Un cunoscut sociolog se declară "absolut uluit" de căutările românilor pe Google în 2023: ”Mă așteptam la manele, fotbal”

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 12:51
0 citiri
Un cunoscut sociolog se declară "absolut uluit" de căutările românilor pe Google în 2023: ”Mă așteptam la manele, fotbal”
Românii au fost interesați, printre altele, de ideile de afaceri FOTO Unsplash

Google a făcut public topul celor mai populare căutări ale românilor din ultimul an, iar experții care le-au analizat spun că subiectele ”nu sunt chiar reprezentative pentru populația țării”.

Potrivit Google, cutremurul din Turcia a fost pe primul loc în topul celor mai căutate momente/repere ale anului 2023. Printre cele mai populare căutări se află inteligența artificială, războiul din Gaza și greva profesorilor. Se regăsește, de asemenea, numele Ronei Hartner, cel mai recent model de iPhone, dar și Oppenheimer, numele fizicianului a cărui poveste a fost ecranizată în acest an. În ceea ce privește rețetele, cei mai mulți români au vrut să știe cum se pregătesc magiunul de prune, parizerul de casă sau dulceața de căpșuni, rețeta bunicii. Mulți români au vrut să afle și cum a murit domnitorul Vlad Țepeș și au căutat tehnici de negociere, de vânzare, dar și de nursing.

Sociolog: ”Sunt absolut șocat”

Sociologul Barbu Mateescu s-a declarat surprins de subiectele căutate de români pe Google.

”A fost un an cu foarte multe subiecte de interes, dar niciunul care să se impună masiv. Interesul pentru cutremure, de exemplu, nu este un lucru rău, înseamnă că oamenii se pregătesc, în caz de ceva vor să știe cum să reacționeze. Oamenii au fost curioși să vadă cum reacționează autoritățile, cum arată clădirile, câte pagube au fost. Arată că românilor încă le pasă de eventualitatea unei astfel de eveniment”, a declarat acesta, potrivit Adevărul.

Barbu Mateescu s-a declarat însă ”șocat” de două subiecte aflate în topul căutărilor. ”Sunt absolut uluit! Chat GPT este ceva supersofisticat, suntem într-o țară în care cam un sfert din populație are studii superioare. Iar Rona Hartner este o persoană cu o vizibilitate destul de redusă. Sunt uluit, absolut șocat de aceste subiecte. Mă așteptam la manele, fotbal, pentru că România a reușit să se califice. Parcă sunt căutări din București, așa arată. În București, mă așteptam ca lumea să caute cutremur, Chat GPT și, eventual, Rona Hartner. Este surprinzător și remarcabil interesul pentru Chat GPT”, a explicat el.

Sociologul consideră că subiectele nu sunt chiar reprezentative pentru populația țării.

”În afara zonelor metropolitane ale României, sunt cam trei sferturi dintre românii care locuiesc în țară. Asta înseamnă municipiile de județ fără universități pe bune, orașe mici și rural, ruralul adevărat, pur autentic. Studii superioare au 20%, restul de 80% nu au, dar au internet, imensa majoritate a românilor sunt pe internet. Deci trendingul acesta este interesant, am dubii mari de tot, poate este un element care nu ține evident de modul în care au fost colectate datele sau cum sunt ele organizate. Este un peisaj foarte sofisticat”, a adăugat el.

”Românii tind să devină anxioși”

Psihologul Mariana Mihalache explică topul prin faptul că românii ”caută să se informeze și în legătură cu ce apare în mass-media”. În opinia sa, căutările despre cutremur sunt legate de ”teama de a nu deține controlul.” De acest lucru leagă și nevoia constantă de informații.

”În ultimii ani, românii au început să devină anxioși, nu din punct de vedere clinic, sunt funcționali, însă au foarte multe temeri. Fricile oamenilor creează o stare emoțională de spaimă, de înfricoșare, iar oamenii caută tot mai multe informații tocmai pentru a-și reduce anxietatea pe care o resimt. Frica de cutremur, de dezastre naturale, este o chestie pe care oamenii o au chiar dacă nu au trecut ei înșiși printr-o experiență de acest gen. Din nefericire, avem o serie de scenarii legate de cutremur care par să ducă la pierderea vieții”, a adăugat psihologul.

În plus, spune Mariana Mihalache, este mult mai comod să căutăm informații în acest fel.”Ne dorim să accesăm ușor niște informații, fără să ne dăm seama că ne păcălim, ardem foarte multe etape”, a explicat ea.

...citeste mai departe despre "Un cunoscut sociolog se declară "absolut uluit" de căutările românilor pe Google în 2023: ”Mă așteptam la manele, fotbal”" pe Ziare.com

#top cautari Google, #top cautari Internet romani, #2023, #Barbu Mateescu sociolog , #Stiri Internet