Polonia raspunde dur sanctiunilor UE: Bruxellesul nu are competentele necesare, va trebui sa faca un pas inapoi

Sambata, 29 Iulie 2017, ora 21:08
1242 citiri
Polonia raspunde dur sanctiunilor UE: Bruxellesul nu are competentele necesare, va trebui sa faca un pas inapoi

Comisia Europeana nu are "competentele" necesare pentru a lansa procedura de infringement impotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din aceasta tara, a estimat presedinta de la Varsovia sambata seara, potrivit France Presse.

https://ziare.com/europa/polonia/ue-a-lansat-procedura-de-infringement-impotriva-poloniei-cauza-legile-care-afecteaza-independenta-justitiei-1475367

"Comisia incearca sa gaseasca pretexte pentru a dovedi ca este competenta in chestiuni in care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, seful Cancelariei presedintelui presedintelui Andrzej Duda, citat de agentia de presa PAP.

"Fiecare pas care urmeaza arata: costurile pentru a reveni vor fi din ce in ce mai ridicate pentru Comisie si intr-un anumit moment va fi indispensabil sa faca un pas inapoi", a adaugat el.

Comisia Europeana a lansat sambata o procedura de infringement impotriva Poloniei dupa publicarea in Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instantelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o luna termen Poloniei pentru a raspunde la scrisoarea sa de notificare.

"Organizarea tribunalelor releva competente ale statelor membre" si, ca atare, lansarea de catre Comisie a procedurii este "nefondata", a estimat la randul sau ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "In noua lege privind instantele comune, toate garantiile procedurale si mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el.

Luni, presedintele Andrzej Duda, provenit din cadrul partidului de guvernamant, s-a opus prin veto la doua legi acuzate ca ameninta independenta justitiei, dar veto-ul sau nu a vizat noua Lege privind organizarea jurisdictiilor de drept comun, care a intrat in vigoare vineri.

Presedintele Poloniei a promulgat una dintre controversatele legi din justitie

Potrivit Bruxellesului, aceasta reforma a tribunalelor de drept comun contine masuri discriminatorii, cu varste diferite de pensionare pentru barbati si femei cu functii de judecator. Comisia isi exprima regretul, de asemenea, fata de o masura care acorda ministrului justitiei puterea de a prelungi mandatul judecatorilor ajunsi la varsta pensionarii.

"Noua lege cu privire la instantele de drept comun nu face decat sa adapteze varsta de pensionare a magistratilor la legea pensionarilor, aflata in vigoare", sustine Konrad Szymanski.

5 lucruri de stiut despre criza democratiei din Polonia: Cum vrea partidul de guvernamant sa obt ...citeste mai departe despre "Polonia raspunde dur sanctiunilor UE: Bruxellesul nu are competentele necesare, va trebui sa faca un pas inapoi" pe Ziare.com

#Polonia infringement UE justitie, #Polonia independenta justitie , #Stiri International