Romania ar putea iesi in decursul lunii iunie pe pietele externe pentru a se imprumuta, a anuntat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la o conferinta de specialitate.
Ministrul a explicat ca, in prezent, procedurile sunt in derulare si ca aceasta emisiune ar putea fi urmata de o alta in toamna acestuia an.
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori.
Conform MFP, in anul 2018 necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Ministerul Finantelor Publice de pe pietele interne si externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2018, in suma de aproximativ 47 miliarde lei.
Tinand cont de obiectivul limitarii riscului valutar cat si de cel al dezvoltarii pietei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 75%.
Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnaleaza ca Ministerul... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 16:37
BCR se asteapta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa apeleze la finantare internationala inainte de campania electorala care va debuta la inceputul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro euro.
"Cotatia CDS (Credit Default Swap) la cinci ani a scazut semnificativ in ultima perioada (279 puncte), iar acest fapt ar putea determina MFP sa recurga la o finantare de pe piata internationala pentru a-si mari rezerva de lichiditate, conform cerintei FMI.
Se pare ca rezerva de lichiditate trebuie sa acopere patru luni de plata a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Avand in vedere anul electoral, cand depasirile la cheltuieli nu mai reprezinta o surpriza, MFP ar putea accesa finantarea internationala cat de curand, sau oricum inainte de campania electorala care va incepe la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un raport BCR.
Astfel, analistii bancii estimeaza ca administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligatiuni in valoare de un miliard euro.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,64 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Analistii BCR estimeaza randamente de 6,8% (piata secundara) la obligatiunile pe cinci ani pentru luna decembrie si un curs de 4,55 lei/euro.... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:01
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 978,4 milioane lei prin titluri la un an, peste valoarea indicativa, la un randament de 5,95%, sub cel acceptat la inceputul lunii septembrie pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 6,07%.
Oferta totala a bancilor a fost de 1,9 miliarde de lei, de peste doua ori mai mare decat valoarea programata, de 800 milioane lei.
La inceputul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a atras 600 milioane lei, prin emitere de obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 6,07%.
Statul roman a imprumutat 600 milioane lei prin vanzare de certificate
Pentru luna septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa atraga doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.
In primele cinci operatiuni din aceasta luna, administratorii datoriei publice au atras de 4,34 miliarde lei, iar ultima licitatie este planificata pentru joi, cand Finantele scot la vanzare titluri pe patru ani, cu o valoare indicativa de 200 milioane lei.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,27 miliarde lei din... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:05
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Romania profita de conditiile de bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%, a spus Dragoi.
Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.
Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor.
Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, sustinut de masurile fara precedent luate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru asigurarea de lichiditati in sistemul financiar. BCE a imprumutat in decembrie aproape 500 miliarde de dolari bancilor comerciale pe perioada de trei ani si a anuntat o licitatie similara, cu lichiditati nelimitate si pentru februarie.
Dragoi anuntase de la jumatatea lui ianuarie, ca Romania se va finanta de pe piata americana
Dragoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, ca Romania se va finanta la extern de pe piata americana, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.
In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:38
Cheltuielile pentru acoperirea deficitului bugetar se vor reduce, intrucat imprumuturile externe, inclusiv finantarile de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, asigura conditii mai bune decat piata interna de capital, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor."Pentru anul 2009, finantarea deficitului bugetar se va realiza in proportie echilibrata din surse interne si externe. Conditiile financiare ale imprumuturilor externe contractate de la aceste institutii internationale sunt mai favorabile decat cele aplicabile imprumuturilor de pe piata interna de capital, iar utilizarea acestor instrumente pentru finantarea deficitului bugetar determina diminuarea cheltuielilor cu dobanzile", se spune in comunicatul Finantelor, precizeaza Mediafax.
Potrivit datelor prezentate anterior de minister, cheltuielile cu dobanzile la bugetul general consolidat au crescut cu 50,1% dupa primele sapte luni ale anului, la 3,46 miliarde de lei.
In primele luni ale anului, deficitul bugetar a fost finantat in principal prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, urmate de acordarea primelor transe de la FMI, Comisia Europeana si primul imprumut de la Banca Mondiala (BM).
Dobanzile la imprumuturile in lei prin titluri de stat s-au plasat in jurul valorii de 11% in cea mai mare parte a anului, ele scazand sub 10% pentru prima data la inceputul lunii septembrie. Finantele s-au imprumutat cu aproximativ 54 de miliarde de lei de la inceputul anului prin titluri de stat, de... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 16:25