Serviciile de sanatate britanice nu au inregistrat marti, 1 iunie, nicun deces cauzat de noul coronavirus in ultimele 24 de ore, o premiera incepand cu 30 iulie 2020, in timp ce Regatul Unit este ingrijorat de cresterea cazurilor legate de varianta Delta, relateaza AFP.
Conform ultimului bilant oficial, tara - cea mai afectata din Europa, cu 127.782 de decese in total - a inregistrat marti 3.165 de cazuri de contaminare suplimentare (aproape 4,5 milioane in total), o crestere fata de saptamanile anterioare.
Acesta este rezultatul unor restrictii indelungate si al unei campanii masive de vaccinare incepute in decembrie, care a facut posibila administrarea unei prime doze la mai mult de 39 de milioane de persoane (74,9% din populatia adulta) si a unei a doua doze la peste 25 de milioane (48,9 % dintre adulti). ...citeste mai departe despre "Vesti bune din Marea Britanie: niciun deces cauzat de COVID 19 in ultimele 24 de ore" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Iunie 2021, ora 20:07
Tot mai multe tari au inceput sa relaxeze masurile restrictive impuse in contextul pandemiei de COVID-19. Terasele, barurile si cafenelele se redeschid, copiii se intorc la scoala, iar interdictiile de circulatie pe timpul noptii sunt ridicate. O astfel de strategie este prevazuta si pentru Romania din 1 iunie, dupa cum a anuntat premierul Florin Citu luni, 5 aprilie.
Pandemia de COVID-19 a inceput sa fie tinuta sub control in tot mai multe locuri de pe glob, cazurile inregistrand o scadere de la demararea campaniei de vaccinare. Ziare.com va propune o trecere in revista a masurilor de relaxare care fie au fost deja adoptate, fie urmeaza intr-un viitor apropiat, in mai multe tari.
Citeste si: Cat de fezabila este marea "revenire la normalitate" in Romania din 1 iunie: "Prea mult optimism nejustificat"
Marea Britanie
Marea Britanie a anuntat ca va relaxa masurile incepand cu 17 mai. Principalele schimbari:
Pana la 30 de oameni se pot aduna in aer liber.Sase oameni, din doua gospodarii diferite, se pot aduna in interior.Oamenii isi pot petrece noptile in casele altor persoane.Barurile, restaurantele si cafenelele pot sa primeasca clienti si in interior.Se pot organiza evenimente precum nunti, botezuri si inmormantari cu pana la 30 de persoane.Teatrele, cinematografele si locurile de joaca pentru copii din interior se pot redeschide.Evenimentele si spectacolele de amploare pot sa se desfasoare, dar cu un numar limitat de participanti.Hotelurile se pot... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 19:17
Ministrul britanic de Finante Rishi Sunak a anuntat miercuri ca impozitul pe profitul companiilor va creste la 25%, din aprilie 2023, guvernul dorind sa refaca finantele publice dupa pandemia de coronavirus. Ministrul a precizat ca firmele mici vor fi impozitate cu impozitul actual de 19%, transmite CNBC.
In declaratia sa referitoare la buget, sustinuta miercuri, Sunak a spus ca modificarile vor intra in vigoare dupa momentul la care Biroul pentru responsabilitate bugetara, un organism public care furnizeaza previziuni independente, se asteapta ca economia sa fi revenit la nivelul anterior pandemiei de Covid-19.
"In al doilea rand, protejez intreprinderile mici, cu profituri de 50.000 de lire sterline (69.816 dolari) sau mai putin, creand un impozit al profiturilor mici, mentinut la nivelul actual de 19%", a declarat Sunak pentru Camera Comunelor.
"Acest lucru inseamna ca aproximativ 70% dintre companii - 1,4 milioane de companii - vor fi complet neafectate". Peste 50.000 de lire sterline, va fi introdus un prag, astfel incat numai companiile cu profituri mai mari de 250.000 de lire sterline sa fie impozitate la nivelul de 25%.
Biroul pentru responsabilitate bugetara se asteapta acum ca economia britanica sa revina la nivelul anterior pandemiei pana la jumatatea anului 2022, cu un avans al PIB de 4% in 2021 si de 7,3% in 2022.
Cu toate acestea, Biroul a avertizat ca economia va fi in continuare cu 3% sub traiectoria sa anterioara pandemiei pe parcursul a... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 08:57
Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.
Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.
"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.
Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".
Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie
La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
Guvernul britanic a reintrodus vizele de munca pentru cetatenii europeni. Oamenii care provin din tarile din estul Uniunii Europene, printre care si Romania, vor plati taxe mai mari pentru obtinerea acestor vize.
Exista si cazuri in care se fac reduceri. De exemplu, cetatenii care provin din 25 de tari, dintre care 21 din cadrul UE, primesc o reducere de 55 de lire sterline la taxa aferenta vizei de lucru in Marea Britanie. Asta fiindca, in acele tari, sunt vizati antreprenorii, lucratorii in sistemul medical, cercetatorii sau angajatii temporari. Mai mult, angajatorii britanici care angajeaza din aceste tari nu trebuie sa mai plateasca o taxa de 199 de lire pentru emiterea unui "certificat de sponsorizare". potrivit Politico, citat in Digi24.ro.
Partea de est a Europei, adica Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania si Slovenia, nu are aceleasi beneficii.
"Din perspectiva noastra, acest tratament diferentiat trebuie sa fie atent verificat. Problema nu este neaparat legata de cele 55 de lire pe care cetatenii din cele cinci state membre trebuie sa le plateasca in plus fata de alti cetateni europeni, ci de tratamentul diferentiat in mod clar", este de parere un diplomat european, citat de Politico.
Guvernul britanic si-a motivat decizia pe baza unui tratat international, adoptat in 1961 si semnat de 26 de tari. In articolul 18.2 al acestui tratat, tarile sunt obligate sa "simplifice formalitatile existente dintre ele si sa reduca sau sa aboleasca taxele de... mai mult
Duminica, 07 Februarie 2021, ora 07:48
Lucratorii sezonieri din Romania pot lucra anul acesta in Regatul Unit, viza asigurand o sedere de pana la sase luni, arata un mesaj al Ambasadei Marii Britanii in tara noastra.
"Cetatenii romani care cauta munca sezoniera in Marea Britanie vor fi bineveniti in 2021. Proiectul pilot pentru muncitorii sezonieri, lansat initial in 2019, a fost extins si prelungit pentru un an, suplimentar pentru cei care doresc sa vina sa lucreze la fermele din Marea Britanie pentru o perioada de pana la sase luni", conform unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.
Mai multe informatii, inclusiv cerintele de viza, sunt disponibile pe platforma gov.uk.
Potrivit site-ului Guvernului britanic, cei interesati pot solicita o viza de lucrator sezonier, care acopera o perioada de sase luni. In acest sens, aplicantii trebuie sa arate ca vor fi platiti si sa indeplineasca anumite conditii, printre care sa fie majori si sa aiba dovada ca se pot intretine financiar pe durata sederii.
Pe platforma online este mentionata necesitatea unui certificat de sponsorizare. Acesta este un numar de inregistrare, ce ofera acces la informatii despre aplicant si tipul de munca pe care o va face pe teritoriul Regatului Unit.
Cei interesati pot solicita viza cu cel mult trei luni inainte sa lucreze ca sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Costul vizei este de 244 de lire sterline.
Persoanele care au primit acest tip de viza nu pot accepta un loc de munca permanent, nu pot... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 07:35
De la 1 ianuarie conditiile de calatorie in Regatul Unit s-au schimbat. Plata cu cardul, serviciile de roaming si controalele vamale sunt cateva dintre aspectele la care cetatenii romani care vor efectua vizite in Regatul Unit trebuie sa fie atenti, atrage atentia duminica Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Plata cu cardul
Tranzactiile dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele UE care limiteaza comisioanele interbancare. Acest lucru poate conduce la o suprataxa pentru platile cu cardul.
Autoritatile romane recomanda celor interesati sa verifice cu furnizorul de servicii bancare tarifele care vor fi aplicate pentru efectuarea de plati/operatiuni bancare pe teritoriul Regatului Unit.
Roaming
Furnizorii de servicii de roaming care isi desfasoara activitatea in UE pot aplica clientilor o suprataxa atunci cand acestia utilizeaza servicii de roaming in Regatul Unit. Inaintea deplasarii in Regatul Unit, se recomanda verificarea cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei in acest stat. Mai multe informatii pot fi gasite la https://www.ancom.ro/roaming-n-marea-britanie-n-condi539ii-comerciale-de-la-1-ianuarie-2021_6321.
Controale vamale
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in Regatul Unit, cel putin pana la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbari. Orice modificare comunicata de... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 20:28
Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Romanii vor intra pe teritoriul Marii Britanii pentru a munci, pentru studii sau pentru dezvoltarea propriei afaceri au nevoie de viza incepand din 1 ianuarie, a anuntat Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Pe de alta parte, romanii care calatoresc in Marea Britanie in scop turistic sau in vizita nu vor avea nevoie de viza.
Libera circulatie intre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se incheie la 31 decembrie 2020, iar din 1 ianuarie 2021 Regatul Unit isi va asuma pe deplin statutul de stat tert in relatia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu Romania.
Astfel ca, deplasarile in Regatul Unit, inclusiv in scop de munca, vor fi reglementate de legislatia acestui stat in materie de imigratie, prin adoptarea unui sistem de imigratie pe baza de puncte, care se aplica tuturor cetatenilor europeni, inclusiv celor romani.
Noile conditii ale sistemului de imigratie britanic nu se aplica cetatenilor romani care s-au inscris in sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili sa se inscrie pana la data de 30 iunie 2021.
"Cetatenii romani vor putea calatori in Regatul Unit in scop turistic sau in vizita, pe o perioada de pana la 6 luni intr-un an, fara a avea nevoie de viza. Situatia se schimba daca in cele 6 luni vor dori sa desfasoare activitati lucrative", mai spun oficialii Ministerului Muncii.
In acest context, cetatenii romani vor trebui sa obtina in prealabil o viza.
Toti cetatenii romani care doresc... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 13:42