Taxa auto suspendata in 2012 intra in vigoare. Guvernul vrea deja modificari

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 09:50
3325 citiri
Taxa auto suspendata in 2012 intra in vigoare. Guvernul vrea deja modificari

Taxa auto suspendata pana la 31 decembrie 2012, reintra in vigoare in aceasta luna. Se pare insa ca aceasta forma nu va avea viata lunga nici in 2013, de vreme ce guvernul planuieste sa o modifice chiar in prima sedinta din acest an, din 4 ianuarie.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea legii, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita, explica Agerpres.

In acest sens, persoanele care au platit pentru taxa de poluare sume mai mari decat cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghiseele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa, in conditiile legii.

Conform legii, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare actul normativ.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita si se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, dar se va tine cont si de uzura autoturismului.

Taxa de poluare constituie venit pentru bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu, printre care Rabla, Casa Verde, Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor, Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile si Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare.

Proiectul de act normativ a fost initiat de MMP dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie.

In data de 25 octombrie 2012, Legea referitoare la suspendarea platii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de 2007, precum si pentru restituirea taxei deja achitate a fost publicata in Monitorul Oficial.

Restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr. 9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de prima inmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate si pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege.

De asemenea, o valoare reziduala se restituie si in cazul contribuabililor care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national si pentru cei care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Cererile privind restituirea diferentelor de taxa pot fi descarcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administratia fiscala teritoriala in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

In data de 22 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca noua forma a taxei auto va intra in vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectati vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta in continuare programe investitionale verzi.

Oficialul MMP a precizat, totodata, ca 'cele 400 de milioane de euro, taxa incasata ilegal, va fi restituita de la bugetul de stat catre cei care au solicitat acest lucru'.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat, in ultima sedinta de Guvern din 2012, ministrului Mediului, Rovana Plumb, ca in data de 4 ianuarie a.c., sa prezinte o informare si o propunere privind situatia taxei auto la prima vanzare, suspendata pana la sfarsitul acestui an.

#taxa auto 2013, #modificari taxa auto 2013, #ce prevede taxa auto 2013, #noua taxa auto , #Taxa auto