BIRD acorda Romaniei un imprumut de un miliard de euro

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 13:32
1704 citiri
BIRD acorda Romaniei un imprumut de un miliard de euro

Romania imprumuta un miliard de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru politici de dezvoltare, cu optiune de amanare a tragerii, creditul extern urmand sa fie adaugat rezervei trezoreriei statului (buffer).

Acordul de imprumut a fost semnat, marti, de ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, si de directorul de tara al biroului Bancii Mondiale din Romania, Francois Rantrua.

Ministerul Finantelor anunta ca imprumutul este unul de tip preventiv si ca nu intentioneaza sa utilizeze suma imprumutata, deoarece soldul in valuta al trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale.

Care sunt conditiile imprumutului de la BIRD

Imprumutul este acordat pe o perioada de 12 de ani, din care 11,5 ani perioada de gratie, la o dobanda egala cu dobanda EURIBOR la sase luni, plus o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicari a BIRD (ceea ce, in prezent reprezinta circa 1,11%), platibila semianual.

Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024.

Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma imprumutului platibil dupa intrarea in efectivitate a acordului de imprumut, si un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasa din imprumut si platibil semianual, pana la tragerea sumelor imprumutului.

Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de facilitare a accesului Romaniei pe pietele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pietelor financiare internationale, potrivit MFP.

Acordul semnat marti urmeaza recentei tranzactii de succes efectuate pe 4 septembrie 2012 de Ministerul Finantelor Publice pe piata externa de capital, prin care s-au atras 750 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania imprumut BIRD, #imprumut BIRD, #imprumut de tip preventiv BIRD, #Romania rezerva valutara , #Banci internationale