UE a lansat procedura de infringement impotriva Poloniei. Sunt vizate legile care afecteaza independenta justitiei

Sambata, 29 Iulie 2017, ora 15:11
997 citiri

Uniunea Europeana a anuntat sambata ca a lansat procedura de infringement vizand Polonia, din cauza reformei sistemului judiciar, despre care se teme ca va submina independenta tribunalelor din tara, relateaza AFP.

Masurile luate de Executivul UE ar putea duce, in cele din urma, la darea in judecata a Poloniei la Curtea Europeana de Justitie si, eventual, la o amenda.

Comisia avertizeaza ca, prin aceasta reforma, Varsovia ameninta atat standardele sale democratice, cat si pe cele ale blocului european.

5 lucruri de stiut despre criza democratiei din Polonia: Cum vrea partidul de guvernamant sa obtina puterea absoluta

"Comisia Europeana a lansat procedura infringement impotriva Poloniei prin trimiterea unui aviz motivat, dupa publicarea in Monitorul Oficial polonez al Legii privind organizarea tribunalelor, vineri 28 iulie", a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat.

Partidul de guvernare din Polonia, PiS, are la dispozitie o luna pentru a raspunde intrebarilor Comisiei, inclusiv privind "independenta tribunalelor poloneze", care ar putea fi subminata de prerogativele sporite ale ministrului Justitie.

Guvernul polonez acuza UE de santaj

Alte semne de intrebare se refera la "discriminare pe baza de sex, din cauza introducerii unei varste diferite de pensionare" pentru judecatorii barbati si femei.

Actiunea UE era asteptata, dupa ce presedintele polonez Andrzej Duda a promulgat saptamana aceasta legea care ii permite ministrului Justitiei sa inlocuiasca unilateral presedintii tribunalelor.

Presedintele Duda si-a surprins aliatii conservatori si eurosceptici de la PiS, atunci cand a anuntat ca va bloca prin veto doua dintre controversatele reforme judiciare, care ar urma sa dea guvernantilor puterea de a inlocui toti judecatorii de la Curtea Suprema, in vreme ce majoritatea parlamentara ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar National, care nominalizeaza magistratii supremi din Polonia.

Presedintele Poloniei spune VETO pe legile care pun sistemul de Justitie sub comanda Guvernului ...citeste mai departe despre "UE a lansat procedura de infringement impotriva Poloniei. Sunt vizate legile care afecteaza independenta justitiei" pe Ziare.com

#UE infrigement Polonia politic justitie , #Stiri International