Primii bani de la UE au o dobanda de 3,125% pe an

Marti, 28 Iulie 2009, ora 11:57
1308 citiri
Primii bani de la UE au o dobanda de 3,125% pe an

Prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la Uniunea Europeana (UE), intrata luni in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP), are o dobanda anuala de 3,125% si scadenta in 2015.

Institutiile UE au derulat, pe 15 iulie, o emisiune de obligatiuni de 2,7 miliarde euro pentru a finanta primele transe din imprumuturile acordate Romaniei si Letoniei (1,2 miliarde euro in cazul acestui stat), operatiunea avand o rata a cuponului de 3,125% si scadenta in 2015, informeaza Mediafax.

Imprumuturile obtinute de Romania si Letonia sunt de tip back-to-back, fiind acordate in aceleasi conditii (rata dobanzii si scadenta) in care fondurile au fost obtinute de Comisia Europeana (CE) din piata, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

CE a anuntat ca "a virat in favoarea Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul pentru balanta de plati acordat de Uniunea Europeana pentru a raspunde problemelor de finantare cu care se confrunta aceasta tara".

"Imprumuturile sunt acordate pentru a sprijini implementarea de catre cele doua tari (Romania si Letonia, n.r.) a unor programe de reforma fiscala, finaciara si structurala, devenite necesare in conditiile crizei economcie mondiale", se arata in comunicat.

Autoritatile din Romania au incheiat, in luna martie, un acord de finantare externa de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii internationale.

Acordul a fost aprobat de Consiliul Executiv al Fondului in luna mai, iar prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in conturile BNR imediat dupa acest aviz.

Cea de-a doua transa din imprumutul de la Comisia Europeana, de un miliard de euro, este programata pentru ultimul trimestru al acestui an, sub rezerva intrunirii conditiilor din memorandumul de intelegere privind imprumutul.

A treia transa, in valoare de 1,15 miliarde de euro, va fi pusa la dispozitie in al doilea trimestru al anului urmator, iar cea de-a patra parte a imprumutului, de 1,2 miliarde de euro, va fi transferata in ultimul trimestru al aceluiasi an.

Cea de-a cincea transa, ultima din imprumutul de la Comisia Europeana, de 150 de milioane de euro, va fi trimisa in trimestrul al doilea din 2011.

Toate platile sunt conditionate de respectarea si atingerea obiectivelor stabilite prin acordul de imprumut si memorandumul de intelegere.

#ce, #dobanda, #romania, #scadenta, #transa , #stiri Constantin Rudnitchi