Departamentele de personal din companii sunt nemultumite de ratele proaste de retentie a personalului. Angajatii se plang ca nu lucreaza in conditiile promise in procesul de recrutare.
Am sa incerc sa exemplific ce se intampla printr-o mica povestioara, si sunt curioasa daca o recunoasteti:
Compania da un anunt: angajam randunica pentru stolul nostru de promovare. In fapt, Compania spera sa gaseasca un Corb eficient, pentru stolul sau de corbi vanzatori, care se numesc Brand Representatives. Candidatul vede anuntul: el, in forul sau interior, se crede Vultur, se prezinta la interviu Cocos - intelegand ca asa ar dori angajatorul sa aiba in echipa sa -, in fapt, pentru jobul respectiv, el nefiind decat un Papagal care nu ar obtine nici rezultatele asteptate de Companie si nici nu s-ar potrivi jobului si echipei de Corbi. Este angajat pentru ca este singurul care s-a prezentat la interviu cu un CV cat de cat aproape de anuntul Companiei.
Nu trebuie sa va spun finalul povestii...
Suntem responsabili cu totii de modul in care construim asteptari, suntem pagubitii sau beneficiarii relatiilor pe care le nastem prin ceea ce promitem ca putem face.
Inca mai cred, dupa 16 ani de interfata intre firme si candidati, in calitate de consultant in recrutare, ca o harta corecta a ceea ce ofera fiecare dintre cele 2 parti este reteta unei convietuiri profesionale de lunga durata, echitabil profitabila.
Reconfigurarile de pe piata mondiala a muncii, nu doar in Romania, au... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 15:33
Viitorul tau, calitatea vietii tale sunt preocupari concrete, nu doar teme de discutii generale, la cafea. Lumea avanseaza tehnologic, mutatii in plan social te dezorienteaza, ai momente cand ai dori sa schimbi total domeniul in care activezi sau in care ai studiat si multe zile in care fugi de tine si nici nu vrei sa te gandesti la dificultatile unei schimbari oricat de mici.
Trebuie sa iti dai valoare daca iti pasa de tine. Trebuie sa iti dai valoare si daca iti pasa si de cei din jurul tau, pentru ca ii ajuti sa te poata aprecia la maximum de potential.
Un mod rapid de a gasi ceea ce poti valoriza in tine, cum sa te prezinti pe tine celorlalti, spre ce sa te indrepti, este testarea cu 3Angle, un test inovativ, intuitiv, o oglinda corecta in care vrei sa te privesti.
Rezultatul testului te ajuta imediat sa folosesti optim comportamentul tau natural, vectorii tai de forta, dar si sa iti cunosti si controlezi slabiciunile, umbra ta. Iti prezinta domeniile de activitate in care ai simti implinire.
Cand vrei un job mai bun, te gandesti la activitate mai putin stresanta, un manager mai bun, salariu mai mare, sa fii mai aproape de casa, beneficii in pachetul oferit de angajator, si, desigur, te gandesti cum sa faci sa convingi, cum sa faci sa obtii o viata mai buna privind prin prisma a tot ce aduce un nou job.
Cauti ofertele angajatorilor, alegi, aplici, esti chemat la interviu.
Ce spui in timpul interviurilor trebuie sa fie onest, in linie cu ce ai... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 16:45
Nu exista reguli bine definite atunci cand esti in cautarea unui loc de munca, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii pregatit pentru orice situatie.
Multi angajatori prefera sa opteze pentru interviuri de tipul conferinte video decat pentru cele telefonice sau fata in fata.
Interviul telefonic cu angajatorul: Cum sa faci fata
Daca urmeaza sa fii intervievat prin intermediului Skype, dar nu prea stii ce trebuie sa faci sau cum sa te pregatesti, iata cateva sfaturi pe care poti sa le urmezi:
1. Nu face greseala de a te familiariza cu Skype cu doar cateva minute inainte de interviu
In functie de viteza conexiunii la Internet, instalarea programului poate dura ceva timp. In plus, inainte de prima utilizare, va trebui sa creezi un cont de utilizator, care necesita, de asemenea, ceva timp.
Este important sa stii ca trebuie sa descarci si sa instalezi Skype de preferinta cu cateva zile inaintea interviului sau macar cu cateva ore inainte ca interviul sa inceapa.
2. ...citeste mai departe despre "Cum sa te pregatesti pentru un interviu de angajare pe Skype" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2015, ora 19:06
Un aspect important de care trebuie sa tii cont, daca vrei sa obtii un loc de munca, este sa lasi o prima impresie buna, iar o parte din impresia buna are de a face cu modul in care te imbraci.
Nu trebuie sa cheltui o multime de bani pe garderoba ta. Asigura-te doar ca inainte de urmatorul interviu nu vei face nici una dintre greselile vestimentare prezentate mai jos.
1. Nu purta haine scurte sau decoltate
Toata lumea stie ca fustele scurte si decolteurile adanci nu sunt acceptabile pentru un interviu de angajare.
De asemenea, nici rochiile inadecvate intr-o culoare stralucitoare, cum ar fi rosu, nu vor face o prima impresie buna.
Deci, sa fie atenta la alegerea hainelor. Daca ai de gand sa poarti o culoare indrazneata, cum ar fi rosu, fa-o cu tact, asigurandu-te ca designul general al tinutei tale este deosebit de conservator.
2. Ai grija la ce porti pe dedesubt
Blazerele sunt o solutie salvatoare pentru aproape orice tip de interviu, insa fii atenta ce port pe dedesubt. In mod inevitabil, V-ul format de blazer creeaza un decolteu adanc.
Daca ai de gand sa porti o camasa pe dedesubt, asigura-te ca te acopera in mod corespunzator. De asemenea, nici desfacerea unui nasture al camasii nu este o optiune buna.
Acest sfat este valabil si pentru barbati, de asemenea. Daca nu esti intervievat intr-un mediu casual, poarta un sacou, impreuna cu o camasa potrivita.
3. Fara parfumuri puternice
Poarta un parfum lejer, fresh, nu foarte puternic. Nu poti... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:14
Cand ai interviu chiar cu directorul unei companii importante este putin probabil sa fii intrebat lucruri banale, precum care este principala ta calitate.
Pentru a fi siguri ca angajeaza omul potrivit, multi CEO de succes se folosesc de intrebari neconventionale, care, prin complexitatea sau caracterul lor surprinzator, sunt menite sa le ofere o cunoastere profunda asupra candidatului.
Ce nu ai avut sansa sa incluzi in CV?
Miliardarul Richard Branson, fondator al Virgin Group, a facut cunoscut faptul ca nu este un fan al interviurilor de angajare traditionale.
"Desigur, un CV bun este important, insa daca i-ai angaja pe baza a ceea ce spun despre ei pe hartie, nu ar mai fi nevoie sa iti pierzi timpul cu un interviu", explica Branson.
Ce varsta aveai cand ai obtinut primul job platit?
Aceasta este una dintre intrebarile preferate ale presedintelui agentiei de publicitate Paramore, Hannah Paramore, si are ca scop testarea eticii muncii si a independentei ...citeste mai departe despre "Ce te intreaba la interviu un CEO de succes" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Iulie 2015, ora 17:58
Vara se apropie cu pasi repezi si acest lucru anunta ca piata muncii va fi invadata de o noua generatie de absolventi in cautarea unui loc de munca. Indiferent daca aplici pentru un post in tara sau peste hotare, cererile angajatorilor din ziua de astazi sunt, in mare masura, asemanataoare.
Un articol Yahoo Finance dezvaluie secretul celor cinci puncte esentiale care, odata regasite in CV-ul tau, iti deschid usa spre locul de munca dorit.
Experienta profesionala
Problema experientei profesionale este vazuta de multe ori ca o sabie cu doua taisuri. Angajatorii se plang de slabele cunostinte practice ale noilor veniti in firma, iar cei din urma reclama faptul ca nu au avut de unde sa "fure meserie".
In realitate, lucrurile nu sunt atat de complicate. Experienta ramane un punct forte in CV-ul oricarui aspirant la un job, conform unui studiu realizat de revista Chronicle of Higher Education.
Insa, niciun angajator nu poate avea pretentia ca aplicantul pentru un post sa fie reincarnarea lui Steve Jobs.
Problema pare sa rezide mai mult in lipsa interesului studentilor pentru ofertele de internship aparute in timpul facultatii.
Asa ca, orice perioada de practica desfasurata in perioada studiilor sau orice loc de munca ocupat in trecut ar fi bine sa fie mentionate in CV.
Specializarea in domeniu
Alegerea specializarii in timpul facultatii este importanta, asa cum mentionarea ei in CV se dovedeste esentiala, mai ales daca evoluezi in domenii complexe... mai mult
Sambata, 16 Mai 2015, ora 13:56
2Sa presupunem ca te afli in mijlocul unui interviu pentru jobul visat, totul merge bine, iar la un moment dat esti intrebat "Cine ar castiga o lupta dintre Spiderman si Batman?".
Primul lucru care iti vine in minte este sa te intrebi "Pe bune?", gandindu-te ca intrebarea nu are nicio relevanta, relateaza CNN Money.
Totusi, oricat de ciudata ti se poate parea o intrebare din timpul unui interviu, trage o gura de aer si da un raspuns.
Invata din greselile altora la interviul de angajare - cinci sfaturi cheie
Sigur, se poate ca intervievatorul sa vrea doar sa glumeasca cu tine, dar sunt sanse si ca firma sa vrea sa vada cum reactionezi sub presiune sau cum ai gestiona o anumita problema.
Site-ul de joburi Glassdoor a adunat cele mai ciudate zece intrebari puse candidatilor care au participat recent la un interviu de angajare, iar directorul portalului, Susan Underwood, a oferit cateva ponturi despre cele mai potrivite raspunsuri.
1. Cine ar castiga o lupta dintre ...citeste mai departe despre "Cele mai ciudate intrebari la interviul de angajare: "Batman sau Spiderman" sau "Descrie o culoare unui orb"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Martie 2015, ora 07:56
Intrebarile pe care angajatorul le adreseaza candidatului intr-un interviu sunt cele care dicteaza directia conversatiei. In anumite cazuri, cu intrebarile "potrivite", il indrumi chiar tu pe acesta sa-ti serveasca gogosi.
Mai exact, este vorba despre trei intrebari standard de interviu, care sunt nu doar enervante pentru candidat ci si irelevante pentru intrevievator, explica Elena Popa, Senior HR Consultant Adecco Romania, pentru Business24.
Iata care sunt aceste trei intrebari si argumentele specialistului in recrutare impotriva lor:
Cum te vezi peste 5/10 ani?
Cred ca fiecare dintre noi a fost nevoit sa raspunda macar odata la chinuitoarea si inutila intrebare "cum te vezi peste 5 ani".
Alaturi de Halloween si Valentine's Day, romanii s-au grabit sa importe de peste oceane si intrebari gata-pregatite pentru cei in cautarea unui loc de munca prin cu totul alte culture economice.
Daca intrebarea a avut o oarece relevanta pana in anii 2000 in SUA, dupa 2008, cand expresia 'stabilitate economica' nu si-a mai gasit locul in realitatea cotidiana si a devenit doar o aspiratie aparent de neatins, aceasta intrebare nu mai are niciun sens nici macar acolo.
Este irelevanta in primul rand pentru ca este o intrebare ipotetica. Nimeni nu are cum sa stie unde il va duce viata peste 5 sau 10 ani.
In al doilea rand pentru ca majoritatea candidatilor, chiar daca au niste obiective, nu au de unde sa stie ca acestea sunt aliniate cu ce si-ar dori compania... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 11:42
Fostul CEO al Google si actualul presedinte executiv, Eric Schmidt, sustine ca aroganta ii costa mult pe potentialii angajati ai gigantului IT, in jur de jumatate de milion de euro, mai exact.
Eric Schmidt a explicat cum decurge interviul de angajare la Google, precizand ca acei candidati care au dat dovada de aroganta au pierdut un salariu de 500.000 de euro pe an, fara sa stie, insa, cu cat ar fi fost remunerati daca ar fi obtinut postul, potrivit Business Insider.
Fostul CEO al companiei a dezvaluit ca, in timpul interviului de angajare, un candidat este intrebat daca ar putea colabora cu alte persoane. Daca cineva se arata excesiv de arogant, acest lucru inseamna ca ...citeste mai departe despre "Arogant la un interviu de angajare al Google? Suma fabuloasa pe care o pierzi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 10:20