Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi, in debutul sedintei de Guvern, ca legea care interzice timp de doi ani vanzarea de participatiilor statului, propusa si votata de PSD, "este marul otravit", intrucat blocheaza activitatea tuturor companiilor si risca sa le duca direct in faliment pe cele aflate in insolventa sau in reorganizare.
"Nu stiu daca s-au gandit, daca au facut-o cu buna stiinta sau din prostie", afirma ministrul Popescu. Ludovic Orban a precizat, la randul sau, ca legea a fost facuta "cu schepsis" pentru a duce cat mai multe companii la faliment. "Domnule Popescu, am inteles ca avem probleme din cauza unei legi idioate care a fost impusa de PSD", a afirmat, Ludovic Orban, joi, in debutul sedintei de Guvern.
"Da, este vorba despre acea celebra Lege 173/ 220 prin care Parlamentul, pe o perioada de 2 ani de zile, a interzis vanzarea participatiilor statului la companii, iar prin interpretarea CCR, participatia statului inseamna actiuni si active. Ce se intampla? Care este marul otravit si ce probleme o sa avem daca nu vom corecta rapid aceasta lege? Avem odata, in industria de aparare, pe OUG 6, aprobate programe de restructurare, in care vorbim inclusiv de vanzarea unor active si active sociale. Apoi, la Compania Energetica Oltenia avem extrem de multe active sociale, avem biserici, cimitire, cantine, pentru care se plateste in continuare amortizare, impozite, dar care nu aduc venituri si sunt cuprinse in planul de restructurare", a replicat... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 19:53
Guvernul a luat act, miercuri, de raportul de activitate pe anul 2016 al companiilor de stat, care arata ca profitul acestora a fost de 6,753 miliarde de lei, iar pierderile au insumat 1,496 miliarde de lei.
Raportul privind activitatea pe 2016 a intreprinderilor publice a fost elaborat si prezentat de Ministerul Finantelor.
Potrivit raportului exista un numar de 1.668 intreprinderi publice, grupate dupa cum urmeaza:
* 287 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale, din care: 223 active (aflate in stare de functionare) si 64 intreprinderi inactive (aflate in stare de insolventa, faliment, lichidare, dizolvare);
* 1.381 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale, din care: 1.186 active si 195 inactive.
Aceste companii de stat au aproape 200 de mii de angajati.
"In anul 2016 participatiile detinute direct/indirect de stat la cele 287 intreprinderi publice de stat au fost in valoare de 28,591 miliarde lei. In cadrul intreprinderilor publice si-au desfasurat activitatea un numar de 195.817 persoane", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivita datelor prezentate de MFP, veniturile totale ale companiilor de stat se ridica la 44,167 miliarde de lei, dintre care subventii de la bugetul de stat in suma de 5,717 miliarde de lei. Cheltuielile se cifreaza la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 21:42
Dupa ani de suferinta, a doua companie aeriana germana ca marime iese din scena. Statul va mai da o mica mana de ajutor, apoi compania va fi dezafectata.
Vinerea trecuta, cand transa de 50 de milioane de euro din creditul convenit cu marele actionar Etihad nu a intrat in conturile Air Berlin, s-a declansat alarma la sediul central al celei de-a doua companii aeriene ca marime a Germaniei.
Lumea a inteles atunci, in mod cat se poate de clar, ca seicii de la Etihad Airways au inchis robinetul cu bani in directia Berlin. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca Etihad - una din companiile aviatice majore din Golful Persic, alaturi de Emirates si Qatar Airlines - avea deja destule alte probleme. Strategia Etihad de a cumpara actiuni la companiile concurente confruntate cu dificultati financiare a esuat masiv.
Citeste si Air Berlin intra in insolventa, dupa ce actionarii arabi si-au retras finantarea
Munte de datorii gigantic
Poate ca planul a fost sa le dea astfel concurentilor senzatia de siguranta, dupa care sa-i lase sa moara de foame cu mana intinsa, pentru a aduna apoi resturile si a prelua rutele de zbor ale acestora.
Dar cu Air Berlin si Alitalia, la care a fost nevoie in ambele cazuri de ajutorul contribuabililor, au fost achizitionate doua adevarate masini de ars bani. Doar Air Berlin are datorii de 1,2 miliarde de euro.
Etihad a investit in societatea de zbor germana din 2011 peste 1,5 miliarde de euro. Fara mare succes, dupa cum se vede. La... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 15:31
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori,ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie "de sus in jos".
"Pentru mine, din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai buna solutie (intrarea insolventa, n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfa sa intre in insolventa si CFR Calatori, toate companiile. FMI-ul a propus si eu am respins ideea din start ca in scrisoarea de intentie, deci in scrisoarea agreata cu FMI-ul, sa se spuna acest lucru, ca trebuie sa intre in insolventa. FMI-ul a acceptat aceasta obiectie pe care am avut-o, cu conditia ca noi sa restructuram, sa rentabilizam, sa dovedim ca putem si fara sa intram in insolventa", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi de acord cu intrarea in insolventa a companiilor din subordinea ministerului care acumuleaza datorii.
Manescu a spus ca la Ministerul Transporturilor sunt "o gramada de datorii" si multe probleme nerezolvate de ani de zile pe care le-a "mostenit" la preluarea mandatului.
"Eu am o gramada de datorii la Ministerul Transporturilor. (...) Nu am reusit sa le platesc pentru ca domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) nu mi-a dat bani si pentru ca bugetul Romaniei nu a fost... Sigur ca am vorbit (cu Voinea, n.r.). Eu sper ca... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:59
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea ar fi trebuit sa intre in insolventa din al doilea semestru al anului 2009, sau inceputul anului 2010, a declarat marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta de specialitate.
"Din a doua jumatate a anului 2007 au inceput problemele la Oltchim chiar daca la sfarsitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape 2 miliarde lei.
Din a doua jumatate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel incat la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul lui 2010 ar fi trebuit ceruta insolventa la Oltchim.
De altfel, am gasit o nota a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfarsitul lui 2009, intrarea in insolventa", a spus Varujan Vosganian.
Conform oficialului de la Ministerul Economiei, Oltchim nu poate fi salvat pe termen scurt numai cu finantare din afara.
Ministerul Economiei trebuie sa gaseasca bani de la banci pentru platirea datoriilor la curentul electric, dar si traderi care sa faca rost de materia prima.
"Oltchim este cutia neagra a tranzitiei. Daca dorim sa explicam intr-o zi de ce managementul privat este mai bun decat cel de stat atunci Oltchim este cel mai bun studiu de caz.
Cand vorbesc de insolventa vorbesc de cea urmata de restructurare si revitalizare", a spus Varujan Vosganian.
Administratorii judiciari de la Oltchim vor prezenta, pe 12 martie, un raport detaliat in legatura cu cauzele care au dus la situatia de la Oltchim, iar in aprilie va fi convocata... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 12:43
Insolventele deschise anul trecut si in acest an de marii contribuabili au cauzat la buget un minus de cel putin 300 de milioane de lei.
Seful ANAF, Serban Pop, sustine ca legea trebuie modificata astfel incat firmele in reorganizare sa-si achite obligatiile curente catre stat dupa declansarea procedurii.
"Intr-o procedura de insolventa actorii privati pot sa decida daca mai lucreaza sau nu cu acea companie, daca mai livreaza pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate sa acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul ca-si continua activitatea, dar ANAF este legata de maini. Nu putem cere plata obligatiilor curente pana nu se incheie procedura insolventei", a explicat presedintele ANAF, Serban Pop.
El a aratat, astfel, ca in cazul unei insolvente in care statul este un creditor minoritar, firma in reorganizare poate functiona ani buni acumuland noi datorii la stat, fara sa se poata interveni pentru stoparea acestora sau prin masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.
Dupa patru ani de criza, companiile sunt la limita rezistentei
Pe de alta parte, Pop este adeptul unei abordari non-agresive a contribuabililor, recunoscand ca dupa patru ani de criza exista pericolul ca multe companii sa nu mai reziste in piata si implicit sa fie afectate si incasarile la bugetul de stat.
Potrivit datelor ANAF, de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut si pana la inceputul acestui an au fost inregistrate 31 de... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:20
Societatea Feroviara de Turism, cu datorii de 7,2 milioane lei si creante litigioase de circa zece milioane de lei, a intrat in insolventa, iar dupa rezolvarea situatiei societatii Ministerul Transporturilor (MT) analizeaza posibilitatea privatizarii, conform unui comunicat al MT.
Potrivit sursei citate, in data de 28 ianuarie 2013 Instanta a admis cererea introdusa de catre debitoarea Societatea Feroviara de Turism "SFT-CFR" SA privind procedura insolventei si a deschis procedura generala impotriva debitorului, numind administrator judiciar, la solicitarea debitorului, Consortiul General Grup Expert SPRL&Cimpeanu, Dezsi, Gheorghe SPRL, care va indeplini atributiile prevazute de lege.
In cadrul procedurii insolventei, cererile in justitie avand drept obiect masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale se suspenda de drept de la data deschiderii procedurii si, mai mult decat atat, nicio dobanda, majorare sau penalitate de orice fel, ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
Compania a fost infiintata in 2003 si avea in portofoliu atat trenurile regale, dar si Hotelul Astoria, pierdut intre timp pentru o creanta de sapte milioane lei, precum si alte active.
Datoriile, de 7,2 milioane lei, sunt atat la bugetul de stat, dar reprezinta si impozite aferente activelor societatii precum: Hotelul Bucovina din Vatra Dornei (activ aflat... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:17
Societate Hidroelectrica a depus in 15 iunie, la Tribunalul Bucuresti, o cerere prin care solicita intrarea in insolventa.
Ministrul Economiei a anunta intr-un comunicat de presa ca hotararea de cerere a insolventei a apartinut Consiliului de Administratie si ca nu va interfera in hotararile instantelor de judecata.
"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Economiei. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 15:19
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la TVR 1, ca asteapta punerea in insolventa a companiilor feroviare care nu isi platesc niciun fel de obligatii la stat, potrivit Mediafax. "Sper sa se intample", a spus seful statului la TVR 1.
"Stiu ca i-am lasat cu zero pierderi si, intre timp, s-a politizat atat de tare conducerea acestor societati incat i-a interesat mai putin situatia lor", a mai spus presedintele Basescu. mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 00:40