Investitorii in energia regenerabila si producatorii din acest domeniu sunt revoltati de faptul ca Guvernul a decis sa mentina un nivel scazut al cotei obligatorii, sustinand ca masura, bazata pe calcule neactualizate, va falimenta firmele si "va arunca in haos" industria.
"La sfarsitul anului trecut, in cadrul COP21, 186 de tari au ajuns la un acord istoric si anume sa lupte impotriva emisiilor de CO2 si sa isi concentreze eforturile pentru a sustine energia produsa din surse regenerabile.
In acest timp, Romania continua sa promoveze o politica prin care statul doreste falimentarea producatorilor de energie din surse regenerabile care azi asigura circa 20% din consumul de energie electrica la nivel national", se arata intr-un comunicat al asociatiilor care reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania - RWEA, PATRES, RPIA si ArmHE.
Acestea amintesc ca la propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a pastra pentru al treilea an la rand cota obligatorie de energie ...citeste mai departe despre "Producatorii "verzi" avertizeaza: Romania ingroapa energia regenerabila - Statul provoaca haos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 15:10
Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele "curate".
Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.
Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.
Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:56
Un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare in judetul Vaslui, pana la sfarsitul anului 2015, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro, se arata intr-un raport intocmit de Consiliul Judetean.
Potrivit unui raport intocmit de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare pana la finele anului 2015 in judetul Vaslui, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro.
Pe langa cele 437 de turbine amplasate in 24 de comune vasluiene si orasul Negresti, va fi construita si o centrala electrica eoliana in comuna Solesti.
Cele mai mari investitii in parcuri eoliene se vor face in comuna Falciu, unde se vor construi trei parcuri eoliene, in valoare de peste 23 de milioane de euro.
"Valoarea totala declarata de firmele care au obtinut autorizatiile de constructii pe cele 27 de parcuri eoliene se ridica la 434,3 milioane lei. Cu exceptia a opt dintre ele, lucrarile sunt incepute in alte 16 locatii, in alte trei fiind deja finalizate si date in exploatare", a declarat directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Capacitatea totala de energie electrica ce va fi produsa de cele 27 de parcuri eoliene din judetul Vaslui se va ridica la 917,4 MW, aproape echivalentul hidrocentralei de la Portile de fier I, cea mai mare capacitate de productie a energiei electrice din Romania, exceptand centrala nucleara de la Cernavoda. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:34
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si locul 13 in topul privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Topul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, ce cuprinde 40 de tari, precum SUA, China, Germania si Marea Britanie, a fost lansat joi de Ernst & Young.
In comparatie cu Romania, Polonia s-a plasat pe locul 8 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si pe locul 14 in cel privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:26
Doua fonduri de investitii din Franta si Cehia au achizitionat de la compania cipriota EP Global Energy 80% dintr-un parc eolian de 80 de MW din judetul Constanta.
Astfel, fondul Marguerite, cu sedii la Paris si Luxemburg, va detine 50% din parcul eolian, iar firma ceha EnerCap Power va avea o participatie de 30%, iar diferenta a ramas in portofoliul EP Global Energy, potrivit unui comunicat al firmei de avocatura Salans, care a asistat cele doua fonduri de investitii in derularea tranzactiei, anunta Mediafax.
Parcul eolian va fi construit intre localitatile Chirnogeni si Independenta si va fi dotat cu turbine produse de compnaia Nordex. Operatiunile comerciale ar urma sa inceapa in prima parte a anului 2014.
Marguerite si EnerCap Power au finantat achizitia proiectului de productie a electricitatii in turbine eoliene cu credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erste Group Bank, ING Bank si UniCredit Bank Austria.
Fondul Marguerite a fost infiintat de institutiile financiare Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Banca Europeana pentru Investitii, Instituto de Credito Oficial, KfW si PKO Bank Polski.
EnerCap Capital Partners (EnerCap) a fost infiintat in 2007 si este specializat in investitii private in proiecte de energie regenerabila in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. EnerCap administreaza un portofoliu de investitii care cuprinde peste 350 MW in eoliene si panouri solare in regiune.
Firma EP... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:11
Investitiile in energie regenerabila nu beneficiaza de cele mai bune conditii de implementare, din cauza intarzierilor companiilor de stat in constructia unor unitati de productie a energiei si a instabilitatii politice, a declarat directorul general al Verbund Romania, Ovidiu Pop.
"Din pacate, in acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilitati de investitii. Trebuie sa existe o continuitate, profesionalism in acest domeniu. Trebuie sa avem si partea de (energie) clasica, unitati de pompaj, termocentrale cu pornire rapida, astfel incat siguranta sistemului sa nu fie pusa niciodata in pericol", a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.
Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarnita, care ar urma sa fie construita de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarnita ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic national, dupa ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene, potrivit Mediafax.
Hidroelectrica incearca de mai multi ani sa atraga parteneri pentru realizarea Tarnita, investitie evaluata la 1,1 miliarde euro, dar inca nu a gasit vreunul. Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie.
Parcurile eoliene au nevoie de unitati de productie a energiei pentru reglare, avand in vedere ca energia pe care o produc este fluctuanta si poate produce dezechilibre in sistem.
"Colegii de la Hidroelectrica sunt in aceasta perioada intr-o situtie mai delicata, nu si-au fixat inca... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 12:39
Romania se afla pe locul 14 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat luni de Ernst & Young.
Primele trei pozitii sunt ocupate de China, SUA si Germania.
Indicele calculat de Ernst & Young pentru ultimele trei luni plaseaza Romania inaintea Poloniei si Irlandei, cu care se afla la egalitate privind scorul energiilor eoliene in luna februarie. Mai mult, Romania se afla aproape de tari precum Spania, Suedia, Australia si Japonia.
Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila - eoliana, solara, geotermala si biomasa - plaseaza in continuare Romania intre primele 15 tari la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice in toate aceste domenii.
Conform ultimelor date publice, producatorii de energie electrica din surse regenerabile au inceput deja sa incaseze sume importante din partea statului roman, ca urmare a cantitatilor livrate in primele patru luni ale acestui an. Printre cei mai mari producatori se numara CEZ, Enel si Energias de Portugal.
Raportul Ernst & Young releva o evolutie surprinzatoare pentru Japonia, care urca trei locuri in clasament si se plaseaza pe pozitia a zecea, ca urmare a unor investitii majore in proiecte de energie eoliana. mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 11:16