Comisia Europeana a alocat Romaniei aproximativ 100 de milioane de euro in cadrul Youth Employment Initiative in vederea combaterii somajului in randul tinerilor, potrivit unui comunicat al CE.
Youth Employment Initiative este un program in valoare de 3 miliarde de euro, alocate tarilor cu regiuni in care peste 25% dintre tineri nu au un loc de munca sau nu sunt incadrati in sistemul de invatamant.
La randul sau, Romania trebuie sa aloce din Fondul Social European cel putin aceeasi suma pentru a reduce somajul in randul tinerilor.
Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Malta si Olanda nu vor primi bani in cadrul acestui program.
Totodata, CE a stabilit ca Romania trebuie sa aloce pentru Fondul Social European cel putin 30,8% (4,77 miliarde de euro) din fondurile de coeziune, in exercitiul bugetar 2014-2020.
Banii din cadrul Fondului Social European sunt alocati pentru programe dedicate cresterii gradului de ocupare in statele membre.
Romania, extrem de afectata de somajul in randul tinerilor
Romania este extrem de afectata de somajul existent in randul tinerilor si consider ca nu este suficient doar sa spunem ca trebuie sa cream locuri de munca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.
"In 2012, am mers la Bruxelles la o intalnire politica si am fost pus sa semnez ceva legat de garantia pentru tineri. Nu mi-am inchipuit ca in 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Sase miliarde de... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:31
Sistemul financiar din Marea Britanie va pierde 43.000 de locuri de munca in urmatoarele sase luni, in urma reducerilor de costuri si a restrangerii activitatii in mediul privat, se arata intr-o previziune a Confederatiei Industriei Britanice.
Bancile, asiguratorii, fondurile de investitii si alte institutii financiare au concediat aproximativ 25.000 de angajati in ultimul trimestru din 2012 si ar mai putea renunta la 18.000 de locuri de munca in primul trimestru din 2013, potrivit unui studiu realizat de cel mai mare grup de lobby din Marea Britanie si de PricewaterhouseCoopers.
Morgan Stanley planuieste sa taie 1.600 de locuri de munca din cadrul diviziei de investitii din Londra in saptamanile urmatoare, potrivit unor surse apropiate companiei. Citigroup are de gand sa taie 11.000 de locuri de munca si se va retrage de pe anumite piete emergente, pentru reducerea costurilor.
"Ce vedeti acum este exitul din anumite domenii, piete sau restructurarea activitatii, in timp ce se cere o reglementare mai stricta", a declarat Kevin Burrowes, sef Servicii Financiare, in cadrul PwC Marea Britanie, citat de Bloomberg.
Exigentele sporite in privinta capitalizarii determina banci ca UBS AG sa reduca riscurile in cazul titlurilor de stat; HSBC Holdings, cea mai mare banca europeana, a vandut anumite afaceri pentru a spori profitul; Barclays spune ca ar putea renunta la acele operatiuni care nu sunt suficient de profitabile sau care ii lezeaza reputatia.
In total, peste... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:31
Carrefour Romania a angajat, in acest an, aproximativ 600 de persoane pentru deschiderea de noi magazine, respectiv 11 magazine Express si 21 de supermarket-uri Carrefour Market.
Carrefour, prezent pe piata locala din 2001, a ajuns astfel la 9.200 de angajati in Romania.
Anul acesta, compania a deschis 11 magazine Express in Bucuresti: Carrefour Express Angst Ion Mihalache (24 martie), Carrefour Express Angst Lacul Tei, Pantelimon, Progresului (8 iunie), Express Decebal (4 octombrie), Express Angst Academiei (30 octombrie), Carrefour Express Angst Buftea Centru, Buftea Studio, Titulescu (13 noiembrie), Express Dorobanti (21 noiembrie), Express Amzei (29 noiembrie).
De asemenea, Carrefour a inaugurat 21 supermarket-uri Carrefour Market, in Iasi, Buzau, Ploiesti, Braila, Pitesti, Galati, Brasov, Bucuresti, Focsani, Vaslui, Bacau si Constanta.
Carrefour detine in Romania 104 unitati, dintre care 24 Hipermarketuri, 65 supermarketuri Carrefour Market si 15 magazine de proximitate Carrefour Express. Anul trecut, Carrefour si-a majorat afacerile cu 2,8%, la 4,031 miliarde lei, in timp ce profitul net a scazut cu 4,9%, la 133,7 milioane lei. mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 14:35
Europa ar putea pierde inca 4,5 milioane de locuri de munca in contextul crizei, dupa disparitia a 3,5 milioane de slujbe incepand din 2008, a avertizat, miercuri, Organizatia Mondiala a Muncii, cerand liderilor europeni sa faca o prioritate din sustinerea pietei muncii, potrivit CNBC.
Somajul din zona euro se situeaza in prezent la nivelul de 11%, reprezentand 17,4 milioane de persoane.
In cazul in care actuala politica nu se schimba rapid, este posibil ca somajul sa urce rapid in zona euro "alimentand tulburari sociale si erodand increderea cetatenilor in guvernele nationale, sistemul financiar si institutiile europene", se arata intr-un raport al organizatiei.
Somajul este cel mai ridicat in randul tinerilor, 22% in zona euro, in timp ce in Slovacia, Portugalia si Italia se situeaza la 30%. In Spania si Grecia, somajul in randul tinerilor se afla la nivelul de 50%.
Potrivit organizatiei, devine tot mai clar ca doar austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro, iar aceasta politica, cu impact negativ asupra pietei muncii, nu reuseste sa stimuleze investitiile sau stabilitatea financiara.
Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scadere predictibila a consumului, dar nu au antrenat si o majorare a exporturilor, care sa stimuleze cresterea, astfel ca economiile zonei euro, cu putine exceptii, au inregistrat recesiune, noteaza Organizatia Mondiala a Muncii.
In plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:16
Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.
Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective. Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.
Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia romanilor care munceau in aceste doua tari s-a inrautatit dramatic. In aceste conditii, foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania. In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania, insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica.
La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic. In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic, insa salariile au scazut mult in ultimii ani.
Locurile de munca din Cipru, mereu de... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 08:45
In 2012 economia pariaza pe crearea de noi locuri de munca, pe majorarea salariillor si pe relansarea creditarii pentru a sustine o crestere a PIB-ului de 1,6%, potrivit estimarilor Comisiei Europene.
Insa care sunt sansele de a ne spori veniturile in acest an, pentru a putea sa cheltuim mai mult?
CE a revizuit in scadere prognozele de crestere economica ale Romaniei la 1,6%, de la 2,1%. Comisia Europeana precizeaza ca principalul motor al cresterii PIB-ului in acest an este consumul intern, dupa ce anul trecut, economia a fost sustinuta de un nivel ridicat al exporturilor si de un an agricol foarte bun.
Consumul intern este conditionat de veniturile populatiei si in conditii normale, creste in ritm cu acestea. Asadar, consumul intern poate fi incurajat in acest an prin relansarea creditarii sau prin crearea de noi locuri de munca si prin majorarea salariilor.
Creditarea in 2012
Cu toate acestea, populatia este tot mai putin interesata de obtinerea unei finantari bancare. In luna decembrie, numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare a fost de aproape 80 de mii, cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani. Aceasta baza de date este consultata pentru verificarea bonitatii clientilor bancari sau a potentialilor clienti, asadar, reprezinta un indiciu pentru estimarea cererii de produse de creditare.
"Daca nu vor exista cresteri de salarii va fi foarte greu de gasit clienti noi. Anul trecut, majoritatea activitatii s-a concentrat pe... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:00
Doar Spania a avut argumente solide pentru impunerea de restrictii pentru romani pe piata muncii, nu si Olanda, Marea Britanie sau Irlanda, a declarat marti ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Romania regreta decizia mai multor tari de a prelungi restrictiile pe piata muncii pentru romani.
"Recent, foarte recent, Irlanda a luat aceasta decizie - sa se alature Marii Britanii pentru continuarea restrictiilor pana la finalizarea intervalului de 7 ani permis de Tratatul de aderare. Noi regretam aceste decizii, regretam faptul ca ele au fost luate".
"In opinia noastra, in multe dintre tarile care au luat aceste decizii, masurile luate nu se justifica. Daca in cazul Spaniei intr-adevar existau argumente solide, pe care si Comisia Europeana le-a apreciat ca fiind justificate, in alte cazuri, de genul Olandei, dar si al Marii Britanii si al Irlandei, aceste masuri nu se justifica", a precizat Leonard Orban, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.
"Ramane sa vedem cum va reactiona Comisia Europeana, pentru ca CE are inclusiv posibilitatea de a declansa procedura de infringement contra acestor tari, daca se constata ca situatia pe piata muncii in respectivele tari nu prezinta riscuri care sa genereze asemenea decizii. Ramane de vazut, suntem in dialog permanent cu CE in ceea ce priveste masurile care vor fi luate in continuare", a mai spus ministrul afacerilor europene.
Zece tari europene aplica inca restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari
Si... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:51
Angajatorii romani vor face mai putine concedieri in 2012, dar nici numarul de angajari nu va creste, potrivit unui studiu realizat de firma cu activitati in domeniul resurselor umane ManpowerGroup Romania, citat de Mediafax.
"Pana la aparitia unor noi semnale clar pozitive, cel mai probabil angajatorii vor ramane rezervati in ceea ce priveste angajarile si vor adauga personal doar atunci cand acest lucru este absolut necesar", a spus Valentin Petrof, Country Manager al Manpower Romania.
Concedieri vor face doar 14% din angajatori, in timp ce majoritatea (64%) nu estimeaza ca vor avea schimbari in structura de personal. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:29
Premierul Emil Boc spune ca "nu se arata vremuri bune si senine in Europa si in lume", iar Guvernul a stopat "evolutia negativa a Romaniei spre colapsul economic", aratand ca nu trebuie "sa vina laureati ai premiilor Nobel" sa spuna ce trebuie facut pentru a fi create locuri de munca. Boc a facut aceste declaratii sambata, la Calarasi, la lucrarile Comisiei nationale de agricultura a PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Lucrurile in lume, in loc sa se imbunatateasca, s-au inrautatit si nici nu sunt semne ca in perioada imediat urmatoare se vor imbunatati.
Dimpotriva. Nu se arata vremuri bune si senine in Europa si in lume. Anul trecut, noi am curmat evolutia negativa a Romaniei spre colapsul economic, cu pretul greu platit de romani. Si vreau sa le multumesc in primul rand romanilor, pentru ca ei au salvat Romania de la colapsul economic - prin faptul ca am inteles impreuna ca putem salva tara doar punand degetul pe rana atunci cand a trebuit.
Daca Romania nu lua masurile acelea, astazi tara ar fi avut un deficit bugetar de minus 14%.
Azi il are de minus 4,4%, deci o diferenta de aproape 10 procente. Ganditi-va cine ar fi imprumutat tara noastra cu asemenea suma uriasa de bani doar ca sa consume? Nimeni. Aveam alternativa de a nu face nimic. Si atunci si tara s-ar fi scufundat din punct de vedere economic, iar partidul ar fi disparut", a declarat Emil Boc.
Premierul a mai spus ca anul viitor deficitul bugetar va fi sub 3%, iar Romania se va imprumuta mai putin in... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 07:24