Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a imprumutat joi 100 de milioane de lei de la bancile locale, prin obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta reziduala la 13 ani si jumatate, la un randament mediu de 5,41%.
MFP a redeschis o emisiune de obligatiuni din februarie 2012, iar scadenta este pe 26 iulie 2027.
La licitatia de obligatiuni au participat opt banci, cu oferte care au totalizat 151,48 milioane lei.
Licitatia va fi urmata vineri de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, prin care MFP vrea sa mai imprumute inca 10 milioane de lei.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat un program de imprumuturi de 4,03 miliarde de lei de la bancile comerciale, in luna ianuarie, din care 3,8 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 230 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
De la inceputul anului, MFP a imprumutat de la bancile locale peste 2,55 miliarde de lei, la care se adauga o suma de doua miliarde de dolari atrasa de pe pietele internationale. mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza luni o licitatie pentru o emisiune de obligatiuni, cu scadenta la cinci ani, in valoare de 300 milioane de lei.
Aceasta este a treia licitatie de titluri de stat din august, dintr-un program de imprumuturi cumuland 1,98 miliarde de lei, prin cinci emisiuni de titluri de stat, din care una de certificate de trezorerie si patru de obligatiuni de stat.
Licitatia de luni va fi urmata marti, 13 august, de o sesiune de oferte necompetitive, fiind vizat un imprumut suplimentar de 30 de milioane de lei.
In primele sapte luni din 2013, MFP a imprumutat de la bancile locale aproape 29 miliarde lei. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 08:31
Ministerul Finantelor(MF) a respins joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni, in valoare de 300 milioane RON. Decizia luata de MF a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond.
MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe sapte ani
Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna iunie expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv).
De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON), se arata intr-un SSIF Broker.
Curba randamentelor a inregistrat o crestere pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:45
Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras luni 500 milioane lei prin obligatiuni cu o maturitate reziduala de doi ani, respectiv in aprilie 2015, la un randament mediu de 4,66%.
Bancile au realizat subscrieri de 1,13 miliarde lei, iar valoarea indicativa a licitatiei a fost de 500 milioane lei.
Randamentul mediu, de 4,66%, se plaseaza usor peste cotatiile din piata secundara, reflectand astfel climatul extern nefavorabil, combinat cu posibilul efect negativ al schimbarii conditiilor de lichiditate in piata locala, reiese dintr-o analiza ING Bank.
Marti este programata o sesiune suplimentara de oferte necompetitive pentru aceasta emisiune, prin care Ministerul Finantelor vrea sa atraga inca 50 milioane lei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatuini, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 25,17 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 15:26
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 400 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,23%, in scadere fata de cel platit in luna martie pentru aceeasi scadenta, de 5,81%.
Bancile au subscris joi titluri de 925,5 milioane lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 400 milioane lei.
La licitatia organizata in luna martie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,81%.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.
Interesul din ultimele doua saptamani a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie, in suma de 2,5 miliarde lei, au fost pentru obligatiuni, iar administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,92 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:44
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta reziduala de trei ani ani, la un randament mediu in scadere, de 4,9%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.
Valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 1,2 miliarde lei.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, miscarea fiind in linie cu evolutia activelor de risc din pietele globale, potrivit analistilor ING Bank.
Interesul din precedentele doua licitatii a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
La inceputul lunii martie, administratorii datoriei publice au vandut instrumente din aceeasi emisiune, respectiv cu scadenta in ianuarie 2016, la un randament mediu de 5,49%.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru joi, pentru titluri pe 10 ani, in suma de 400 milioane lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,52 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:02
Franta si Spania au vandut obligatiuni in valoare de 14,6 miliarde de euro, in conditiile in care costurile de finantare ale celor doua state au scazut, ca urmare a deciziei Standard & Poor, de reducere a ratingului.
Franta a obtinut 2,961 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni cu scadenta in 2014, la un randament de 1,05%, in scadere de la 1,58% la licitatia din octombrie. De asemenea, au fost vandute obligatiuni cu scadenta in iulie 2015 in valoare de 1,575 miliarde de euro, randamentul coborand de la 2,82% la 1,89%, scrie Bloomberg.
Inainte de decizia S&P de reducere a ratingului Frantei, randamentul de referinta al obligatiunilor statului francez cu maturitatea la zece ani era de 3,13%.
Spania a efectuat prima emisiunie de obligatiuni cu maturitatea la zece ani din 2012. Statul spaniol a reusit sa atraga 3 miliarde euro la un randament de 5,4%, cu 1,5 puncte procentuale, sub dobanda platita in noiembrie intr-o operatiune similara. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 18:08
Spania si Franta si-au unit fortele si au vandut, joi, obligatiuni in valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari, circa 8,1 miliarde de euro, determinand modificarea randamentelor mici, din Europa.
Aceasta a fost prima actiune comuna, dupa ce sase banci centrale au decis, miercuri, sa scada costurile de finantare ale bancilor.
Spania a vandut certificate de 3.75 miliarde de euro si a trebui sa plateasca cea mai mare suma, din 2005, pentru imprumuturile pe cinci ani, in conditiile in care investitorii au cerut de doua mai multe obligatiuni decat erau disponibile pentru vanzare, scrie Bloomberg.
Franta, evaluata cu un rating AAA, a scos la licitatie certificate de 4,3 miliarde de euro si a reusit sa vandal obligatiuni cu randamentul la 10 ani, la un procent de 3.18%, mai putin decat la licitatia anterioara, organizata pe 3 noiembrie.
Analistii apreciaza ca vanzarea organizata joi de cele doua state poate fi considerate un test, care sa arate cat de multa incredere au investitorii in promisiunea facuta de Banca Centrala Europeana si Federal Reserve.
Bancile centrale din Europa, Japonia, Elvetia, Canada, Marea Britanie, dar si SUA au anuntat, miercuri, ca vor participa la o actiune coordonata pentru a spori lichiditatile pentru banci, alarmate de semnalele pe care bancile europene aflate sub presiune au inceput sa le dea tot mai des.
Bancherii au ajuns la un acord prin care vor scadea pretul pentru creditele pe termen scurt in dolari cu 0,5%, incepand cu 5... mai mult
Joi, 01 Decembrie 2011, ora 18:30
"Euro-obligatiunile nu sunt necesare si cu atat mai putin adecvate in contextul actual", a afirmat cancelarul german Angela Merkel in cadrul unei conferinte de presa organizate la Strasbourg in cursul zilei de joiimpreuna cu prim-ministrul italian, Mario Monti, si presedintele francez Nicolas Sarkozy. In opinia acesteia, euro obligatiunile ar trasa diferenta ratelor dobanzii in zona euro.
"Ar fi un semnal complet gresit sa ignoram aceste rate diferentiate ale dobanzilor deoarece ele sunt un indicator care arata clar unde mai trebuie lucrat", a punctat cancelarul german, potrivit Bloomberg.
Merkel, cancelarul celei mai mari economii europene, a pus accentul pe reducerea datoriei si pe o coordonare economica mai stransa, cerand o revizuire a tratatelor Uniunii Europene.
Analistii germani si politicienii din opozitie si-au intensificat apelurile catre Merkel dupa ce guvernul a vandut doar 61% dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 6 miliarde de euro.
"Pe masura ce criza se adanceste odata cu licitatia obligatiunilor de miercuri a fost ridicat valul de pe politica de masuri usoare a cancelarului Merkel, care nu a facut altceva decat sa ne apropie de destramarea zonei euro. Strategia acesteia a dat gres", este de parere Sebastian Dullien, membru in Consiliul European pentru Politica Externa din Berlin.
"Esecul licitatiei arata ca obligatiunile germane isi pierd din atractie. Acest lucru evidentieaza faptul ca aceasta criza s-a extins pana la centrul zonei... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:34