Peste trei sferturi din totalul gospodariilor din Romania (78,2%) aveau acces, in 2020, la reteaua de internet de acasa, in crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de anul anterior, releva datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
In aceasta marja de crestere, proportia persoanelor cu varste intre 16 si 74 ani care au folosit vreodata internetul a fost de 85,9%, mai mult cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu datele din 2019.
Potrivit sursei citate, din totalul gospodariilor cu acces la reteaua de internet de acasa, 84,4% erau din mediul urban, in timp ce in mediul rural ponderea se situa la 69,7%.
In profil teritorial, conectarea la internet a fost mai raspandita in randul gospodariilor din regiunea Bucuresti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodarii), urmata de regiunile Vest (84,9%) si Nord-Vest (81,9%). La polul opus, cu cele mai mici ponderi, se situau regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) si Sud-Muntenia (74,3%).
Datele INS evidentiaza faptul ca tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasa sunt in proportie de 77,5% cele broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (66,3%) si de conexiunile narrowband (13,6%).
Dintre utilizatorii curenti, opt din zece (79,1%) foloseau in 2020 internetul cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, in crestere cu 2,1 puncte procentuale fata de anul anterior (79,1% fata de 77%).
In acelasi timp, pe regiuni de dezvoltare, ponderea... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 10:13
87% dintre persoanele cu varsta intre 16 si 74 de ani din Uniunea Europeana au declarat in 2019 ca au folosit Internetul in ultimele trei luni, pe ultimele locuri in UE fiind romanii (74%) si bulgarii (68%), arata datele publicate luni de Eurostat.
La polul opus, tarile unde aproape intreaga populatie cu varsta intre 16 si 74 de ani a folosit Internetul in 2019 sunt Suedia (98%), Danemarca (97%) si Luxemburg (96%).
Eurostat subliniaza ca utilizarea Internetului in UE a crescut rapid in ultimii ani, in conditiile in care in anul 2007 doar 57% din persoanele cu varsta intre 16 si 74 de ani au utilizat Internetul, pentru ca in 2013 sa ajunga la 75% si la 87% in 2019. In cazul Romaniei, in aceeasi perioada, utilizarea Internetului a crescut de la 24% in 2007 la 50% in 2013 pentru ca in 2019 sa ajunga la 74%.
Cand vine vorba de folosirea Internetului, datele Eurostat arata ca acesta este utilizat preponderent pentru a trimite sau a primi e-mail-uri (75%), pentru a gasi informatii despre bunuri si servicii (68%), pentru mesagerie instant (67%) si stiri online (63%).
De asemenea, o mare parte din persoanele cu varsta intre 16 si 74 de ani din Uniunea Europeana utilizeaza Internetul pentru Internet banking (58%), pentru retele sociale (57%), pentru a cauta informatii referitoare la sanatate (55%), pentru a asculta muzica (53%) si a efectua telefoane sau apeluri video (52%).
Romanii sunt pe ultimul loc in UE la folosirea Internetului cand vine vorba de gasire... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 10:25
Peste trei sferturi dintre gospodariile din Romania, respectiv 75,7%, au acces la reteaua de Internet de acasa in 2019, in crestere cu 3,3 puncte procentuale fata de anul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Conform INS, circa 61,8% din totalul gospodariilor din Romania care au acces la reteaua de Internet de acasa sunt localizate in mediul urban.
In profil teritorial, conectarea la Internet a fost mai raspandita in cadrul gospodariilor din regiunea Bucuresti-Ilfov (aproape 6 din 7 gospodarii au acces la Internet de acasa), urmata de regiunile Vest si Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt inregistrate de regiunile Nord-Est (70,6%) si Sud-Muntenia (70,9%).
Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 78,4% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (64,2%) si de conexiunile narrowband (9,7%).
Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata Internetul a fost de 82,3%, din care 89,4% in ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenti, 77% folosesc Internetul cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, in crestere cu 1,5 puncte procentuale fata de anul anterior (77% fata de 75,5%).
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodata Internetul a fost de 91,7% in regiunea Vest care constituie cel mai ridicat procent din tara, urmata de regiunile... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 15:08
Romania a ocupat, in 2018, locul al cincilea mondial in ceea ce priveste viteza de Internet, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia, lucru care insa a atras, pe langa beneficii, si riscuri cibernetice, a declarat, marti, in cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).
"Desi domeniul securitatii cibernetice a fost fundamentat in jurul anului 2008, in Romania, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, anul 2010 este anul in care tara noastra a reusit efectiv sa demareze constituirea capabilitatilor de securitate cibernetica. Acest lucru s-a realizat pas cu pas, etapa cu etapa, pornind de la o dimensiune strategica, urmand legislatia, politicile sectoriale si o dimensiune institutionala in care s-au dezvoltat capacitati de identificare si contracarare a atacurilor cibernetice. De asemenea, cooperarea internationala si institutionala a fost si este foarte importanta. Anul 2018 a pozitionat Romania in privinta vitezei de Internet, pe locul 5 in lume, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia. Acest parametru de performanta al Romaniei a adus beneficii pentru mediul economic, dar in acelasi timp si riscuri si amenintari. In multe privinte, criminalitatea informatica din proximitatea Romaniei a profitat si a folosit tara noastra ca "intermediar" al atacurilor de acest fel", a spus Mazilu, care detine functia de CEO senior adviser Cybersecurity in cadrul... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 11:15
Romania se lauda cu Internet foarte bun si o vreme, cativa ani, a fost fenomenal. Intre timp, recupereaza si altii handicapul si ultimele statistici arata unde ne situam la final de 2017.
Internetul in Romania a ajuns la performante care fac invidioase tari mai dezvoltate, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, multumita lipsei de infrastructura din anii '90.
Unde nu erau cabluri de cupru pentru retelistica, au fost intinse fire de fibra optica. Asa suntem, la final de 2017, intr-un top onorabil la nivel global.
Internetul din Romania e atat de rapid incat tara a prins un frumos loc 5 intr-un top global realizat de Ookla. Datele au fost colectate prin aplicatia SpeedTest.
Vezi cat de bine sta Romania la viteza internetului pe tot globul! ...citeste mai departe despre "Ultimele cifre care duc Romania in fata celor mai dezvoltate tari din Europa si din lume" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 19:01
Comisia Europeana a dat publicitatii Indexul Economiei si Societatii Digitale (DESI), editia 2017, din care reiese faptul ca singurul lucru cu care se mandreste Romania, viteza Internetului, nu este suficient ca tara noastra sa schimbe traditionalul ultim loc din UE in acest clasament.
Romania se afla pe locul 28 in DESI 2017. In raport scrie:
"Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni in banda larga de mare viteza, Romania situandu-se pe locul doi in UE in ceea ce priveste proportia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de catre consumatori a serviciilor mobile in banda larga se accelereaza. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, si nivelul competentelor digitale raman scazute."
Indicele economiei si societatii digitale este un indice compozit care masoara progresele din domeniul digital in functie de cinci elemente:
Conectivitate - banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largiCapital uman - utilizarea internetului, competente digitale de baza si cele avansateUtilizarea Internetului - utilizarea continutului de catre cetateni, comunicarea si tranzactiile onlineIntegrarea tehnologiei digitale - digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronicServicii publice digitale - e-guvernarea
Citeste si De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa
Caracteristica romaneasca a acestor 5 elemente, asa cum sunt percepute de catre raportul DESI 2017:... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 08:41
De ani buni deja Romania se afla in topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixa.
Liniile de Internet fix ultra-rapid (peste 100 Mbps) au devenit majoritare in Romania inca din 2014, ajungand in pozitie de lider pe piata unica europeana si la mare distanta fata de media UE.
Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), rata de penetrare a Internetului fix in Romania este de 75% in zonele dens populate, indeaproape de media UE, insa in zonele cu densitate mai mica de locuitori se inregistreaza o rata de penetrare de doar 18%.
Peste 92% din piata de Internet fix este deservita de un numar de 6 furnizori, iar retelele se concentreaza si se suprapun in zonele profitabile, caracterizate prin densitatea cererii.
La finalul anului 2015, existau peste 700 de furnizori operationali de servicii de Internet fix, peste 250 furnizori de servicii de retransmisie programe TV si aproape 40 de furnizori de servicii de telefonie ...citeste mai departe despre "De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 14:50
Romania se afla pe locul 50 in topul celor mai conectate 78 de tari la mediul online, in ciuda vitezei mari de Internet.
Studiul GfK Connected Consumer Index, remis miercuri Ziare.com, arata ca ne aflam in spatele multor tari din regiune, inclusiv Cehia, Slovenia si Polonia.
In fruntea listei sunt Hong Kong si America de Nord (Statele Unite ale Americii, Canada si Mexic), care se afla de cativa ani pe primele doua pozitii.
In plus, consumatorii din Emiratele Arabe Unite se apropie rapid de plutonul fruntas, sarind de pe locul 8, pe care se aflau in 2015, pe al treilea. Pe pozitia a patra se afla Norvegia, iar pe 5 e Germania.
"Observam unele macro-tendinte in ceea ce priveste gradul de conectivitate in toate tarile. Pentru pietele in plina dezvoltare, in special din Orientul Mijlociu, Africa si Asia-Pacific, tendinta dominanta ramane adoptarea smartphone-urilor. Acesta este principalul dispozitiv - si de multe ori primul - pentru conectarea consumatorilor la servicii de ...citeste mai departe despre "Loc rusinos ocupat de Romania in topul conectivitatii la Internet (Grafice)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 12:14
Un fenomen unic in lume a condus la o situatie aparent inexplicabila, comenteaza presa straina: Cum se poate ca Romania, o tara care a adoptat democratia abia dupa '89, sa aiba o viteza de Internet mult mai mare decat cea inregistrata in Statele Unite, cea mai puternica economie la nivel global?
Viteza de Internet in Statele Unite este departe de a fi cea mai mare din lume. Multe state din Asia si Europa se bucura de o navigare mai rapida in mediul online decat americanii, iar in unele locuri acest serviciu este mult mai ieftin. Este si cazul Romaniei, comenteaza Motherboard.
"Insa in timp ce e usor de inteles de ce Japonia si Coreea de Sud se afla in frunte in topul vitezei de Internet, Romania este un caz aparte. Cum poate o tara care nu avea democratie pana in anii '90 sa intreaca SUA in acest domeniu? Se pare ca un fenomen unic este 'vinovatul' pentru situatia aparent inexplicabila", se arata in articol.
Viteza de conectare la Internet in SUA ajunge pana la maximum 48,8 ...citeste mai departe despre "Fenomenul unic care a propulsat Romania in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 07:36