Doing business, un spectacol de improvizatie - interviu Dragos Roua

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 00:00
4406 citiri
Doing business, un spectacol de improvizatie - interviu Dragos Roua

Dragos Roua, antreprenor, blogger si membru fondator al fundatiei VentureConnect, vorbeste despre diferenta dintre un business online si unul traditional, despre provocari, esecuri si nevoia de a invata din greseli, pentru a face fata in lumea afacerilor.

Pentru a transforma pasiunea pentru afaceri in meserie, ai nevoie de ambitie, curiozitate si dorinta de a invata din esecuri. Mai mult decat atat, orice antreprenor are mult de invatat din spectacolele de improvizatie, sustine Dragos Roua, intr-un interviu acrodat Business24.

Incapatanarea l-a ajutat sa treaca peste momentele dificile, prezente in viata unui antreprenor, spune Dragos Roua, recunoscand, insa, ca nu are conceptul de timp liber: "Fac ce imi place, asa ca tot timpul meu este liber".

Va prezentati ca un sustinator al dezvoltarii personale, blogger, visator, o persoana care isi asuma riscuri. Care sunt, totusi, caracteristicile care v-au adus succesul de care va bucurati in ziua de azi?

In primul rand, nu cred ca e vorba de succes, ci mai degraba de o anume popularitate, care, sincer sa fiu, nu-mi e intotdeauna confortabila. Am avut succese personale mult mai mari, atunci cand nu dadeam atatea interviuri.

Dar, ca sa raspund la intrebare, cred ca doua trasaturi ma caracterizeaza in mod deosebit: o curiozitate aproape patologica si incapatanarea. Curiozitatea m-a impins sa explorez, sa caut metode noi de a crea valoare si de a genera venituri. Iar incapatanarea m-a ajutat sa trec peste momentele dificile. Momente care in viata unui antreprenor nu sunt deloc putine. Ba chiar dimpotriva.

Care este diferenta dintre antreprenoriatul online si cel clasic, cu care suntem noi obisnuiti?

Pentru mine, cea mai buna definitie a antrepronorului e urmatoarea: o persoana gata sa sara de la trambulina intr-o piscina goala, sperand ca la momentul impactului va fi deja apa in piscina. Cu alte cuvinte, un antreprenor isi asuma riscuri enorme.

Acum, ca el face asta intr-o industrie traditionala sau in online, e doar o chestiune de nuanta. Poate ar trebui notat ca in online lucrurile se petrec cu viteza mult mai mare, contextele se schimba foarte repede si trebuie sa fii tot timpul atent si gata sa reactionezi.

Au romanii calitatile necesare pentru a fi buni antreprenori?

Cu siguranta (n.r. Dragos zambeste). Suntem buni dezvoltatori, incepem sa demonstram si o mai buna intuitie in afaceri si sa pornim business-uri cu o piata de desfacere internationala.

Iar aici dau ca exemplu prezenta mea in cadrul proiectului VentureConnect: de la editie la editie, primim un numar mai mare de aplicanti, lucru care ne arata atat faptul ca proiectul este unul antrenant pentru antreprenorii romani, cat si ca numarul tinerilor interesati de antreprenoriatul in sectorul IT creste simtitor.

Cu toate acestea, nu inseamna ca toti cei care isi doresc sa devina antreprenori continua in dezvoltarea de noi proiecte odata esuat primul business. Eu am incercat de multe ori pana mi-am gasit nisa potrivita in care sa activez.

Si chiar si acum, cand pot spune linistit ca mi-am stabilit traseul, nu inseamna ca nu caut mereu si mereu alte moduri de a imi diversifica activitatea. Iar ambitia si dorinta de a invata din greseli si "try and try again" sunt calitati necesare oricarui tanar antreprenor care doreste sa faca din pasiunea sa pentru afaceri o meserie.

Spuneti-ne mai multe despre cartea "30 Sentences for a Millionaire Mindset". Ce ar avea oamenii de afaceri de invatat din ea?

A fost prima mea incercare de a scrie un ebook, imediat dupa exitul facut din Mirabilis Media.

Aveam foarte proaspat in memorie toate lucrurile pe care le facusem de la momentul fondarii companiei, pina la iesire, asa ca a fost daca vrei, si un exercitiu personal. Vorbind despre ce au oamenii de invatat din ea, nu stiu, fiecare o sa ia ce crede ca i se potriveste.

Eu am invatat insa ca banii sunt o resursa, nu un scop si ca a fi milionar e un construct social extrem de puternic, dar nu neaparat unul pozitiv. Urmarirea cu obstinatie a obtinerii acestui statut nu aduce implinire (cel putin in cazul meu nu a adus).

Un alt lucru pe care l-am invatat este ca indeplinirea obiectivelor tine mult mai mult de atitudine si foarte putin de skill-uri.

Daca ai atitudinea potrivita, poti sa sa iti insusesti (sau sa obtii cumva) skill-urile de care ai nevoie, dar fara atitudinea potrivita, degeaba stii tu toata programarea din lume, asta nu te va ajuta sa te implinesti.

De aceea in carte vobesc despre un mindset si nu despre un tutorial despre cum poti deveni milionar, cartea nu e nici pe departe asa ceva. Repet, urmarirea cu obstinatie a acestui statut e complet irelevanta. Cel putin pentru mine.

Daca tot am ajuns la capitolul dezvoltare personala, as vrea sa intram putin intr-o sfera mai relaxata, de weekend. Cum isi petrece putinul timp liber Dragos Roua?

Nu am conceptul de timp liber. Fac ce imi place, asa ca tot timpul meu este liber. Am acelasi tip de satisfactie si cand lucrez si cand calatoresc si cand ies cu prietenii la o terasa. Imi place sa experimentez lucruri noi, de exemplu anul asta am inceput sa merg la spectacole de improvizatie.

Cred ca orice antreprenor (pe langa doza masiva de umor pe care o primeste) are enorm de mult de invatat din spectacole de improvizatie. Am inceput sa invat tango (tot un dans de improvizatie), gatesc, imi chem prietenii in vizita si ma duc la ei cand ma cheama. Sunt un om normal.

Nu in ultimul rand, sunteti unul dintre fondatorii VentureConnect, ce ne puteti spune despre aceasta initiativa si scopurile ei pentru acest an?

Sunt onorat sa fac parte din initiativa VentureConnect, alaturi de antreprenori romani de la care toti avem de invatat: Radu Georgescu, Marius Ghenea sau Peter Barta.

VentureConnect este o intalnire de pitching si networking pentru antreprenorii din sectorul IT, online si tehnologie cu investitori din Romania si Europa de Sud-Est. De doua ori pe an, la Bucuresti, 10-12 proiecte preselectate isi prezinta planul de afaceri, precum si asteptarile pentru perioada imediat urmatoare in fata a 20 - 30 de investitori interesati de o posibila investitie.

Ceea ce ne bucura este ca planurile cu care am inceput proiectul in 2010 prind din ce in ce mai mult contur pentru piata din Romania: la inceputul anului s-a infiintat Fundatia VentureConnect, din martie demaram intalniri lunare pentru antreprenorii in cautare de consiliere in afaceri (Venture Mentoring), si mai nou punem bazele unei comunitati digitale dedicate investitorilor.

Referitor la intalnirea VentureConnect, pana acum s-au finalizat doua investitii de success (Tjobs.ro in 2011 si BITTNET Systems in 2012), iar antreprenorii prezenti in cadrul proiectului vad in VentureConnect oportunitati de invatare si exersare a spritului antreprenorial.

Urmatoarea intalnire este programata pentru 31 Mai, Bucuresti. Evenimentul este sustinut de Allegro Group Romania si Fundatia Post-Privatizare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Dragos Roua business, #Venture Connect intalnire, #afaceri online, #interviu Dragos Roua , #Companii IT