De pe scena Forumului Economic Mondial de la Davos, sefa FMI, Christine Lagarde, a anuntat un fenomen ingrijorator pentru economiile dezvoltate ale lumii: o criza care ameninta sa dizolve mare parte din clasa de mijloc.
Inegalitatea sociala pare sa fie cauza care erodeaza rapid structura sociala clasica din cadrul economiilor dezvoltate, a remarcat Lagarde, care a dat ca exemplu descoperirea reiesita dintr-un studiu Oxfam, in care 8 indivizi din elita financiara au ajuns sa controleze o avere egala cu cea a celor mai saraci 3,6 miliarde de locuitori ai planetei, informeaza The Guardian.
Lagarde afirma ca a tras un semnal de alarma in acest sens inca de acum 4 ani, dar nimeni nu a fost dispus sa asculte. "Cu o crestere economica anemica, o inegalitate in crestere si lipsa de transparenta in politica avem toate ingredientele unei crize care afecteaza clasa de mijloc din economiile avansate", a apreciat directorul general al Fondului Monetar International.
Din punctul sau de vedere, guvernele nu ar trebui sa reactioneze prin respingerea fenomenului de globalizare, ci printr-un mix de politici publice care sa asigure o mai buna redistribuire a veniturilor in societate.
"Politicienii trebuie sa receptioneze acest semnal acum si sa gaseasca solutii prin care sa raspunda nemultumirii publicului. Daca raspunsul trebuie sa fie fractionat, la nivel regional, trebuie sa se concentreze mai mult pe ceea ce localnicii vor obtine dintr-un astfel de pact. Probabil ca include o... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 23:34
Distribuirea inegala a veniturilor este unul dintre subiectele fierbinti discutate la Forumul Economic Mondial de la Davos, in contextul in care organizatia Oxfam a dat publicitatii un raport care arata ca primii opt cei mai bogati oameni din lume au impreuna o avere cat jumatate din populatia globului.
Adancirea prapastiei dintre bogati si saraci submineaza valorile democratice si se afla in spatele cutremurelor politice de genul Brexit sau Trump, sustin expertii.
Cele mai noi date puse la dispozitie de catre banca Credit Suisse arata ca o avere echivalenta cu cea adunata de la jumatate din populatia saraca a planetei este concentrata in mainile a doar opt indivizi: Bill Gates - fondatorul Microsoft, Amancio Ortega - fondator Inditex, investitorul Warren Buffett, magnatul mexican Carlos Slim Helu, Jeff Bezos - Amazon, Mark Zuckerberg - Facebook, Larry Ellison - Oracle si Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului.
"Este obscen sa vedem atata bogatie stransa in mainile a doar cativa oameni in timp ce 1 din 10 locuitori ai planetei supravietuieste cu mai putin de doi dolari pe zi", a punctat Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam.
Reprezentantii organizatiei spun ca dezvaluirile din scandalul "Dosarele Panama" arata o situatie care contravine oricarei logici firesti din punct de vedere fiscal.
"Avem situatii in care miliardarii platesc impozite mai mici decat secretarele lor sau decat oamenii de serviciu din companii", explica Max Lawson... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 12:37
In viitoarea era Trump, marile averi din SUA ar putea cunoaste un moment propice consolidarii lor, daca presedintele ales isi va pune in practica politica fiscala anuntata.
Lucrul este privit cu ingrijorare de miliardarul Warren Buffet, care vede in cresterea inegalitatii sociale un pericol care ameninta visul american, relateaza CNN Money.
O lume pentru bogati
"In 1982, topul Forbes 400 cumula doar 93 miliarde dolari, acum avem averi care insumeaza 2.400 miliarde, de 25 de ori mai mult.
Daca esti un tip obisnuit, care lucreaza 40 de ore pe saptamana, eventual mai ai si o a doua slujba, si te zbati sa ai grija de copiii tai incepi sa te intrebi: Ce este in neregula cu viata mea? Pe acest fond a reusit Trump sa atraga votantii", considera al doilea cel mai bogat om din lume.
In ciuda entuziamului manifestat de oficialii amercani, Buffet crede ca economia se misca inca anemic.
"PIB-ul anuntat pentru ce de-al treilea trimestru a fost de 2,9%. In opinia mea, acel trimestru nu a fost unul in care economia americana sa avanseze cu 2,9 procente.
Daca este sa pun pariu, cred ca vor revizui in scadere datele anuntate. Nu este o economie slaba, ci doar mai putin performanta decat crede lumea in mod obisnuit", a precizat Warren Buffet.
Gasca cu oua de aur
Cea mai mare problema sesizata de Buffet ramane redistribuirea inechitabila a veniturilor. "Din economie castiga cei bogati, ca mine", a punctat acesta.
"Capitalismul, sistemul de piata functioneaza. Am... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 09:38
1Diferentele dintre paturile sociale din Germania s-au accentuat in ultimele decenii, arata cel mai nou studiu efectuat de Fundatia Hans Bockler.
In ciuda performantelor inregistrate de economia germana intre 1993 si 2013, numarul celor aflati sub pragul saraciei a crescut, iar pe langa ei au avut de suferit si reprezentantii clasei de mijloc din tara, informeaza Deutsche Welle.
In cele doua decenii supuse analizei reprezentantilor Fundatiei Hans Bockler procentul germanilor atinsi de saracie a crescut de la 11 procente la 15,3%. Marea majoritate a acestora reusesc sa castige abia 60% din venitul mediu din Germania.
"Cu cat mai mult continua mentinerea la nivelul de saracie a acestui procent din populatie, cu atat mai mare va fi impactul asupra vietii de zi cu zi", considera autoarea studiului, Dorothee Spannagel.
Cu toate acestea, germanii au avut o scurta perioada in care au reusit sa avanseze pe scara sociala, intre 1991 si 1995, 58% din germanii aflati sub pragul saraciei imbunatatindu-si conditia economica.
Din nefericire insa, avansul marcat in acei ani nu a putut fi concretizat pe termen lung, analiza celor doua decenii demonstrand ca este foarte greu pentru multi dintre acestia sa isi imbunatateasca statutul socio-economic.
Momentul 1991-1995 nici nu s-a mai repetat, de altfel, la sfarsitul perioadei analizate jumatate dintre cei care erau saraci in 2009, fiind considerati la el de saraci si la finalul anului 2013.
Efectele se fac simtite si... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 18:15
1Aproape doua treimi din averile rusilor sunt controlate de oligarhi, restul fiind impartit in firmituri din ce in ce mai marunte intre celelalte paturi sociale, arata un nou studiu realizat de New World Wealth.
Tara condusa de Vladimir Putin este singura economie importanta in care discrepantele intre bogati si saraci sunt atat de mari, dezvaluie raportul New World Wealth, citat de CNBC.
Raportul dat publicitatii la sfarsitul lunii august arata ca 62% din bogatiile Rusiei sunt controlate de patura bogata a tarii, din care miliardarii reclama pentru ei nu mai putin de 26 de procente.
"Cand milionarii controleaza peste 50% din averi nu mai ramane loc si pentru dezvoltarea unei clase de mijloc reprezentative", considera expertii New World Wealth.
Cu toate acestea, economia Rusiei da semne ca este gata sa iasa din recesiune, expertii FMI estimand ca anul viitor va inregistra o crestere de 1%.
Insa, acest lucru ar putea fi generat de sacrificarea veniturilor paturilor medii si sarace din tara, guvernul de la Moscova aplicand in ultimul an mai multe taieri salariale in aparatul bugetar.
Japonia, a treia mare economie a lumii, este cea mai echilibrata tara dezvoltata din punct de vedere al redistribuirii veniturilor, patura bogata controland doar 22% din averile niponilor.
Pana si Statele Unite reprezinta o surpriza, in contextul in care bogatii controleaza doar o treime din cea mai mare economie a lumii.
"Procentul din SUA este surprinzator de mic, daca... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 11:23
2Aparitia mai multor milionari si miliardari in China si India a facut ca valoarea averilor detinute de bogatii lumii sa ajunga la 168.000 de miliarde de dolari crescand cu 5,2%.
Averile magnatilor din regiunea Asia-Pacific le-ar putea depasi pana in 2017 pe cele detinute de milionarii din Europa in termeni de lichiditati, actiuni, obligatiuni si depozite bancare, arata raportul Boston Consulting Group, care nu a inclus in analiza si proprietatile detinute de potentatii zilei, arata The Guardian.
O noua clasa de bogatasi a rasarit pe continentul asiatic, incluzandu-l pe Jack Ma, fondatorul Alibaba, sau pe Wang Jiangling, cel mai bogat om din China.
La fel, in India, numarul familiilor care au in casa cel putin un milionar a crescut cu aproape 25% in cursul anului 2015, pana la 71.876.
Cu exceptia Japoniei, regiunea Asia-Pacific s-a bucurat de cea mai mare rata de crestere a bogatiei private, chiar daca ramane inca in spatele Europei si Americii de Nord din punct de vedere al totalului averilor cumulate.
Ritmul de crestere a marilor averi din regiune a fost de 13 procente, reprezentand 37.000 miliarde, sustin analistii BCG.
Cele 5,2 procente adaugate in plus la averile milionarilor din lumea intreaga nu reprezinta insa un record, ci o depreciere a ratei de crestere fata de 2014, cand conturile celor avuti au crescut cu 7,5%, remarca autorii raportului.
Om bogat, om sarac
In anii viitori este de asteptat ca nivelul averilor mari de pe glob sa se ridice... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 14:56
Cel mai nou raport al economistilor Fondului Monetar International da vina pe unele politici neoliberale pentru cresterea inegalitatii sociale si neindeplinirea asteptarilor populatiei.
Insa, chiar si opiniile specialistilor FMI sunt confuze atunci cand sunt nevoiti sa puna in balanta avantajele neoliberalismului cu dezavantajele sale, remarca portalul CNBC.
Poveste incalcita
Neoliberalismul s-a impus ca o politica acceptata de majoritatea statelor occidentale inca de la inceputul anilor '80.
Doctrina are cateva puncte esentiale care stipuleaza trecerea controlului factorilor economici din sectorul public in cel privat, deschiderea pietelor si limitarea abilitatii guvernelor de rula deficitul fiscal si a se supraindatora.
Lucrarea este semnata de Jonathan Ostry, director adjunct al departamentului de cercetare din FMI, Prakash Loungani, sef de divizie in acelasi department si economistul Davide Furceri,
Cei trei lauda politica neoliberala pentru mai multe efecte pozitive, dar arata ca aceasta a inregistrat doua esecuri majore. Acestea se refera la circulatia transfrontaliera a capitalului si la austeritate.
"Sunt multe de aplaudat in agenda politicilor neoliberale. Expansiunea comertului global, de exemplu, a scos milioane de oameni dintr-o saracie crunta.
Investitiile straine directe au adus in economiile in curs de dezvoltare si tehnologii noi, dar si know-how-ul necesar, iar privatizarea companiilor de stat a dus la crearea unor provizioane... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
Este un geniu captiv intr-un trup tinut in viata de aparate, dar, cand vine vorba de a critica avansul necontrolat al tehnologiei, Stephen Hawking nu are remuscari.
Renumitul savant britanic considera ca noile tehnologii au marit prapastia intre bogati si saraci si avertizeaza ca, in acest stil, majoritatea oamenilor pot fi impinsi spre saracia extrema, relateaza portalul CNN Money.
Redistribuirea veniturilor
Avansul tehnologiei este o lama cu doua taisuri, dupa cum observa Hawking intr-o postare Reddit.
In acest caz, totul se reduce la redistribuirea veniturilor obtinute in urma avansului tehnologic facut de societatea umana.
"Fiecare ar putea beneficia de o viata petrecuta in lux daca bunastarea produsa de noile masini ar fi impartita, ori majoritatea oamenilor va sfarsi intr-o saracie lucie daca posesorii noilor tehnologii vor avea succes in a face lobby pentru pastrarea averilor generate.
Pana acum, trendul existent in societate inclina spre a doua optiune, in care tehnologia accentueaza prapastia inegalitatii", a argumentat fizicianul britanic.
Comentariul lui Hawking nu a ramas fara replici acide venite din partea comunitatii din Silicon Valley.
Greu de acceptat
Marc Andreessen, unul dintre cei mai vocali antreprenori din industria IT si purtatorul de cuvant neoficial al companiilor din Silicon Valley se arata revoltat de noile afirmatii ale savantului britanic.
"Pe scurt, tot Stephen Hawking a fost cel care a zis 'Timp de sute de de... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 18:13
Experti ai Fondului Monetar International (FMI) au apreciat joi ca masurile de austeritate implementate in unele tari bogate, uneori sub presiunea Fondului, au contribuit la cresterea inegalitatilor sociale, relateaza AFP.
"Vasta consolidare bugetara in curs in mai multe economii a dat nastere unor ingrijorari legate de potentialul sau impact asupra inegalitatilor", admit economisti ai FMI intr-un raport privind inegalitatile, al doilea publicat de institutie in mai putin de trei saptamani.
Planurile de economii bugetare conduc la pierderi de locuri de munca
Potrivit lor, planurile de economii bugetare conduc, in mod "traditional", la pierderi de locuri de munca, care au "tendinta de a consolida inegalitatile" in detrimentul celor mai putin favorizati, ale caror venituri depind aproape in totalitate de salarii.
FMI, care negociaza in prezent un plan de ajutorare cu Ucraina, a admis deja ca a subestimat impactul austeritatii asupra cresterii, dar este pentru prima oara cand evoca consecintele sale asupra inegalitatilor sociale.
Raportul, care nu reprezinta pozitia oficiala a Fondului, se refera, in special, la Europa, unde cinci tari impovarate de datorii publice, intre care Grecia sau Irlanda, au fost nevoite sa implementeze masuri de austeritate in schimbul primirii unor ajutoare financiare din partea UE sau FMI.
Inegalitatile au crescut in aproximativ jumatate din tarile europene
Potrivit acestor experti, "inegalitatile au crescut" in aproximativ... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 08:59