Presedintele Consiliului European se teme ca Rusia e in spatele politicilor aplicate de Polonia

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 21:58
1115 citiri
Presedintele Consiliului European se teme ca Rusia e in spatele politicilor aplicate de Polonia
Foto: Facebook/Donald Tusk

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat duminica alarmat de asemanarea politicilor urmate de guvernul de dreapta de la Varsovia cu ceea ce el a descris a fi un "plan al Kremlinului".

Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, a avut dispute pe mai multe subiecte cu Uniunea Europeana de la venirea sa la putere, la finalul anului 2015, dar relatiile incordate dintre Tusk si PiS au o istorie mai veche.

Donald Tusk, fost premier al Poloniei si rival declarat al liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, a obtinut in luna martie al doilea mandat de presedinte al Consiliului European, Polonia fiind singura tara membra a UE care a votat impotriva.

"Alarma! O disputa vehementa cu Ucraina, izolare in Uniunea Europeana, indepartare de statul de drept si de independenta justitiei, atacuri asupra sectorului neguvernamental si presei - strategie a PiS sau plan al Kremlinului?", a scris Tusk pe Twitter.

Tusk s-a referit, printre altele, la faptul ca Ucraina l-a convocat sambata pe ambasadorul Poloniei la Kiev dupa ce Varsovia a refuzat intrarea unui oficial ucrainean pe teritoriul polonez, intr-o escaladare a unei dispute diplomatice legate de masacrele comise de nationalistii ucraineni in Al Doilea Razboi Mondial.

Ca raspuns la comentariul lui Donald Tusk, premierul polonez Beata Szydlo a scris pe Twitter: "@donaldtusk as @eucopresident nu a facut nimic pentru Polonia. Astazi, folosindu-si pozitia pentru a ataca guvernul polonez, el ataca Polonia".

In luna martie, ministrul Apararii polonez l-a acuzat pe Tusk ca lucreaza impreuna cu presedintele rus Vladimir Putin contra intereselor poloneze in cazul incidentului aviatic de la Smolensk, din aprilie 2010, cand au murit 96 de oficiali polonezi, printre care si presedintele de la acea vreme al Poloniei, Lech Kaczynski, fratele geaman al lui Jaroslaw Kaczynski. ...citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului European se teme ca Rusia e in spatele politicilor aplicate de Polonia" pe Ziare.com

#Donald Tusk Polonia politici Rusia , #Stiri International