Socul provocat de Brexit incepe sa afecteze industria auto din Marea Britanie, unde Vauxhall a redus numarul locurilor de munca, Jaguar Land Rover intentioneaza sa restranga productia, iar liderii de sindicat se tem ca acesta este numai inceputul.
"Oamenii nu ar trebui sa subestimeze pericolele aduse de Brexit. De ce ar continua Nissan sa investeasca in nord-estul Marii Britanii daca are o fabrica in Spania unde poate construi acelasi automobil fara o taxa vamala de 10%?", a spus John Cooper, lider sindical care a lucrat in industria auto in Ellesmere Port, unde Vauxhall construieste modelul Astra de 50 de ani.
Taxele vamale si alte obstacole din calea comertului ar putea fi dezastruoase pentru industria auto, in conditiile in care componentele traverseaza granitele de mai multe ori in timpul procesului de fabricatie.
Un exemplu este automobilul BMW Mini, fabricat la Oxford. Inainte de a ajunge pe linia de productie, fiecare arbore cotit este fabricat in Franta, livrat la fabrica de motoare a BMW din Hams Hall, langa Birmingham, iar apoi la Steyr, Austria, pentru asamblare.
Aceasta este miza, in timp ce Guvernul britanic incearca sa stabileasca ce fel de relatie comerciala doreste cu Europa dupa separare. O uniune vamala, pe care Guvernul a exclus-o, ar elimina o parte din frictiunile din viitoarele relatii comerciale. Dar reglementarile sunt un alt obstacol, iar cotele ar putea fi un altul, in functie de termenii acordului final.
Costul asamblarii unui... mai mult
Duminica, 18 Februarie 2018, ora 14:10
Industria auto a devenit in Romania cel mai important sector economic si contributor major la exporturile tarii. Paradoxal, criza economica a accentuat cresterea acestui sector in Romania, desi consumul in UE a fost in declin in ultimii ani.
Marii producatori de autovehicule au gasit in Romania locul ideal de a produce componente auto mai ieftine si aproape de piata de desfacere finala si de uzinele de asamblare.
"Daca adaugam la aceasta situatie generala si faptul ca Dacia a devenit in 2013 compania cu cea mai mare cifra de afaceri din Romania, si ca Ford a extins productia la Craiova si are in continuare planuri de dezvoltare, avem indeplinite conditiile pentru ca producatorii de componente, piese si accesorii auto sa priveasca cu incredere anul 2014. Zonal, majoritatea investitiilor sunt localizate in vest, judetele Timis, Arad, Brasov si Sibiu fiind centre importante de productie in acest sector. Desigur si judetul Arges a atras companii care produc componente pentru grupul Renault Dacia, iar planurile de dezvoltare ale Ford ar trebui sa aduca si in Dolj si judetele din jur investitii in aceasta industrie", sustine Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Top 10 Producatori de componente auto si accesorii 2013
Top 10 Producatori de componente auto si accesorii 2013. Sursa: www.RisCo.ro, sectiunea Selectii Firme
RisCo a realizat un top al companiilor din industria producatorilor de piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule,... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 11:50
Cu o luna inainte de lansarea marcii Lexus in America, in 1989, Toyota pregatise o reclama al carei mesaj era ca, dupa ce au dominat piata masinilor de lux aproape 60 de ani, producatorii germani de automobile mai au doar 30 de zile sa se bucure de aceasta pozitie.
Reclama nu a mai ajuns pe ecranele televizoarelor, iar cele trei marci germane, Mercedes, BMW si Audi, au devenit tot mai puternice, odata cu cresterea cererii de automobile premium venita de pe pietele emergente.
Lexus, Acura si Infinity, marcile de lux ale companiilor japoneze Toyota, Honda si Nissan, au ramas in urma. Cele trei marci germane acopera 70% din piata automobilelor premium, in timp ce japonezii doar 10%. Si acestia sunt prinsi din urma de Jaguar Land Rover (JLR), o marca britanica, dar detinuta de indieni, care a vandut anul trecut circa o jumtate de milion de automobile, aproape la fel ca Lexus, conform The Economist
Cei trei japonezi depun eforturi pentru a se apropia de germani. Luna trecuta, Infiniti si-a "redesenat" automobilele, incepand cu noul Q50, pentru mai multa "pasiune" latina, in incercarea de a se distinge de modelele germane "reci". Lexus va lansa un SUV, NX, care este rivalul modelului Range Rover Evoque al celor de la Jaguar si al modelelor similare ale Audi si BMW. Acura isi pune sperantele in noul model RLX.
Pentru Toyota, Honda si Nissan, diviziile premium sunt sau ar trebui sa fie importante. Profitul obtinut pe piata modelelor de baza este, de multe ori,... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:46
Toyota a devenit primul producator auto care a reusit sa vanda pe plan mondial peste 10 milioane de vehicule intr-un singur an, in perioada aprilie 2013 - 31 martie 2014, transmite Xinhua.
Compania nipona a anuntat miercuri ca in anul fiscal 2013 vanzarile grupului au crescut cu 4,5%, la 10.133.000 unitati, pe fondul majorarii cererii in Japonia si China. Pe piata nipona anuntul privind majorarea taxei pe vanzari de la 1 aprilie a determinat cresterea vanzarilor de vehicule.
Pentru acest an fiscal Toyota se asteapta la vanzari globale de 10,32 milioane de unitati.
De asemenea, compania nipona a raportat miercuri ca a vandut in primul trimestru din 2014 mai multe masini decat General Motors (GM) si Volkswagen (VW).
Este al treilea trimestru consecutiv in care Toyota isi mentine pozitia de lider al vanzarilor pe plan mondial.
In perioada ianuarie-martie 2014, vanzarile producatorului auto nipon, care includ si diviziile Hino Motors si Daihatsu Motor, au urcat la 2,58 milioane de vehicule. Rivalele General Motors si Volkswagen au anuntat ca au vandut 2,4 milioane de vehicule fiecare dar compania germana inca nu a raportat datele privind livrarile de camioane, de la diviziile sale MAN si Scania.
'Ne asteptam ca Toyota sa ramana liderul industriei auto pana in 2016 sau 2017. Pentru ca Toyota sa-si mentina titlul dincolo de acest an, trebuie sa-si majoreze mai mult vanzarile in China', a explicat analistul Masatoshi Nishimoto, de la compania IHS Automotive din... mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 12:43
Nissan, Honda, Toyota si Mazda vor recupera din pierderile suferite de pe urma conflictului dintre Japonia si China, in conditiile in cazul clientii chinezi au inceput sa prefere masinile mai economice si mai sigure, capitole la care brandurile japoneze exceleaza.
Companiile producatoare de autoturisme din Japonia isi vor gasi, pe termen mediu si lung, salvarea pe piata din China odata cu maturizarea clientilor din aceasta tara.
Nissan, Honda, Toyota si Mazda au suferit pierderi masive dupa ce chinezii nu au mai dorit sa le cumpere produsele pe fondul conflictului dintre cele doua tari privind arhipelagul din Marea Chinei de Est.
"Pe termen mediu si lung, cota de piata a Japoniei in China se va reface, deoarece clientii, mai ales cei care cumpara masini cu proprii lor bani (...) nu vor (n.r. mai) lua in considerare in special daca (n.r. masina) e japoneza sau coreeana sau orice altceva. Pana la urma se gandesc la performanta, aspect, economie la combustibil si siguranta", a declarat Paul Gao, cercetator din Hong-Kong in cadrul McKinsey & Co, citat de Reuters.
El considera ca japonezii ar trebui "sa-si dubleze eforturile" pentru a-si recastiga cota de piata din China de la Volkswagen, General Motors si Hyundai.
"Pentru prima masina, deoarece nu mai aveau experienta de a fi proprietar, ei s-au indreptat catre masini in functie de cum aratau si s-au lasat impresionati de campaniile publicitare si de vanzari. Acum, ei cauta intr-un mod mai rational - calitate,... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 09:45
Compania japoneza Suzuki a decis sa puna capat aliantei cu grupul german Volkswagen, iar acest "divort" se adauga unei liste in crestere de colaborari esuate in industria auto, punand sub semnul intrebarii rentabilitatea acestora, informeaza Mediafax.
"Parteneriatele transcontinentale sunt extrem de dificile", a declarat Thomas Sedran, director general la compania de consultanta AlixPartners.
El a aratat ca aceste proiecte au nevoie de mai mult timp pentru a da rezultate.
"Un proiect care are nevoie de 30 de luni pentru a fi finalizat in Germania sau Europa Centrala, ar putea dura 40 de luni in alte regiuni", a spus Sedran.
Cel mai spectaculos esec a fost cel al Daimler, acum patru ani, cand a renuntat la Chrysler si a "inghitit" pierderi de 30 de miliarde de dolari.
PSA Peugeot Citroen si Mitsubishi Motors, care lucreaza impreuna la proiecte precum automobilele electrice, au incercat un schimb de actiuni pentru a-si cimenta parteneriatul, dar au abandonat discutiile anul trecut.
Chiar si in Europa o serie de colaborari au esuat.
O alianta importanta, care a implicat detineri incrucisate de actiuni, intre Renault si Volvo, s-a rupt in 1994 dupa o revolta a actionarilor companiei suedeze.
Mai recent, BMW a vandut Rover, dupa sase ani de proprietate asupra companiei britanice care au dus la pierderi masive ale acesteia.
Sub presiuni intense de reducere a costurilor, producatori auto mai mici au incercat sa dezvolte sau sa extinda aliante care... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 19:14
Dupa un lung mariaj alaturi de Chrysler, care s-a incheiat in urma cu trei ani, Daimler se afla din nou la altar, gata sa incerce sa-si uneasca fortele, insa de aceasta data, nu cu o singura companie, ci cu doua: cu francezii de la Renault si cu producatorul japonez Nissan.Marea intrebare este daca Daimler, Nissan si Renault ar putea reprezenta viitorul industriei auto mondiale? Daca unii analisti sustin aceasta ipoteza, altii cred ca istoria esecului colaborarilor marca Daimler se va repeta.Cand Daimler si Chrysler s-au aliat, in 1998, s-a dovedit un singur lucru: ce era bun in teorie, niciodata nu a iesit cum a fost planificat, drept pentru care, noua ani mai tarziu, au hotarat sa mearga pe drumuri separate. Pentru Chrysler, separarea a pus in miscare un lant de evenimente nedorite care, in cele din urma, au condus la faliment si la preluarea de catre Fiat. Daimler a reusit, insa, sa se mentina pe linia de plutire, dar cu mult sub obiectivele pre-fuziune, si a continuat sa piarda in continuare teren, iar noile norme privind noxele si consumul de combustibil au facut ca afacerile sa isi schimbe directia.Acest nou parteneriat nu vizeaza, insa, doar o incrucisare de responsabilitate (Renault detine 44 la suta din Nissan, care, la randul sau, detine 15 la suta din producatorul francez), ci reprezinta un program extis de dezvoltare si cooperare. Obiectivul este acela de a introduce mai usor noi produse pe piata, potrivit MSNBC."Lectia pe care criza din... mai mult
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 23:31
Producatorii auto japonezi sunt ingrijorati cu privire la alianta Hyundai/Kia si de cresterea interesului pentru automobilele comercializate sub aceste marci, asta in ciuda economiei dure cu care se confrunta industria auto.
Pentru ca lucrurile sa para si mai rele, Japonia nu pare a fi ingrijorata de situatia yen-dolar american, iar in cazul unor scaderi drastice, industria auto va fi cea mai afectata ramura a economiei locale.
Vestea buna pentru japonezi vine din partea analistilor din domeniul auto, care ii asigura pe acestia ca interesul crescut pentru automobilele Hyundai/Kia nu va dura foarte mult.
"Succesul nu va dura prea mult, Japonia beneficiaza de o mai mare flexibilitate in productie, iar acesta este un mare atu", au spus acestia, citati de egmcartech.com.
mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 09:58
Martin Winterkorn, presedintele celui mai important concern european de automobile, Volkswagen, se arata ingrijorat, intr-un interviu citat de AFP, de caracterul "protectionist" al planului in sprijinul constructorilor francezi prezentat de guvernul presedintelui Nicolas Sarkozy."Nu foloseste nimanui, nici salariatilor, nici intreprinderilor, nici clientilor, daca protectionismul politicii agricole franceze este transpus acum in sectorul auto", a declarat Martin Winterkorn intr-un interviu pentru publicatia germana Der Spiegel, care urmeaza sa fie publicat integral in editia de luni a revistei.Observand ca principiul liberului schimb de bunuri si servicii a adus pana acum un bun profit economiei europene, Winterkorn subliniaza ca "orice alta evolutie este un mare pas inapoi, avand consecinte fatale".Parisul si-a atras criticile Comisiei Europene si ale unor parteneri europeni dupa ce a anuntat luni ca ofera celor doi producatori francezi de automobile, Renault si PSA Peugeot Citroën, peste sase miliarde de euro, sub forma unui imprumut pe cinci ani cu dobanda scazuta, in schimbul angajamentului de mentinere a productiei in Franta. Pe de alta parte, seful Volkswagen (VW) mai are un motiv sa isi faca griji, intrucat masurile de ajutorare pentru industria auto din Germania nu numai ca par sa nu aiba efectele scontate, ci chiar efecte inverse. Potrivit publicatiei germane Wirtschaftswoche, care citeaza un studiu al companiei de consiliere Simon-Kucher&Partners,... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2009, ora 17:25