Rusia conduce in topul mondial al inegalitatii sociale. Oligarhii controleaza 62% din averi

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 11:23
6438 citiri
Rusia conduce in topul mondial al inegalitatii sociale. Oligarhii controleaza 62% din averi
Foto: Yahoo

Aproape doua treimi din averile rusilor sunt controlate de oligarhi, restul fiind impartit in firmituri din ce in ce mai marunte intre celelalte paturi sociale, arata un nou studiu realizat de New World Wealth.

Tara condusa de Vladimir Putin este singura economie importanta in care discrepantele intre bogati si saraci sunt atat de mari, dezvaluie raportul New World Wealth, citat de CNBC.

Raportul dat publicitatii la sfarsitul lunii august arata ca 62% din bogatiile Rusiei sunt controlate de patura bogata a tarii, din care miliardarii reclama pentru ei nu mai putin de 26 de procente.

"Cand milionarii controleaza peste 50% din averi nu mai ramane loc si pentru dezvoltarea unei clase de mijloc reprezentative", considera expertii New World Wealth.

Cu toate acestea, economia Rusiei da semne ca este gata sa iasa din recesiune, expertii FMI estimand ca anul viitor va inregistra o crestere de 1%.

Insa, acest lucru ar putea fi generat de sacrificarea veniturilor paturilor medii si sarace din tara, guvernul de la Moscova aplicand in ultimul an mai multe taieri salariale in aparatul bugetar.

Japonia, a treia mare economie a lumii, este cea mai echilibrata tara dezvoltata din punct de vedere al redistribuirii veniturilor, patura bogata controland doar 22% din averile niponilor.

Pana si Statele Unite reprezinta o surpriza, in contextul in care bogatii controleaza doar o treime din cea mai mare economie a lumii.

"Procentul din SUA este surprinzator de mic, daca este sa ne raportam la toata publicitatea negativa referitoare la cresterea gradului de inegalitate intre americani", mentioneaza raportul.

In afara Rusiei, din randul economiilor importante din lume, doar India are o clasa bogata care detine mai mult de jumatate din averea tarii, milionarii indieni controland un procent de 54% din venituri.

#milionari Rusia, #top inegalitate sociala, #redistribuire venituri, #averi Rusia , #Stiri Macroeconomie