Raportul pe Justitie vorbeste de OUG 13 si modificarile Legilor Justitiei: Progresele au fost afectate de situatia politica

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 12:28
953 citiri
Raportul pe Justitie vorbeste de OUG 13 si modificarile Legilor Justitiei: Progresele au fost afectate de situatia politica
Foto: site PSD (Arhiva)

Progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV, afectate de situatia politica, iar criticile la adresa sistemului judiciar si a hotararilor judecatoresti raman o caracteristica problematica in cadrul dezbaterilor publice, mentioneaza Raportul CE dat publicitatii miercuri.

"In ciuda angajamentului asumat de Guvern de a incerca finalizarea MCV cat mai curand posibil, progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situatia politica. Intr-o perioada de noua luni de la raportul din ianuarie 2017, in Romania s-au succedat doua guverne, in timp ce tensiunile crescande dintre puterile statului (Parlament, Guvern si sistemul judiciar) au ingreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea.

In plus, progresele si rezultatele bune pe care institutiile judiciare au continuat sa le inregistreze in lupta impotriva coruptiei au fost in mare parte puse sub semnul intrebarii de evenimente precum adoptarea in ianuarie 2017 de catre Guvernul anterior a unei ordonante de urgenta a Guvernului vizand dezincriminarea anumitor infractiuni de coruptie, cum ar fi abuzul in serviciu, si a unei propuneri de act normativ vizand gratierea", se arata in document, care consemneaza si ca "desi ordonanta de urgenta a fost abrogata de Guvern si, de asemenea, de Parlament, in urma acestor evenimente au ramas indoieli in spatiul public".

O alta controversa a aparut, de asemenea, odata cu discutiile privind propunerile de revizuire a legilor justitiei incepand cu sfarsitul lunii august, noteaza raportul, adaugand ca atunci cand a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii a respins de doua ori proiectele de modificari, identificand aspecte precum independenta sistemului judiciar.

Presedintele Romaniei si societatea civila au exprimat, de asemenea, preocupari. A fost emisa si o petitie prin care se solicita respectarea avizului emis de Consiliul Superior al Magistraturii, semnata de o majoritate a magistratilor din Romania. Reactia negativa puternica din partea sistemului judiciar si din partea unor parti ale societatii civile s-a concentrat in special asupra chestiunii referitoare la independenta sistemului judiciar, se arata in document.

"Capacitatea Guvernului si a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv cu privire la Legile Justitiei va fi esentiala", considera CE.

O alta problema constatata se refera la criticile la adresa sistemului judiciar si a deciziilor instantelor ...citeste mai departe despre "Raportul pe Justitie vorbeste de OUG 13 si modificarile Legilor Justitiei: Progresele au fost afectate de situatia politica" pe Ziare.com

#Raport MCV politica justitie , #Stiri Administratie