Primarii, sefii de consilii sau ministrii nu vor mai putea fi acuzati de abuz in serviciu. Ultima forma a ordonantei pe Justite, si mai ingaduitoare cu infractorii

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 22:00
5555 citiri
Primarii, sefii de consilii sau ministrii nu vor mai putea fi acuzati de abuz in serviciu. Ultima forma a ordonantei pe Justite, si mai ingaduitoare cu infractorii
Foto: Ziare.com / proteste 29 ianuarie

Guvernul vrea sa adopte prin Ordonanta de Urgenta modificarile la Codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din Justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului.

Prevederile din prima varianta a ordonantei au scos zeci de mii de romani in strada, insa ultimele modificari sunt si mai grave.

De exemplu, nu vom mai putea vorbi despre favorizarea infractorului, daca fapta e savarsita de un membru al familiei sau de un afin pana la gradul al doilea. Mai grav, favorizarea este dezincriminata in cazul in care e vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative, adica daca in dosar sunt implicati membri ai Guvernului.

In cazul abuzului, se prevede ca acesta reprezinta fapta functionarului care prin incalcarea legii sau a unei ordonante de urgenta provoaca un prejudiciu peste 200 de mii de lei sau provoaca o vatamare grava certa si efectiva a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice si juridice asa cum sunt ele prevazute de legile in vigoare.

Pedeapsa, in cazul abuzului in serviciu, scade la 6 luni pana la 3 ani. Ca urmare a unei astfel de prevederi, cazul Microsoft, de exemplu, in care sunt implicati 9 fosti ministri din Guvernul Nastase si din Guvernele Boc 1, 2 si 3 si importanti oameni de afaceri, s-ar prescrie, pentru ca si termenul de prescriptie ar scadea la 5 ani.

DNA avertizase deja ca "o serie de procese si anchete vor inceta din cauza implinirii termenului de prescriptie. Reducerea pedepsei nu este justificata, ba mai mult, aduce in derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuziva a functionarului in exercitarea atributiilor de serviciu".

Cel mai grav este ca prevederile Codului penal nu se vor mai aplica in cazul emiterii, adoptarii de acte normative, ceea ce inseamna ca orice emitere de ordin al unui ministru sau hotarare a unui primar sau hotarare a unui consiliu local, indiferent de prejudiciu, nu mai este incriminata.

Chiar si in prima sa forma, de ordonanta ar fi beneficiat mai multe persoane cu functii inalte trimise in judecata pentru conflict de interese, arata Parchetul General:

2 parlamentari/deputati si-au angajat rudele (fiul si nora) la biroul parlamentar;12 primari de oras/comuna au achizitionat bunuri de la societati comerciale al caror asociat unic si administrator erau rude si afini de gradul I;5 primari de comuna au incheiat contracte de concesiune/inchiriere pasuna ...citeste mai departe despre "Primarii, sefii de consilii sau ministrii nu vor mai putea fi acuzati de abuz in serviciu. Ultima forma a ordonantei pe Justite, si mai ingaduitoare cu infractorii" pe Ziare.com

#ordonanta justitie Dragnea, #modificari Cod penal , #Stiri Administratie