Care este primul pas catre comunitatea ta de business?

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 00:00
2761 citiri
Care este primul pas catre comunitatea ta de business?

O comunitate de antreprenori si manageri este locul in care poti invata cu adevarat ce inseamna sa fii un lider. Poti invata asta de la cei mai buni oameni din business, chiar in Romania, iar Adelina Maria, fondatoarea unei academii pentru lideri, a realizat acest lucru inca de pe bancile facultatii.

Florentin Tuca, Dragos Anastasiu, Felix Patrascanu, Mihai Marcu sau Peter Barta sunt doar cativa dintre antreprenorii pe care ii admira pentru ceea ce au reusit sa faca in afaceri, datorita calitatilor lor de lideri, si care ii servesc ca inspiratie in procesul de "modelare" a liderilor din Romania.

Leadershipul poate deveni chiar si o pasiune, extrem de utila atat in afacerea pe care o conduci, cat si in activitatile de zi cu zi, spune tanara care a pus bazele Leaders School & Academy.

"Pasiunea pentru leadership s-a dezvoltat treptat, odata ce am ajuns sa coordonez echipe tot mai mari, sa imi propun lucruri care pareau imposibil de realizat si mai ales sa intalnesc oameni pentru care leadershipul nu este doar o aptitudine, ci este un stil de viata", explica Adelina Maria.

Directorul Leaders School ne-a vorbit despre ce presupune participarea la o academie de leadership, despre obiective si depasirea limitelor, autocunoastere, supravietuire si munca in echipa.

"Saptamana se incheie cu o simulare de afaceri coordonata de antreprenori romani de succes si menita sa testeze abilitatile de leadership pe care le-au deprins in timpul saptamanii", explica Adelina Maria, intr-un interviu acordat Business24.

Odata ce faci parte din echipa de studenti de la academia de lideri, vei avea parte de mentoring inca o perioada de la terminarea cursurilor, dar vei fi inclus si intr-o comunitate de lideri, care iti va aduce, desigur, o sumedenie de avantaje pentru tine si afacerea ta.

Cat dureaza, cat costa si ce contine un curs de leadership pentru antreprenori?

Leaders Academy reprezinta un program intensiv de leadeship care se desfasoara pe parcursul unei saptamani la Predeal, si este urmat de sesiuni de mentoring lunar gratuite timp de un an.

Totul incepe cu setarea unor obiective, care mai apoi sunt urmarite pe parcursul programului si a sesiunilor de mentorat.

In cadrul saptamanii Leaders Academy, antreprenorii si tinerii managerii invata prin educatie experientiala cum sa isi cunoasca si depaseasca limitele, cum sa isi motiveze si conduca echipa spre succes.

Participantii au parte de sesiuni de autocunoastere prin activitati de supravietuire, de comunicare prin teatru si lucru in echipa prin activitati de nautica, toate acestea practicate in grupuri mici si indeaproape supravegheate de traineri.

Saptamana se incheie cu o simulare de afaceri coordonata de antreprenori romani de succes si menita sa testeze abilitatile de leadership pe care le-au deprins in timpul saptamanii.

Pachetul de acces este de 850 euro si include: participarea la toate cursurile, cazare 6 zile la Hotel Orizont**** din Predeal, 3 mese/zi, pauzele de cafea, mentoring lunar gratuit timp de un an, includerea in comunitatea LEADERS (peste 3.000 de membri) si discount-uri la evenimentele LEADERS si evenimentele partenere.

De ce are nevoie un antreprenor sa participe la astfel de cursuri? Care este cel mai mare beneficiu pe care il are in urma lor?

Certificarea, din fericire, nu mai este demult un lucru pe care antreprenorii il urmaresc atunci cand decid sa vina intr-un astfel de program.

Important pentru ei este ROI-ul si astfel ii preocupa atat calitatea invitatilor, cat si cea a participantilor.

Totodata au nevoie de curaj pentru a-si asuma ca mai au foarte multe de invatat si ca feedback-ul pe care il primesc de la traineri este unul constructiv.

Daca tinerii invata mai usor, fiind intr-o etapa in care asimilarea este mult mai facila, cat de receptivi sunt managerii romani, cei care nu mai sunt de mult pe bancile scolii, la "educatia informala"?

In general, managerii sunt deschisi la a investi in dezvoltarea personala si profesionala, mai ales daca au parte si de suportul companiilor din care fac parte.

Provocarea este ceva mai mare in cazul antreprenorilor, care de cele mai multe ori aduc in discutie componenta financiara sau cea a timpului pe care trebuie sa il aloce.

Toate aceste piedici dispar insa dupa ce parcurg programul, cand inteleg ca aptitudinile formate le schimba abordarea modului in care isi coordoneaza echipa.

Credeti ca sistemul romanesc de invatamant ar avea nevoie si de acest tip de educatie, cea informala? In aceasta situatie, credeti ca Romania ar putea avea mai multi lideri, si, implicit, o alta evolutie a mediului de afaceri?

Sistemul romanesc de invatamant are nevoie de multe schimbari si cred ca fiecare dintre noi suntem constienti de asta. Acum intrebarea este cine creeaza aceasta reforma a educatiei si cum arata ea.

Cunosc oameni care lucreaza de multi ani la aceasta schimbare si am incredere ca la un moment dat se va intampla. Dar daca ar fi sa numesc doua nevoi esentiale in educatia romaneasca as spune practica si lipsa cunoasterii/promovarii unor exemple demne de urmat.

S-a schimbat profilul antreprenorului roman in 2013 fata de acum cativa ani? Daca da, ce a contribuit la aceasta schimbare?

Cred ca antreprenorul roman evolueaza in fiecare zi si dovada clara o reprezinta numarul din ce in ce mai mare al afacerilor romanesti, dar si eticheta made in Romania pe care cu bucurie o descopar pe produse.

In acelasi timp, sunt companii romanesti care au crescut exponential si fac fata cu brio competitiei straine, chiar si a multinationalelor. Factorii progresului sunt multi, insa in primul rand cred ca antreprenorii din Romania au indraznit sa tinteasca mai sus, sa lasa complexele de orice tip la o parte, si-au dorit sa creasca si ei impreuna cu organizatia.

La fiecare editie a LEADERS Academy vad antreprenori care isi doresc mai mult de la business-ul lor, insa cele mai mari asteptari le au de la ei. Vor sa fie lideri mai buni si sa isi formeze echipe de succes.

Stiu romanii sa fie lideri, cu adevarat?

Tiparul romanilor corespunde nativ in multe puncte cu "ingredientele" necesare unui lider si as mentiona aici viziunea, inovatia, gandirea in afara cutiei, puterea de munca.

Cert este ca nu ne nastem lideri, asa ca, pentru a ajunge la acest statut, este nevoie de un proces lung si continuu de invatare. Cred ca asta le lipseste multor romani care conduc.

Acesta este si unul din motivele pentru care mi-am dorit sa schimb ceva si solutia din partea noastra a fost si este LEADERS Academy. Dar si multa determinare in a experimenta si a lua cate ceva din fiecare actiune pe care tu ca lider o faci.

Aveti vreun exemplu de antreprenor roman despre care considerati ca are toate calitatile unui lider? Care este acesta?

Sunt multi antreprenori romani pe care ii admir si totodata ii consider lideri. Unul dintre ei este Mircea Tudor, Fondatorul MB Telecom, pe care am avut placerea sa il avem invitat chiar acum cateva zile in cadrul unei sesiuni de mentorat cu absolventii programulului nostru pentru tineri manageri si antreprenori, LEADERS Academy.

Cel mai mult admir la el curajul si pasiunea. Este acel lider vizionar care vede dincolo de ceea ce vad oamenii din jurul lui si reuseste sa se faca urmat prin increderea pe care o transmite echipei.

Si el este un exemplu. Dar sunt si alti antreprenori remarcabili, oameni precum Florentin Tuca; Dragos Anastasiu, Eurolines; Felix Patrascanu, FAN Courier; Mihai Marcu, Medlife; Peter Barta, FPP.

Spuneti-ne mai multe despre dumneavoastra si experienta pe care o aveti. De unde s-a nascut pasiunea pentru leadership?

Parcursul meu profesional a inceput odata cu admiterea la Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE. Intalnirea cu Fundatia Leaders a avut loc chiar in primul an, cand am fost integrata in echipa in pozitia de newsletter editor.

La scurt timp am fost atat de entuziasmata de proiecte incat am inceput sa coordonez o conferinta de branding. A fost prima intalnire cu provocarea de a coordona o intreaga echipa. Reactiile pozitive din cadrul conferintelor mi-au dat curajul de a propune intern organizarea unei scoli de vara altfel decat tot ceea ce exista la momentul acela, 2006-2007, in Romania.

Pasiunea pentru leadership s-a dezvoltat treptat odata ce am ajuns sa coordonez echipe tot mai mari, sa imi propun lucruri care pareau imposibil de realizat si mai ales sa intalnesc oameni pentru care leadershipul nu este doar o aptitudine, ci este un stil de viata.

Sunteti si dumneavoastra un lider?

Cred ca fiecare om care are in coordonare la un moment dat o echipa trebuie sa isi puna intrebarea daca are aptitudinile unui lider, si cum si le poate dezvolta mai departe. Este un proces continuu, in care in fiecare zi ai de invatat noi lucruri atata timp cat ai deschiderea necesara.

Cum s-au nascut proiectele Leaders School & Academy si ce planuri aveti, pentru mai departe, pentru ele?

Proiectul Leaders School, adus la a 12-a editie, s-a nascut in 2008 odata cu acea prima scoala de vara altfel si se adreseaza tinerilor cu varste intre 18 si 25 de ani, fie ca vorbim despre elevi in an terminal, studenti sau juniori din companii.

Leaders Academy este un program de leadership experiential pentru tineri manageri si antreprenori, care isi propune sa le dezvolte acestora aptitudinile de autocunoastere, comunicare si lucru in echipa prin activitati neconventionale, precum teatru, nautica, exercitii de supravietuire.

Ambele proiecte evolueaza in mod natural, la fiecare editie ingloband feedback din cele precedente.

Pe termen lung, ne dorim ca aceste programe sa fie unele de referinta la nivel european. In acest sens avem deja in cadrul Academy manageri si antreprenori care lucreaza in afara tarii si revin pentru a participa la program.

Aveti si alte proiecte profesionale in derulare acum sau va dedicati tot timpul profesional acestor scoli de leadership?

In prezent cel mai mult timp il aloc coordonarii celor doua editii anuale ale programului Leaders Academy. Mai ales ca din aceasta primavara am dat mai departe stafeta Leaders School colegei mele Laura Calugaritoiu, care se va ocupa de program, in timp ce eu am ramas cumva in umbra, un fel de consultant.

De cativa ani lucrez si cu liceenii. Merg in diverse comunitati din tara (orase mari, mici, comune, chiar si sate) alaturi de colegii mei de la Leadership Autentic si tin training-uri de leadership.

In plus de anul acesta ne-am acreditat pentru a putea oferi consultanta in cariera tinerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#comunitate business Romania, #academie lideri Romania, #Leaders School Academy , #Lideri