorizarea infractorului, daca fapta e savarsita de un membru al familiei sau de un afin pana la gradul al doilea. Mai grav, favorizarea este dezincriminata in cazul in care e vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative, adica daca in dosar sunt implicati membri ai Guvernului.
In cazul abuzului, se prevede ca acesta reprezinta fapta functionarului care prin incalcarea legii sau a unei ordonante de urgenta provoaca un prejudiciu peste 200 de mii de lei sau provoaca o vatamare grava certa si efectiva a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice si juridice asa cum sunt ele prevazute de legile in vigoare.
Pedeapsa, in cazul abuzului in serviciu, scade la 6 luni pana la 3 ani. Ca urmare a unei astfel de prevederi, cazul Microsoft, de exemplu, in care sunt implicati 9 fosti ministri din Guvernul Nastase si din Guvernele Boc 1, 2 si 3 si importanti oameni de afaceri, s-ar prescrie, pentru ca si termenul de prescriptie ar scadea la 5 ani.
DNA avertizase deja ca "o serie de procese si anchete... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 22:00
Parchetul General si DNA trag inca un semnal de alarma cu privire la ordonantele de urgenta initiate de ministrul Justitiei, Florin Iordache, prezentand date statistice care arata cate dosare vor fi inchise si cati politicieni vor scapa de judecata daca masurile din cele doua acte vor fi aprobate.
Astfel, intr-un comunicat remis presei, marti, de Parchetul General se arata ca de modificarile aduse in codurile penale prin ordonanta de urgenta Iordache vor beneficia mai multe persoane cu functii inalte trimise in judecata pentru conflict de interese:
2 parlamentari/deputati si-au angajat rudele (fiul si nora) la biroul parlamentar;12 primari de oras/comuna au achizitionat bunuri de la societati comerciale al caror asociat unic si administrator erau rude si afini de gradul I;5 primari de comuna au incheiat contracte de concesiune/inchiriere pasuna comunala cu societati administrate de sot sau rude de gradul I (tata/fiu) ;7 consilieri judeteni/locali au luat decizii in beneficiul unor asociatii/societati comerciale administrative de sot, rude si afini de gradul I;7 conducatori de institutii publice (directori si primari) si-au angajat rudele si afinii de gradul I;6 conducatori de institutii publice (directori) au achizitionat bunuri de la societati al caror asociat si administrator erau rude de gradul I
De asemenea, Parchetul General pune la dispozitie si cateva date statistice referitoare la infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si conflict de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 16:50
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, sambata seara, la Antena 3, ca, in urma dezbaterilor de pana acum, vor fi facute unele modificari la ordonantele de gratiere si de modificare a Codurilor penale.
Astfel, Iordache sustine ca vor fi eliminate anumite prevederi din ordonante si, in consecinta, nu vor iesi din inchisoare criminalii si violatorii peste 60 de ani.
In plus, ministrul Justitiei a spus ca vor exista si masuri complementare - reinsertia celor care vor fi eliberati si, anul acesta, va incepe construirea a doua noi penitenciare, la Caracal si Berceni. Constructia acestora este estimata sa dureze cinci ani.
"Toti cei care au peste 60 de ani si in niciun caz, nici violatorii, nici criminalii si nici cei care au venit cu niste sanctiuni grave sunt exclusi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminata. Si noi, in cursul dezbaterilor, am constatat ca anumite prevederi... Deci, fara frica. Am plecat de la un proiect care a existat in Romania, ultima lege a gratierii a fost data in 2002. Nu e o solutie minune daca ies 3.000 din 28.000, trebuie sa venim cu alte masuri", a declarat Iordache, la Antena 3, citat de News.ro.
Ministrul Justitiei a adaugat ca a vorbit in acest sens si cu ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, pentru a gasi solutii ca angajatorilor sa le fie oferite facilitati daca angajeaza persoane eliberate din penitenciare.
"Proiectul pe care noi l-am inaintat va fi imbunatatit. Dar a-l respinge si a spune ca Romania nu... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 10:55
Ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, potrivit unor surse social democrate.
Luni, dupa consultarile publice pe care le va avea Ministerul Justitiei pe aceasta tema, ministrul Florin Iordache va decide forma in care masurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea raspunderii sau prin proiect de lege, au precizat sursele social-democrate.
Acestea au mai spus ca ministrul Florn Iordache are libertate deplina in ceea ce priveste adoptarea celor doua masuri - gratierea si modificarea codurilor penale.
Citeste si Ministrul Justitiei face dezbatere publica pe ordonante: Tine doar 2 ore, 3 minute pentru fiecare participant
De asemenea, potrivit surselor amintite, plafonul pentru abuzul in serviciu va ramane 200.000 de lei, perioada in care se poate depune plangerea vizand o fapta de abuz in serviciu va ramane tot trei luni si, la fel, pedepsele pentru abuz in serviciu raman scazute la intervalul propus in ordonanta pusa in dezbatere publica - intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda.
"Vrem sa evitam transformarea unora in delatori de profesie. Daca doi fura impreuna, unul dintrei ei, ca sa scape, poate depune plangere dupa cinci luni. Nu, prietene, sa depuna imediat dupa ce a furat", au precizat sursele citate.
In urma cu doua saptamani, proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea colectiva si proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale au fost postate pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 18:17
Plenul CSM a dat, miercuri, un aviz negativ pentru cele doua proiecte de ordonanta de urgenta referitoare la gratierea colectiva si la modificarea Codurilor Penale.
Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat la finalul sedintei de plen ca s-a apreciat ca ordonantele nu respecta conditiile prevazute in art. 115 din Constitutie si a precizat ca decizia a fost luata cu majoritate de voturi.
Augustin Lazar nu a dorit sa spuna cine a votat in favoarea actelor normative initiate de ministrul Justitiei, Florin Iordache, care, desi este membru de drept al CSM, nu a participat la sedinta.
Intrebat de jurnalisti, procurorul general a mai precizat: "sedinta a fost publica, deliberarea a fost secreta", potrivit cadrului legal in vigoare.
Augustin Lazar nu a putut raspunde la intrebarea ce se va intampla daca Guvernul nu va tine cont de opinia magistratilor si va adopta totusi cele doua ordonante de urgenta controversate.
Articolul 115 din Constitutie, prevede, printre altele, ca " (4) Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora".
De asemenea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat ca "nimeni nu contesta utilitatea unui demers pentru gratiere, dar trebuie sa judecam rational".
Tarcea a explicat ca, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind gratierea, se arata... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 15:48