Guvernele tarilor din Europa de est vor avea probleme cu finantarea europeana, daca nu vor respecta statul de drept si nu vor avea o justitie independenta, avertizeaza vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.
"Daca vreti sa cheltuiti banii contribuabililor europeni, atunci avem nevoie de garantia ca acestia sunt supravegheati asa cum trebuie in proportie de 100% - ca aveti tribunale independente, ca aveti auditori independenti si aveti o justitie independenta, care controleaza felul in care sunt cheltuiti acesti bani", a declarat vicepresedintele Sefcovic, care este si comisar european pentru Uniunea Energetica, citat de Reuters.
Acesta sustine ca statele care beneficiaza cel mai mult de finantarea europeana, aflate in special in zona de est a continentului, se pot astepta la conditii mai dure pentru obtinerea fondurilor.
Tarile bogate, care platesc cel mai mult, au cerut deja reguli mai dure si standarde mai severe pentru cheltuirea banilor europeni, a mai spus Maros Sefcovic, care a mai precizat ca obtinerea fondurilor ar putea fi conditionata de acceptarea supervizarii noului Parchet European (EPPO).
Infiintarea noii Procuraturi Europene a fost adoptata de 20 de state membre, printre care si Romania, dar inca nu a fost ratificata si de Polonia si Ungaria.
"Eu cred ca, daca nu accepti jurisdictia Parchetului European, atunci trebuie sa te pregatesti de si mai multe controale", a adaugat Sefcovic.
Acesta a facut si un apel la cetatenii europeni... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 21:00
Polonia nu a rezolvat problemele cheie semnalate de Comisia Europeana privind independenta justitiei, conform vicepresedintelui Comisiei, Frans Timmermans, care a adaugat ca va calatori la Varsovia pentru discutii saptamana viitoare.
Vorbind in fata Parlamentului European, Timmermans a declarat ca amendamentele introduse de partidul aflat la putere, Lege si Justitie (PiS) la reformele justitiei nu sunt indeajuns si ca reformele reprezinta in continuare un risc la adresa principiului democratic al separatiei puterilor in stat, potrivit Reuters.
"Regret sa va informez ca in ciuda acestor schimbari legislative, nu au fost rezolvate problemele principale identificate de Comisie", a declarat Timmermans.
El a adaugat ca autoritatile poloneze trebuie sa ia masuri pentru ca exista riscul sa fie afectata Curtea Suprema, acolo unde aproximativ 40% dintre judecatori ar putea fi fortati sa se pensioneze pe 3 iulie conform reformelor si trebuie inlocuiti de un comitet dominat de membri PiS.
"Riscul de a se crea probleme iremediabile inca exista. Pe 3 iulie, 27 dintre cei 72 doi de judecatori ai Curtii Supreme ar putea fi fortati sa se pensioneze", a declarat Timmermans.
"Retragerea fortata a acestor judecatori ar insemna o incalcare ireversibila a statului de drept. Comisia analizeaza in prezent situatia", a precizat el.
"Masurile pe care autoritatile poloneze au continuat sa le implementeze in ultimele sase luni au facut deja rau si continua sa faca acest lucru. Dupa... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 18:43
Cu putin timp inainte ca legea controversata privind numirea judecatorilor sa intre in vigoare in Polonia, pe 2 aprilie, Consiliul Europei (CE) a publicat un "raport de urgenta" in care reforma in justitie initiata de guvernul de la Varsovia este din nou vehement criticata.
"Grupul statelor impotriva coruptiei", o comisie speciala a Consiliului Europei de la Strasbourg, constata, intr-un raport de 15 pagini, ca legile privind Consiliul National de Justitie si Curtea Suprema de Justitie "incalca grav" normele de combatere a coruptiei.
Legea permite cu usurinta ingerinta administratiei, Parlamentului si a politicienilor in numirea sau demiterea judecatorilor in toate instantele poloneze.
Comisia anticoruptie a Consiliului Europei solicita Poloniei sa modifice legea in asa fel, incat cel putin jumatate din judecatori sa nu fie numiti direct de catre Parlament, ci de judecatori.
Pensionarile anticipate ale judecatorilor de la instanta suprema au permis guvernantilor sa scape de judecatorii incomozi. Si influenta exercitata de seful statului asupra duratei mandatului de judecator este criticata in raportul amintit.
In plus, CE mai atrage atentia ca influenta ministrului Justitiei, care devine in acelasi timp si procurorul general al tarii, este mult prea mare.
Concluzia raportului este ca independenta justitiei se afla in pericol.
Procedura de urgenta e tardiva
Consiliul Europei a adoptat in decembrie trecut o "procedura de urgenta" la adresa Poloniei,... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 21:30
Polonia, tara care depinde de grupul rus Gazprom pentru doua treimi din necesarul sau de gaze naturale, a facut din diversificarea livrarilor un obiectiv strategic prin finalizarea unei conducte care sa ii ofere accesul la gazul norvegian, dupa ce in 2016 a finalizat un terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate.
"Nu ne diversificam livrarile pentru a putea continua cu Rusia. Este o chestiune de securitate, iar Baltic Pipe nu face parte din negocierile cu Gazprom", a declarat Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetica, citat de Bloomberg.
La venirea sa la putere in anul 2015, Partidul Lege si Justitie (PiS) a anuntat ca nu va reinnoi contractul de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expira in 2022.
Pentru a putea face acest lucru, compania de distributie controlata de statul polonez PGNiG SA a fost nevoita sa relanseze un proiect privind construirea unui gazoduct care sa faca legatura cu Polonia, proiect mentionat prima data in urma cu 20 de ani. Proiectul Baltic Pipe ar urma sa fie finalizat in luna octombrie 2022.
"Daca am vrea sa prelungim contractul cu Gazprom, ar trebui sa demaram negocierile in luna decembrie 2019, insa, la acel moment, vom fi siguri ca Baltic Pipe va fi construit, astfel incat suntem intr-o pozitie confortabila. In acelasi timp, Polonia este pregatita pentru a face fata oricarui risc de aprovizionare in perioada de tranzitie", a explicat Naimski.
In prezent, PGNiG primeste 10 miliarde... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 15:11
Grupul Visegrad a cerut Uniunii Europene sa actioneze "strict in limita competentelor", dupa o serie de critici si in contextul in care Bruxellesul vrea sa conditioneze accesul la fonduri UE de respectarea normelor statului de drept.
In cursul unei reuniuni organizate in Budapesta la sfarsitul saptamanii trecute, liderii Ungariei, Poloniei, Slovaciei si Cehiei au adoptat o pozitie comuna privind necesitatea reformarii Uniunii Europene in contextul iesirii Marii Britanii (Brexit). Grupul Visegrad nu este de acord cu planul Germaniei, Frantei si Comisiei Europene privind aprofundarea integrarii la nivelul Uniunii Europene. Interesant este ca si de aceasta data Romania a fost prezenta la masa discutiilor.
"Europa are nevoie de un nou proiect. Trebuie sa vorbim de o alianta a natiunilor libere", a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de site-ul agentiei Reuters, potrivit Mediafax.
La randul sau, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o "Europa puternica, integrata", dar formata din state membre nationale si suverane, respingand practic tendintele in sensul unui eventual model federal.
Polonia si Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeana din cauza abaterilor de la standardele democratice. Ba chiar in cazul Poloniei Comisia Europeana a luat in premiera decizia de a declansa Articolul 7, masura ce poate duce la pierderea dreptului de vot in UE, dupa ce Varsovia nu a dat inapoi in adoptarea unor reforme extrem de controversate in... mai mult
Sambata, 27 Ianuarie 2018, ora 18:24
Oficiali de la Bruxelles pregatesc un set de propuneri pentru a se asigura ca independenta justitiei este respectata in statele membre care sunt principali beneficiari ai noului cadru financial multianual.
Se prefigureaza astfel o noua disputa cu state care deja au fost identificate ca avand probleme in acest domeniu, precum Polonia si Ungaria, sau state precum Romania, a carei situatie urmeaza sa fie discutata in Parlamentul European in luna februarie.
Potrivit Financial Times, Comisia Europeana, care urmeaza sa propuna structura noului buget multianual, vrea sa stabileasca si conditia ca statele membre sa detina "un sistem judiciar functional si independent".
Comisarii europeni, la fel ca marii contributori neti precum Germania, au sustinut in cadrul unei reuniuni organizate saptamana trecuta aceasta viziune, care va fi prezentata in curand ca parte a planului Bruxelles-ului de a structura bugetul dupa 2020.
Comisia Europeana considera ca este firesc sa lege accesul la banii europeni de buna guvernare, mai ales in conditiile in care incearca sa convinga statele membre sa plateasca mai mult la bugetul comunitar astfel incat sa fie acoperit macar golul pe care il va lasa iesirea Marii Britanii din UE.
Citeste mai multe despre FT: Comisia Europeana va lega accesul la resurse comunitare de independenta sistemului judiciar - cele 2 variante de lucru pe www.cursdeguvernare.ro ...citeste mai departe despre "FT: Comisia Europeana va lega accesul la resurse... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 16:15
Presedintele Consiliului National al Magistraturii (KRS) din Polonia, Dariusz Zawistowski (foto), a decis sa demisioneze "in semn de protest" fata de reforma controversata a sistemului judiciar adoptata de puterea conservatoare si care a starnit reactii dure din partea Comisiei Europene.
"Este un strigat de disperare din partea presedintelui Consiliului. Legile din cadrul reformei judiciare sunt, in mai multe puncte, o incalcare a Constitutiei Poloniei", a precizat, vineri, purtatorul de cuvant, Waldemar Zurek, relateaza AFP.
La fel ca si in Romania, Consiliul Magistraturii este o organ insarcinat cu garantarea independentei justitiei. Conform criticilor, ultimele reforme din Polonia risca sa reduca aceasta independenta, in favoarea puterilor legislativa si executiva.
"Demisia presedintelui Consiliului Magistraturii va deveni efectiva luni, cu o zi inainte de intrarea in vigoare a legilor reformei judiciare", a mai precizat Zurek.
Citeste si: Financial Times: Ca Polonia, si Romania incalca valorile democratice de baza ale UE
Adoptarea de legi controversate a impins Polonia intr-o profunda criza politica. Varsovia este acuzata de Comisia Europeana de nerespectarea statului de drept.
La 20 decembrie, dupa luni de avertismente, Comisia Europeana a declansat impotriva Poloniei o procedura fara precedent, care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot in UE ale Varsoviei daca aceasta nu va renunta la reformele controversate.
Noaptea ca hotii, varianta... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 13:01
Comisia Europeana nu are "competentele" necesare pentru a lansa procedura de infringement impotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din aceasta tara, a estimat presedinta de la Varsovia sambata seara, potrivit France Presse.
https://ziare.com/europa/polonia/ue-a-lansat-procedura-de-infringement-impotriva-poloniei-cauza-legile-care-afecteaza-independenta-justitiei-1475367
"Comisia incearca sa gaseasca pretexte pentru a dovedi ca este competenta in chestiuni in care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, seful Cancelariei presedintelui presedintelui Andrzej Duda, citat de agentia de presa PAP.
"Fiecare pas care urmeaza arata: costurile pentru a reveni vor fi din ce in ce mai ridicate pentru Comisie si intr-un anumit moment va fi indispensabil sa faca un pas inapoi", a adaugat el.
Comisia Europeana a lansat sambata o procedura de infringement impotriva Poloniei dupa publicarea in Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instantelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o luna termen Poloniei pentru a raspunde la scrisoarea sa de notificare.
"Organizarea tribunalelor releva competente ale statelor membre" si, ca atare, lansarea de catre Comisie a procedurii este "nefondata", a estimat la randul sau ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "In noua lege privind instantele comune, toate garantiile procedurale si mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el.... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 21:08
Polonia a devenit noul punct fierbinte al Europei, dupa ce protestatarii au iesit pe strazi, nemultumiti de schimbarile pe care Guvernul intentioneaza sa le aduca sistemului juridic al tarii.
In ultima sesiune parlamentara dinaintea vacantei de vara, cele doua Camere ale Legislativului au aprobat un proiect de lege ce urmeaza sa schimbe drastic compozitia si functionarea Curtii Supreme a Poloniei, scrie Monika Nalepa, intr-un articol Washington Post.
Citeste si analiza Polonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva
Presedintele Andrzej Duda, care in mod normal sustine partidul de guvernamant, Lege si Justitie (din care a facut parte), va avea ultimul cuvant, si are 21 de zile la dispozitie sa promulge legea.
Luni, Duda a spus ca se va folosi de dreptul sau de veto pentru a bloca legea Curtii Supreme si cea privind Consiliul National Judecatoresc.
Ce prevad schimbarile votate de Parlament
Tribunalele din Polonia urmeaza o ierarhie complexa, de la cele locale la cele de district si apoi pana la Curtea Suprema. Pe langa acestea, mai este si Tribunalul Constitutional, care rezolva chestiuni constitutionale. Complexitatea acestui sistem poate face greu de inteles de ce actiunile Guvernului in ce priveste Curtea Suprema sunt periculoase pentru democratia poloneza.
Washington Post trece in revista cateva modificari ale legii adoptate vineri. In primul rand, ministrul Justitiei va putea decide ce judecatori ai Curtii Supreme... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 12:24