Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Decizie fara precedent a Consiliului Europei din cauza modului in care sunt modificate Legile Justitiei

Decizie fara precedent a Consiliului Europei din cauza modului in care sunt modificate Legile Justitiei

Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis sa ceara Romaniei sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la Legile Justitiei, care sa fie analizate la reuniunea din martie.

GRECO a decis sa efectueze evaluari urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din Romania si asupra a doua proiecte de legi privind reorganizarea Curtii Supreme si a Consiliului National al Judecatii din Polonia.

In comunicatul Consiliului Europei se precizeaza ca este pentru prima data cand GRECO utilizeaza articolul 34 din Regulamentul sau de procedura, introdus recent pentru a permite o "procedura ad-hoc in circumstante exceptionale".

Aceasta regula poate fi aplicata atunci cand o reforma institutionala, o initiativa legislativa sau o modificare procedurala poate duce la "incalcarea grava" de catre un membru al Consiliului Europei a unui standard anticoruptie care a facut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Grupul a cerut sefilor delegatiilor din Romania si Polonia sa prezinte pana la 15 ianuarie 2018 informatii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregatirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

In ceea ce priveste Romania, comunicatul subliniaza ca au fost exprimate preocupari serioase de catre mai multe institutii si actori din Romania si din strainatate ca modificarile la Legile Justitiei, adoptate in regim de urgenta, ar putea pune in pericol eficienta luptei impotriva coruptiei si ar submina independenta sistemului judiciar.

Citeste si:

Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului sa respinga Legile Justitiei care slabesc lupta anticoruptie si afecteaza statul de dreptAmbasadorul SUA l-a chemat pe Tudorel Toader la o discutie despre modificarea Legilor JustitieiAmbasadorul UK a discutat cu Toader despre modificarile la Legile Justitiei: Sa fie consultate toate partile. DNA lucreaza foarte bineComisia Europeana e ingrijorata de propunerile lui Toader si cere explicatii Guvernului ...citeste mai departe despre "Decizie fara precedent a Consiliului Europei din cauza modului in care sunt modificate Legile Justitiei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 905 ori