Interviu Peter Barta explica ce inseamna o finantare "business angel" pas cu pas

Vineri, 23 August 2013, ora 08:01
4618 citiri
Interviu Peter Barta explica ce inseamna o finantare "business angel" pas cu pas
Peter Barta, business angel

O alternativa mult mai viabila decat bancile pentru finantarea start-up-urilor este cea de la un business angel. Rolul unui astfel de finantator din "umbra" este acela de a "da imboldul" necesar antreprenorilor fara bani, dar care au planuri mari.

Peter Barta prezinta intr-un interviu acordat Business24 cum isi recupereaza un business angel investitia si care sunt pasii pe care ii are de urmat o companie care are nevoie de finantare.

Antreprenorul trebuie sa se "inarmeze" cu multa putere de convingere si o idee de afacere care sa promita. In plus, are nevoie si de o prezentare power point, cateva intalniri cu potentialul finantator si un avocat care sa intermedieze incheierea contractului prin care investitorul preia o parte din actiunile companiei.

Care sunt procedurile de finantare pentru un business angel? Cum se face selectia startup-urilor? Se incheie un contract intre business angel si companie?

Nu exista o procedura anume definita pentru a atrage o finantare de la un business angel. Totul pleaca de la nevoia de finantare a unui start-up sau antreprenor, in functie de obiectivele de finantare stabilite si unde anume doreste antreprenorul sa duca compania. In functie de aceste obiective se stabileste o lista cu potentiali business angels, care ar fi interesati de tipul de afacere initiata. Acest lucru se face in functie de domeniul de activitate al business-ului si de portofoliul business angel-ului. Este foarte important ca antreprenorul sa vada daca afacerea pe care a initiat-o se potriveste cu portofoliul acestuia sau creeaza sinergii cu afacerile acestuia.

Dupa intocmirea listei scurte incepe partea cea mai putin placuta pentru un antreprenor, si anume, pregatirea prezentarii pentru potentialul investitor. Aceasta ar trebui sa fie un document ppt de cel mult 15-20 de slide-uri si ar trebui sa contina informatii relevante despre: misiune/viziunea afacerii, piata/pozitionarea, produs/solutie, diferentiator sau de ce anume solutia propusa este mai buna decat cele existente in piata, beneficiarii sau grupul tinta, value proposition, strategia de vanzare, achizitia clientului, echipa de management sau echipa antreprenoriala, modelul de business sau venituri, status, planul de finantare, competitia, parteneriate daca exista, "investor fit" sau cum anume afacerea si echipa antreprenoriala se potriveste cu business angelul, aspecte financiare si foarte important, "call to action".

Pregatirea acestei prezentari trebuie tratata cu maxima seriozitate. Multi antreprenori nu primesc niciun fel de raspuns la propunerile acestora tocmai pentru ca prezentarile facute sunt de mantuiala.

Odata realizata prezentarea aceasta va fi trimisa investitorilor din lista scurta. In eventualitatea unui raspuns afirmativ va fi stabilita o intalnire in care anreprenorul va face o prezentare mai detaliata, in functie si de intrebarile pe care investitorul le are. Un antreprenor nu trebuie sa se astepte ca un investitor sa investeasca de la prima intalnire sau trecere in revista a prezentarii. De multe ori acest proces dureaza si poate nici nu se finalizeaza intr-o tranzactie.

Selectia din partea unui business angel este relativ simpla si tine cont de urmatoarele aspecte: proiectul propus trebuie sa fie unul foarte bun si de perspectiva, echipa sa fie foarte buna si sa demonstreze ca poate duce proiectul la bun sfarsit, proiectul sa aiba tractiune, adica sa aiba deja clienti platitori, nu doar clienti, si, mare atentie, sa existe o legatura cu portofoliul acestuia sau macar sa creeze sinergii cu acesta. Exista cazuri cand un investitor doreste sa faca si o investitie total noua, fara nicio legatura cu portofoliul actual.

In cazul in care se ajunge la finalizarea tranzactiei, se intocmesc documente de catre un avocat, fie un shareholder agreement, fie pur si simplu investitorul devine asociat in firma preluand parti sociale sau actiuni dupa caz. Documentele vor statua suma investita si evaluarea companiei la momentul respectiv, care sunt drepturile de vot si reprezentare, modul in care se va realiza exit-ul si alte aspecte stabilite de comun acord.

Foarte important, un investitor tip business angel nu vine doar cu suma de bani. Acesta mai vine si cu ceea ce se cheama smart money, adica relatiile personale pe care acesta le are, facilitatile pe care le ofera, de exemplu, un spatiu de birou, cunostintele pe care le are sau alte facilitati similare.

Cum isi recupereaza un business angel investitia intr-un start-up? Care este mai exact procedura?

Procesul de recuperare a unei investitii de catre un investitor este relativ simplu. Recuperarea investitiei are loc fie prin atragerea unui investitor mai mare, in functie de planul de finantare pentru business, fie prin vanzarea investitiei la o evaluare cat mai mare, desigur preferabil cu un multiplu cat mai mare fata de investitia initiala. La recuperarea investitiei, la fel ca si in cazul investitiei initiale, nu exista o procedura standard de urmat.

De obicei, recuperarea investitiei este realizata de comun acord cu echipa antreprenoriala. Un investitor tip angel poate sta alaturi de echipa pana la 3 ani sau chiar mai mult, in functie de cum evolueaza afacerea si cum poate fi ridicata o noua runda de finantare.

Care sunt cele mai mari dificultati pe care le intampina un business angel in a finanta o afacere?

Nu as putea sa spun ca sunt dificultati, ci mai degraba situatii care tin de modul in care un antreprenor intelege sa abordeze problema finantarii unui start-up. De cele mai multe ori antreprenorul nu reuseste sa comunice exact ce vrea afacerea sa faca, ce problema rezolva, care este nevoia pe care o adreseaza si a cui este aceasta nevoie.

Nu se intelege modul in care afacerea va fi scalata si cum anume face bani, antreprenorul nu reuseste sa comunice bine modul in care vor fi utilizate sumele ca urmare a investitiei atrase.

Acestea sunt doar cateva exemple de situatii in care tranzactia nu se incheie. Desigur, mai sunt si cele care tin de aspectele de negociere, cand in urma discutiilor, e posibil sa nu se ajunga la un acord si tranzactia nu mai are loc.

Se poate intampla ca insusi investitorul sa nu inteleaga foarte bine dinamica afacerii si atunci acesta renunta, aceste situatii fiind insa destul de rare, mai ales daca antreprenorul si-a facut bine temele si stie ca exista un investors fit intre el si investitor, care tine nu numai de portofoliul detinut de investitor, dar si de "chimie" intre cei doi.

Ne puteti da 2-3 exemple de succes in relatia business angel-companie si o scurta prezentare cu nivelul la care au ajuns? - Ne puteti da 2-3 exemple de companii care, desi au primit finantare de la un business angel, nu au reusit sa se mentina pe linia de plutire?

As avea exemple din portofoliul meu.

Traderion o platforma creata de un trader bancar pentru toti cei care doresc sa simta gustul tranzactionarii sau tuturor celor care doresc sa invete sa tranzactioneze fara sa mai piarda bani. Antreprenorul, Florin Cioaca, alaturi de echipa pe care a reusit sa o construiasca au realizat un produs exceptional, care nu prea are concurenta directa.

Aceasta platforma este versatila si usor adaptabila pentru nevoile unei banci, de exemplu, care doreste sa-si formeze o echipa de trading foarte buna sau doreste sa aiba un instrument de intervievare foarte bun, putand testa abilitatile unui potential candidat.

In egala masura poate fi utilizat si ca un joc, pentru cei care doresc sa imbrace rolul de trader si sa simta ce inseamna trading-ul interbancar si cum anume functioneaza acesta, dar si de catre cei care joaca pe platforme forex si pierd bani, dar care nu mai doresc sa invete pierzind banii proprii, ci mai degraba doresc sa invete mai intai cum se tranzactioneaza si mai apoi sa-si puna banii in joc. Aceasta platforma este deja in faza beta si ne pregatim sa atragem o finantare din afara tarii. Eu cred ca are sanse foarte mari.

Un alt exemplu, foarte drag mie, este Appscend, unul din cele mai bune produse create de o echipa antreprenoriala tanara. Echipa formata din Sebastian Vaduva , Andrei Marinescu si Gabriel Dobocan a atins performante remarcabile, reusind sa castige mai multe premii si realizand produse de foarte mare succes. Este o echipa care inoveaza continuu, care si-a cautat in permanenta noi oportunitati in lumea antreprenorilor si care a pariat pe un domeniu "hot": mobile. Chiar in acest moment ne pregatim sa atragem o finantare mai mare pentru un nou proiect Appscend, tinta fiind Statele Unite

Portofoliul pe care il am nu este unul foarte mare. De aceea, pana la ora actuala nu pot sa vorbesc de investitii care nu au reusit sa ramana pe linia de plutire.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Barta interviu, #Peter Barta business angel, #finantare business angel, #finantare Peter Barta , #Surse finantare