O alternativa mult mai viabila decat bancile pentru finantarea start-up-urilor este cea de la un business angel. Rolul unui astfel de finantator din "umbra" este acela de a "da imboldul" necesar antreprenorilor fara bani, dar care au planuri mari.
Peter Barta prezinta intr-un interviu acordat Business24 cum isi recupereaza un business angel investitia si care sunt pasii pe care ii are de urmat o companie care are nevoie de finantare.
Antreprenorul trebuie sa se "inarmeze" cu multa putere de convingere si o idee de afacere care sa promita. In plus, are nevoie si de o prezentare power point, cateva intalniri cu potentialul finantator si un avocat care sa intermedieze incheierea contractului prin care investitorul preia o parte din actiunile companiei.
Care sunt procedurile de finantare pentru un business angel? Cum se face selectia startup-urilor? Se incheie un contract intre business angel si companie?
Nu exista o procedura anume definita pentru a atrage o finantare de la un business angel. Totul pleaca de la nevoia de finantare a unui start-up sau antreprenor, in functie de obiectivele de finantare stabilite si unde anume doreste antreprenorul sa duca compania. In functie de aceste obiective se stabileste o lista cu potentiali business angels, care ar fi interesati de tipul de afacere initiata. Acest lucru se face in functie de domeniul de activitate al business-ului si de portofoliul business angel-ului. Este foarte important ca antreprenorul sa vada daca... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 08:01
Companiile din Romania continua sa priveasca investitiile in capitalul uman ca un cost si nu ca un beneficiu pentru companie. Mai mult, criza a taiat adanc in bugetele de HR, iar cursurile de perfectionare sunt trecute in categoria "premiilor" pentru performanta, in loc sa fie incluse intr-o strategie de dezvoltare a companiei.
"Participarea unui angajat la un program de perfectionare trebuie sa fie strans legat de strategia si viziunea companiei, si anume, unde vrea sa ajunga compania in urmatorii ani, are managerii necesari sa duca compania acolo, daca nu care sunt abilitatile care ne lipsesc, pot fi acestea gasite intern sau trebuie sa apelam la resurse externe, putem capacita personal intern prin participarea la cursuri. Acesta ar fi un mod de gandire sanatos pentru orice executiv", remarca Peter Barta, CEO Fundatia Post-Privatizare, in cadrul unui interviu acordat Business24.
Ce aspect v-a impresionat cel mai mult in cadrul cursurilor pe care le urmati la Harvard?
Sunt multe lucruri care fac ca experienta de la Harvard sa fie una cu adevarat speciala. In primul rand, facilitatile si asistenta primita inainte de a incepe programul, faptul ca o data ce programul a fost definitivat si cerintele au fost trasate, iti sunt oferite instrumente necesare pentru rezolvarea acestor cerinte, ca de exemplu accesul la cea mai mare biblioteca cu informatii economice si resurse online din lume, acces la profesori pentru mentorat si alte beneficii, care au facut ca aceast... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 00:25
Peter Barta, CEO FPP, vorbeste despre programul sau de mentorat pentru business, dar si despre simularea Bissada, un exercitiu real unic in Romania pe care Business24 te provoaca sa-l incerci.
Toti executivii care l-au incercat au apreciat realismul jocului si faptul ca le-a deschis ochii din perspectiva administrarii de business si nevoia din piata, spune omul de afaceri.
Business Mentoring Program iti propune o noi metode de predare, cu profesori de la cele mai prestigioase scoli de pentru antreprenori, si o simulare care te ajuta sa dezvolti cate un "pic din fiecare": de la managementul echipei la management financiar, intelegerea si interpretarea datelor financiare, strategie sau marketing.
"Poti sa pierzi milioane sau sute de milioane intr-un loc sigur si pe urma primesti si feedback din perspectiva celor care au experienta de business si-ti spun unde ai avut o decizie sau unde decizia ta a fost gresita. Deci poti sa te joci cu un concept, poti sa te joci cu informatii, poti sa te joci cu abilitatile tale intr-un mediu sigur, dar in acelasi timp sa si inveti unde anume gresesti sau unde ai performat", iar acestea sunt doar cateva din lectiile pe care le poti invata in acest workshop, sustine Peter Barta intr-un interviu acordat Business24.
Ce pregatiti pentru urmatorul Business Mentoring Program?
Business Mentoring Program se afla deja la a treia editie. Am ajutat deja peste 150 de manageri si antreprenori sa-si consolideze strategiile, pe unii din ei... mai mult
Sambata, 02 Februarie 2013, ora 00:00
Cum vedeti ecosistemul antreprenorial din Romania si cum credeti ca va evolua in viitorul apropiat?
Este un sistem dinamic si evolueaza catre o directie buna, insa din pacate exista foarte multe initiative separate care nu fac nimic altceva decat sa canibalizeze aceasta zona. Fiecare are pretentia ca este mai bun decat celalalt, fara sa poata demonstra acest lucru.
Personal, cred ca programele noastre sunt mult mai bune decat multe din cele existente pe piata. De ce? Pentru ca aducem oameni valorosi, oameni recunoscuti in mediile lor ca fiind etalon si referinta pentru ceea ce fac. Nu este usor, dar cred ca se impune coagularea acestor demersuri astfel incat sa nu se suprapuna.
Din pacate, aici a contribuit si modul in care au fost finantate multe proiecte din fonduri structurale care au mizat pe cantitate si nu calitate. Noi ne concentram pe calitate si mai putin pe cantitate.
Exista o reala nevoie de un cadru care sa permita aducerea la aceeasi masa atat a antreprenorilor cu idei, cat si potentialilor finantatori.
Necesitatea de a incuraja crearea unor structuri de tip angel investors este foarte importanta, deoarece acestia sunt cei care pot asigura necesarul de finantare pentru o initiativa antreprenoriala. In acest sens se pot gandi o serie de facilitati care pot fi oferite acestor persoane asa cum s-au concretizat in Portugalia, Spania, Scotia si multe alte tari.
Care sunt schimbarile care ar trebui sa apara in educatia de tip antreprenorial din... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 09:18
Peter Barta, unul dintre fondatorii VentureConnect, vorbeste despre reteta succesului, despre ce trebuie sa faci la inceput de drum in afaceri, dar si despre evenimentele care au alcatuit lectia de viata pentru un antreprenor extrem de apreciat in lumea business.
Perseverenta, cunostintele de business, abilitatea de a te face placut, perspicacitatea in afaceri si nu in ultimul rand un acut simt al inovatiei sunt elementele care, alaturi de abilitatea de a face lucrurile se intample, te vor ajuta sa fii un om de afaceri de succes, spune Peter Barta.
UberVu, Brainient, Summify sunt companiile care au demonstrat ca romanii au abilitatile necesare pentru a fi buni antreprenori, a declarat Peter Barta, intr-un interviu acordat Business24.
Obisnuiti sa va descrieti o persoana cu o atitudine "gata de actiune". Este cumva aceasta reteta succesului in antreprenoriat: abilitatea de a face lucrurile sa se intample?
Cu siguranta. Pentru mine si colegii mei antreprenoriatul este un mod de viata. Din experienta mea de pana acum, atat in calitate de antreprenor, mentor si manager am deprins cateva invataminte care nu dau gres.
Consider ca antreprenorii trebuie sa gaseasca oportunitati chiar si in momente in care situtia pare putin incurajatoare sau chiar sa si le creeze.
Sunt sigur ca sunt si alte persoane care militeaza pentru acest lucru, dar in general, noi avem tendinta de a vedea partea goala a paharului in locul celei pline. Si fix aceasta atitudine negativa si... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00