MFP: Imprumuturile de pe piata externa, mai bune decat piata interna de capital

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 16:25
2321 citiri
MFP: Imprumuturile de pe piata externa, mai bune decat piata interna de capital

Cheltuielile pentru acoperirea deficitului bugetar se vor reduce, intrucat imprumuturile externe, inclusiv finantarile de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, asigura conditii mai bune decat piata interna de capital, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

"Pentru anul 2009, finantarea deficitului bugetar se va realiza in proportie echilibrata din surse interne si externe. Conditiile financiare ale imprumuturilor externe contractate de la aceste institutii internationale sunt mai favorabile decat cele aplicabile imprumuturilor de pe piata interna de capital, iar utilizarea acestor instrumente pentru finantarea deficitului bugetar determina diminuarea cheltuielilor cu dobanzile", se spune in comunicatul Finantelor, precizeaza Mediafax.

Potrivit datelor prezentate anterior de minister, cheltuielile cu dobanzile la bugetul general consolidat au crescut cu 50,1% dupa primele sapte luni ale anului, la 3,46 miliarde de lei.

In primele luni ale anului, deficitul bugetar a fost finantat in principal prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, urmate de acordarea primelor transe de la FMI, Comisia Europeana si primul imprumut de la Banca Mondiala (BM).

Dobanzile la imprumuturile in lei prin titluri de stat s-au plasat in jurul valorii de 11% in cea mai mare parte a anului, ele scazand sub 10% pentru prima data la inceputul lunii septembrie. Finantele s-au imprumutat cu aproximativ 54 de miliarde de lei de la inceputul anului prin titluri de stat, de peste ori mai mult decat suma contractata in 2008.

Prima transa din imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la UE, de 1,5 miliarde euro si eliberata in luna iulie, are o dobanda anuala de 3,125% si scadenta in 2015.

Primii bani de la FMI, echivalentul a 5 miliarde de euro, au intrat la inceputul lunii mai, imedita dupa aprobarea acordului, insa banii au mers in totalitate la rezerva bancii centrale. Instittutia financiara internationala a aprobat luni eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul stand-by, reprezentand echivalentul a 1,85 miliarde de euro. Jumatate din suma a intrat la rezerva BNR, iar cealalta jumatate in contul Trezoreiei, bani pe care Ministerul Finantelor ii va folosi pentru acoperirea deficitului bugetar.

Seful misiunii FMI care a negociat acordul cu autoritatile romine a declarat in martie ca imprumutul FMI acordat Romaniei va avea o dobanda de aproximativ 3,5% pe an.

Rambursarea imprumutului de la FMI se va face dupa o perioada de gratie de trei ani, in valutele solicitate de institutia financiara.

De asemenea, Ministerul Finantelor vrea sa lanseze in luna octombrie o emisiune de euroobligatiuni, cu o valoare cuprinsa intre 500 de milioane de euro si 1,5 miliarde de euro.

"Finantarea partiala a deficitului bugetar din surse externe inseamna costuri reduse cu plata dobanzilor si mai multe resurse de creditare pentru mediul privat", se arata in comunicat.

In conditiile in care declinul activitatii economice a fost mai accentuat decat se anticipase initial, iar efectele recesiunii economice de la nivel mondial se resimt mult mai puternic in a doua parte a anului curent, autoritatile romane au convenit, impreuna cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai BM, cresterea tintei de deficit bugetar si finantarea partiala din surse externe.

"Precizez ca, astfel de masuri sunt menite sa asigure un echilibru intre raspunsul, pe termen scurt, la efectele crizei financiare si economice si obiectivele noastre pe termen mediu. Romania va continua politica de consolidare fiscala in vederea atingerii tintei de deficit de 3% in 2011", a declarat Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, citat in comunicat.

Finantarea deficitului bugetar se asigura in principal prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa de capital, imprumuturi contractate de Ministerul Finantelor Publice, inclusiv cele din cadrul pachetului de asistenta financiara externa, imprumuturi contractate de unitatile administrativ-teritoriale si imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#mfp, #imprumuturi, #piata capital, #finantari, #fmi, #comisia, #europeana, #banca mondiala, #criza , #stiri FMI