Polonia se reorienteaza spre gazele lichefiate din SUA pentru a-si reduce dependenta de Moscova

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:53
2174 citiri
Polonia se reorienteaza spre gazele lichefiate din SUA pentru a-si reduce dependenta de Moscova
Foto: CC0 Creative Commons

Polonia a mai facut, miercuri, un pas spre independenta sa energetica fata de Rusia, dupa ce semnat doua contracte pe termen lung cu compania americana Venture Global LNG privind livrarea de gaze naturale lichefiate din SUA timp de 20 de ani.

Compania poloneza de stat PGNiG a anuntat miercuri semnarea acestor contracte, care confirma un acord preliminar convenit in luna iunie, cu privire la livrarea a doua milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an. Aceste contracte garanteaza securitatea energetica a Poloniei, careia i se permite de asemenea sa revanda aceste gaze naturale lichefiate pe piata internationala, informeaza AFP.

"Nu pot sa dezvalui valoarea contractelor, insa pot sa va spun ca pretul gazelor americane va fi cu 20% mai mic decat cel al gazelor rusesti", a declarat directorul general al grupului polonez PGNiG, Piotr Wozniak.

"Incepand din 2022, in sfarsit Polonia nu va mai importa gaze naturale rusesti. Multumesc lui Dumnezeu!", a adaugat Wozniak, cu prilejul unei ceremonii la care au participat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si ambasadorul american la Varsovia, Goergette Mosbacher.

Aceasta din urma a subliniat ca administratia Trump vrea sa faca din SUA "cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate".

Grupul rus Gazprom furnizeaza Poloniei o cantitate de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an incepand din 1996, la un pret catalogat de autoritatile de la Varsovia ca fiind mult mai mare decat cel oferit altor importatori europeni.

La venirea sa la putere, in anul 2015, Partidul Lege si Justitie (PiS) a anuntat ca nu va reinnoi contractul de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expira in 2022, urmand sa se bazeze pe livrarile de gaze naturale lichefiate din SUA, precum si pe cele de gaze naturale din Norvegia si gaze lichefiate din Qatar.

La mijlocul anului 2016, Polonia a inaugurat terminalul de gaze lichefiate de la Swinoujscie. In prezent, PGNiG primeste gaze prin acest terminal in cadrul unui contract de aprovizionare pe 20 de ani semnat cu Qatargas, precum si livrari spot.

La inceputul acestui an grupul Gaz-System, operatorul retelei de gazoducte din Polonia, a anuntat ca a selectat ruta preferata pentru gazoductul Baltic Pipe, un proiect energetic destinat sa conecteze Polonia de Norvegia via Danemarca. Odata construit, gazoductul Baltic Pipe va permite transferul a 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an spre Polonia. Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in luna aprilie 2020 si vor dura aproximativ doi ani. Inaugurarea oficiala a gazoductului este prevazuta pentru luna octombrie 2022.

Gazoducutul Baltic Pipe, terminalul pentru importul de gaze naturale lichefiate si constructia de conducte de interconectare cu tarile vecine, inclusiv Slovacia, Lituania, Cehia si Ucraina, sunt masurile prin care Polonia vrea sa sa spuna adio gazului rusesc dupa 2022.

#gaze Polonia, #gaze rusia, #gaze SUA , #Polonia