Finantele au luat 1,75 miliarde lei pe trei luni

Luni, 11 Mai 2009, ora 15:39
1223 citiri
Finantele au luat 1,75 miliarde lei pe trei luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 3 luni, de 1,749 miliarde lei (420,9 milioane euro), la un randament mediu anual de 11,23%, in scadere fata de cel acceptat la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale, conform Newsin.

Finantele au atras cu aproape 17% mai mult decat suma de 1,5 miliarde lei anuntata initial. Randamentul maxim acceptat a fost de 11,25% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 2,73 miliarde lei (657 milioane euro).

La sedinta similara din 6 aprilie, Finantele au vandut titluri de stat, cu scadenta la 3 luni, de 1,48 miliarde lei (357,3 milioane euro), la un randament mediu anual de 11,49%.

Pentru luna mai, MFP si-a programat sa emita titluri de stat de 6 miliarde lei. Finantele au atras in primele patru luni din 2009 circa 26,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice.

Dupa primele trei licitatii din luna mai, MFP a luat peste 4 miliarde lei. Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi, a declarat luni ca Finantelor vor continua sa emita titluri de stat pe piata interna, dar scadentele acestora vor fi pe perioade mai lungi, chiar daca acordul de imprumut extern este pe ultima suta de metri.

Ministrul de resort, Gheorghe Pogea, declara, in schimb, la finalul lunii aprilie ca randamentele pentru titlurile de stat vor scadea dupa intrarea primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana, iar licitatiile se vor rari, ca urmare a retragerii statului din piata.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#certificate, #deficit, #finante, #randament, #titluri , #stiri FMI