Ministerul de Finante vrea sa imprumute in noiembrie 4,74 miliarde lei

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 18:54
1064 citiri
Ministerul de Finante vrea sa imprumute in noiembrie 4,74 miliarde lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga de pe piete, in noiembrie, 4,74 miliarde de lei, cu 65 de milioane de lei mai mult decat in luna precedenta, reiese din datele afisate de institutie.

Spre comparatie, in octombrie, Finantele au atras de pe piete 4,675 miliarde de lei, cu 18,8% mai mult decat in luna precedenta.

Finantele au anuntat ca vor vinde, in noiembrie, bonuri de tezaur in valoare de 600 de milioane de lei, cu 30% mai putin decat in luna precedenta, printr-o singura licitatie, la 26 noiembrie, cu o maturitate de un an. In schimb, in octombrie, institutia a atras 900 de milioane de lei, cu 50% peste valoarea din luna precedenta, prin doua licitatii.

In plus, in noiembrie, MFP planuiesc opt sesiuni in care sa vanda obligatiuni guvernamentale, fata de sapte in luna precedenta. Astfel, suma tinta orientativa este de 3,6 miliarde de lei, cu 9% mai mare decat in luna precedenta.

Finantele intentioneaza sa completeze aceasta suma cu 540 de milioane de lei din sesiunile suplimentare de oferte neconcurentiale, un nivel, de asemenea, cu 9% peste cel din luna precedenta.

Patru dintre sesiunile de obligatiuni guvernamentale sunt de cate 600 de milioane de lei, fata de una in luna precedenta, una de 400 de milioane de lei, doua de 300 de milioane de lei, fata de una in luna trecuta, iar alta de 200 de milioane de lei si una de 100 de milioane de lei, precum in luna precedenta.

Acestora le corespund, in aceasta ordine: patru sesiuni suplimentare de cate 90 de milioane de lei, una de 60 de milioane de lei, doua de 45 de milioane de lei si una de 30 de milioane de lei.

Astfel, fara sumele suplimentare, MFP doreste sa atraga in noiembrie o suma de 4,2 miliarde de lei, apropiata de cea de 4,18 miliarde de lei din octombrie.

Deficitul bugetar la noua luni e de 2,2 ori peste nivelul de anul trecut

Amintim ca, executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), conform datelor publicate marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

In schimb, executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB. Astfel, nominal, in acest an deficitul bugetar a crescut de aproape 2,5 ori, iar ca pondere de aproape 2,2 ori. ...citeste mai departe despre "Ministerul de Finante vrea sa imprumute in noiembrie 4,74 miliarde lei" pe Ziare.com

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Ministerul Finante imprumut , #Stiri Finantare