Cine pierde si cine castiga dupa acordul de liber schimb

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 17:55
2878 citiri
Cine pierde si cine castiga dupa acordul de liber schimb
Foto: Wikimedia

Vazut de catre liderii politici din cele 12 tari semnatare drept cel mai mare acord comercial derulat intre tarile nord-americane si regiunea Asia-Pacific, Parteneriatul Trans-Pacific starneste si ingrijorarea reprezentantilor din diverse industrii.

Desi acordul deschide granitele comertului liber intre piete care insumeaza 40% din economia globala, nu toata lumea va avea de beneficiat de pe urma acestui parteneriat, mentioneaza reporterii BBC.

Industria auto

Fiecare sector economic are castigatorii si perdantii sai, dar in cazul industriei auto se disting doar doua forte care vor trage foloase mari de pe urma deschiderii pietelor.

Japonia, tara care numara unii dintre gigantii industriei auto din topul mondial, precum Toyota sau Honda, da o sansa acestor producatori sa obtina un "bilet de intrare" mult mai ieftin pe piata americana.

In acelasi timp, furnizorii de componente din alte state asiatice vor avea si ei de castigat, cata vreme tratatul semnat recent nu prevede ca masinile exportate in Statele Unite sa fie construite din materiale produse de companiile locale.

De un oarecare castig vor avea parte si producatorii auto din SUA, in conditiile in care vor putea sa vanda masini pe piata din Vietnam carora nu li se va mai aplica o taxa de 70% stabilita de oficialii din Hanoi.

Agricultura

Fermierii si companiile aflate in spatele unor sectoare din industria alimentara din Statele Unite, cum este cel al produselor din carne de pui, vor gasi piete de desfacere mult mai receptive la produsele lor dupa ce taxele de import, in unele cazuri si de 40%, vor fi retrase.

Producatorii de soia din SUA vor beneficia de o reducere a taxelor la 35% pe restul celor 11 piete, in timp ce producatorii de carne de vita asteapta vanzari mai mari in Japonia, Mexic si Canada dupa ce aceste tari au convenit sa elimine taxele vamale pe aceste produse in urmatorii 10 ani.

In proportie de 98%, taxele se vor reduce si pentru produsele lactate, zahar, vin, orez si fructe de mare.

Este o masura care va avantaja si alti doi mari exportatori de alimente din zona Pacificului: Australia si Noua Zeelanda.

Piata muncii

Daca pana acum americanii par sa aiba parte numai de avantaje, situatia de pe piata muncii le va da mult planurile peste cap.

Deja in randul sindicatelor si angajatilor din diferite sectoare industriale din SUA exista ingrijorari privind pierderea unor locuri de munca prin transferul acestora in tari emergente, unde legislatia mai permisiva si salariile mici sunt atuuri de luat in seama de catre marile corporatii.

Vietnam este unul dintre marii castigatori ai Parteneriatului Trans-Pacific, analistii considerand ca tara asiatica are sansa de a inregistra o crestere economica de 11% pe urmatorii 10 ani.

Aceasta doar prin prisma atractiei pe care o reprezinta forta de munca ieftina din Vietnam pentru companiile straine.

In acelasi timp insa, tarile mai putin dezvoltate vor trebui sa se alinieze prevederilor internationale din domeniu, una dintre cerinte fiind introducerea salariului minim pe economie.

Industria farmaceutica

In afacerile cu medicamente, acordul TPP pare o adevarata lovitura data de marile concerne din domeniu.

Un compromis a trebuit totusi facut, asa ca in loc de cei 12 ani de protectie ceruti de SUA pentru producatorii de medicamente biotech, acordul reduce aceasta perioada la 8 ani.

Membrii societatii civile din mai multe tari sustin in schimb ca aceasta forma de protectie pentru produsele unor corporatii din industria farmaceutica este menita sa elimine concurenta.

O prima consecinta prevazuta de acesti activisti ar fi cresterea nejustificata a pretului medicamentelor, cu consecinte catastrofale asupra sistemelor de sanatate publica si a sanatatii populatiei defavorizate.

Tehnologie

In acest domeniu, cel putin doua mari companii pot rasufla usurate dupa semnarea acordului.

Google si Uber beneficiaza de anularea restrictiilor care au limitat desfasurarea pe unele dintre pietele asiatice, iar noile conditii negociate nici nu le mai forteaza sa deschida sucursale locale in fiecare tara.

Cele 12 state semnatare ale acordului TPP au convenit sa reduca si tarifele percepute pentru serviciile de roaming, ceea ce inseamna o noua competitie deschisa intre operatorii de telefonie din cele doua mari regiuni.

#Parteneriat Trans Pacific, #acord comert liber, #piete comert liber, #castig TPP, #piata muncii sua , #Asia