Tanasescu: Ce a fost mai greu a trecut

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 20:28
1519 citiri
Tanasescu: Ce a fost mai greu a trecut

Perioada grea pentru finantarea Romaniei a trecut odata cu acordarea de catre FMI a transelor III si IV, iar efectele pozitive ale deciziei boardului Fondului se vor vedea saptamanile viitoare, cand va avea loc emisiunea de eurobonduri a MFP, a declarat pentru NewsIn Mihai Tanasescu.

"Este un semnal dat catre toate pietele ca Romania este pe drumul cel bun. Decizia boardului executiv al FMI arata seriozitate si stabilitate, ceea ce se va vedea in perioada care urmeaza intr-o crestere a increderii investitorilor si un acces mai usor pe piata de capital.", a precizat sambata reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

El considera ca perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut, prin faptul ca aproape jumatate din suma de 2,45 miliarde euro va fi virata direct in trezorerie, insa, a atras atentia Ministerului de Finante ca "este nevoie de un management mai atent al trezoreriei pentru ca finantarea si refinantarea imprumutirlor de pe piata interna si de pe cea externa sa fie mai predictibila".

Joi, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a reafirmat intentia Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a emite eurobonduri in primul trimestru al acestui an, turul de prezentare a ofertei urmand sa inceapa in cel mult doua saptamani.

Deficitul bugetar convenit de Romania cu FMI pentru 2010 se ridica la 5,9% din produsul intern brut (PIB), iar Tanasescu a precizat ca FMI nu a stabilit inca tintele trimestriale privind deficitul public.

El a adaugat, insa, ca "Romania va atinge aproape jumatate din deficitul convenit pentru anul 2010 pana la data de 30 iunie, deficitul fiind impartit aproape in jumatate, cu o mica pondere in plus in cea de-a doua parte a anului".

Tanasescu a tinut sa precizeze ca FMI nu a stabilit nici tinte trimestriale de crestere economica pentru Romania si ca nu crede ca somajul va atinge in acest an 10%. "Este clar ca va exista o tendinta de crestere a somajului, insa nu cred ca va atinge doua cifre", a mai spus Tanasescu.

Boardul executiv al FMI a finalizat vineri a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia pune la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de aproximativ 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST). 

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Tanasescu, #FMI, #finantare, #deficit , #stiri FMI