Presedintele Poloniei spune VETO pe legile care pun sistemul de Justitie sub comanda Guvernului

Luni, 24 Iulie 2017, ora 11:39
931 citiri

Presedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat ca va recurge la dreptul sau de veto pentru a bloca legea Curtii Supreme si cea privind Consiliul National Judecatoresc, care ar da Guvernului puteri sporite asupra instantelor.

"Am decis ca voi trimite inapoi la Sejm (camera inferioara a Parlamentului polonez), ceea ce inseamna ca voi spune veto proiectului de lege privind Curtea Suprema, precum si celui privind Consiliul National Judecatoresc", a spus Duda, citat de DW.

Moneda poloneza, zlotul, s-a apreciat imediat in fata euro, pentru ca investitorii au considerat ca decizia a scazut riscul politic pentru Polonia.

Legea Curtii Supreme a trecut de Parlament in acest weekend, iar presedintele Duda are ultimul cuvant in ce priveste promulgarea, transmite Financial Times.

Presedintele Duda a intervenit deja saptamana trecuta in incercarea de a gasi un compromis, insa fara rezultat.

"In calitate de presedinte, nu cred ca aceasta lege (a Curtii Supreme - n.red.) va intari sentimentul de justitie", a spus Duda, luni, intr-o declaratie difuzata la televiziunea nationala, citata de BBC.

Modificarile legislative, care au scos in strada zeci de mii de oameni in orasele Poloniei si au starnit revolta si la Bruxelles, ii acorda ministrului Justitiei, printre altele, dreptul de a-i da afara pe sefii curtilor inferioare.

Opozitia considera aceste acte normativ drept o "lovitura de stat" care va reduce independenta sistemului judiciar din Polonia.

Comisia Europeana le-a solicitat saptamana trecuta autoritatilor poloneze "sa puna in suspensie noile legi si sa reia dialogul angajat" cu Bruxelles-ul, pentru a "raspunde temerilor grave" exprimate cu privire la statul de drept.

Polonia sfideaza Comisia Europeana si adopta reformele controversate din sistemul judiciar. Budapesta ii ia apararea

De asemenea, Departamentul de Stat american le-a cerut tuturor partilor implicate din Polonia sa se asigure ca reforma Justitiei respecta Constitutia poloneza, obligatiile juridice internationale ale Varsoviei, precum si principiul independentei sistemului judiciar si cel al separatiei puterilor in stat.

Citeste si analiza Polonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva, dar si despre cum au fost pacaliti William si Kate sa sustina nationalismul urat al Poloniei ...citeste mai departe despre "Presedintele Poloniei spune VETO pe legile care pun sistemul de Justitie sub comanda Guvernului" pe Ziare.com

#presedinte Polonia veto lege Curtea Suprema , #Stiri International