Eurostat: O cincime din forta de munca a Romaniei traieste in strainatate

Luni, 28 Mai 2018, ora 14:50
1669 citiri
Eurostat: O cincime din forta de munca a Romaniei traieste in strainatate
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 19% dintre romanii apti de munca - cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani - locuiau in anul 2017 in alte tari din Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu al Biroului de statistica al Comisiei Europene - Eurostat.

Studiul, dat publicitatii luni, arata ca, in medie, 3,8% din cetatenii UE apti de munca locuiau intr-o alta tara membra decat cea de origine. In urma cu zece ani, media era de 2,5%.

Situatia variaza semnificativ intre statele membre, de la 1,0% in Germania, la 19,7% in cazul Romaniei. Comparativ cu anul 2007, proportia cetatenilor romani ce locuiesc in alte state UE a crescut cu 12,3 procente.

Pe locurile urmatoare dupa Romania sunt Lituania (15%), Croatia (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) si Bulgaria (12.5%).

Persoanele cu educatie superioara sunt mai mobile decat restul populatiei. Astfel 32,4% din cetatenii UE ce locuiesc intr-un alt stat membru au studii superioare, in timp ce in cazul intregii populatii a Uniunii Europene, nivelul este de 30,1%.

Jumatate dintre tinerii romani vor sa plece din tara. Se schimba destinatiile, media de varsta, euronavetismul este in crestere Interviu (I) Chiar vor politicienii sa aduca acasa romanii plecati din tara? Cum s-ar schimba societatea, dar si votul Interviu (II)

De asemenea, rata medie de angajare in randul cetatenilor UE mobili este de 76,1%, comparativ cu o rata totala de angajare la nivelul UE de 72,1%.

16,9% din romanii apti de munca ce locuiesc in alte state UE au educatie superioara, comparativ cu un nivel de 16,7% in ceea ce priveste populatia Romaniei. ...citeste mai departe despre "Eurostat: O cincime din forta de munca a Romaniei traieste in strainatate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani munca strainatate , #Stiri International