Rezervele BNR au urcat la 28,3 miliarde de euro

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 13:47
1368 citiri
Rezervele BNR au urcat la 28,3 miliarde de euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in 2009 cu 2,08 miliarde de euro, dupa ce au scazut in decembrie cu 434 milioane euro, de la nivelul record de 28,7 miliarde euro la 28,3 miliarde de euro, potrivit BNR.

Intrarile din luna decembrie au totalizat 2,76 miliarde de euro, provenind din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, incasari in contul Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale.

Totodata, iesirile de la rezerva BNR au insumat in decembrie 3,195 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele".

Rezerva de aur s-a mentinut in ultima luna a anului trecut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia a scazut usor de la 2,597 miliarde euro la 2,556 miliarde de euro, in conditiile evolutiilor preturilor internationale.

Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost de 30,859 miliarde de euro la 31 decembrie 2009, fata de 31,334 miliarde de euro la sfarsitul lunii precedente.

Platile scadente in luna ianuarie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 107 milioane euro.

Rezervele valutare al BNR au crescut in mod constant in perioada iulie - noiembrie 2009, atingand consecutiv cinci niveluri record.

Fondul Monetar International (FMI) a virat Romaniei, anul trecut, echivalentul a 6,088 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), aproximativ 6,85 miliarde euro, reprezentand primele doua transe din finantarea prevazuta in acordul stand-by aprobat in luna mai 2009, de aproape 13 miliarde euro.

Totodata, jumatate din transa a doua de la FMI, respectiv echivalentul a 859 milioane DST, adica 1,36 miliarde dolari, a avut ca destinatie acoperirea deficitului bugetar si a intrat in contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

FMI a mai alocat Romaniei 908,8 milioane de DST, aproximativ 1,4 miliarde de dolari, in lunile august si septembrie, in cadrul unui program amplu menit sa suplimenteze rezervele valutare ale statelor membre.

Romania a mai tras, in luna iulie, prima transa din imprumutul de la Comisia Europeana, in valoare de 1,5 miliarde euro, destinata finantarii deficitului bugetar.

Totodata, la finele lunii octombrie, Romania a primit primul imprumut pentru politici de dezvoltare de la Banca Mondiala, in valoare de 300 milioane de euro, fonduri care au intrat in contul MFP.

In afara de imprumuturile din pachetul negociat cu FMI si institutiile internationale, Ministerul Finantelor s-a imprumutat in acest an atat prin titluri de stat in lei, cat si in valuta.

Astfel, Finantele au vandut in 2009 titluri in valuta in suma de 2,76 miliarde de euro, prin trei licitatii pe piata interna. Totodata, MFP a mai contractat de la bancile comerciale un imprumut de tip club loan, in valoare de 1,2 miliarde de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bnr, #bugetar, #de, #deficit, #fmi, #minime, #rezerve, #stat, #titluri , #stiri BNR