Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus miercuri achitarea tuturor inculpatilor din dosarul falimentarii companiei Astra Asigurari.
Instanta suprema a admis miercuri apelurile inculpatilor din acest dosar, fiind anulate condamnarile date in iulie 2019 de instanta de fond - Curtea de Apel Bucuresti.
Astfel, a fost achitata Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), care primise la instanta de fond o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.
De asemenea, au fost achitati Tudor Balta si Constantin Buzoianu, fosti vicepresedinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Acestia aveau in prima instanta pedepse de cate trei ani si sase luni inchisoare cu suspendare.
Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Directiei Generale Autorizari; Marinela Nemes, director general al Directiei Generale Juridice, si Carmen-Gabriela Ivan, director general al Directiei Generale Stabilitate Financiara si Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Instanta a lasat nesolutionate actiunile civile inaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) si Autoritatea de Supraveghere Financiara in contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.
In cazul omului... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2021, ora 23:55
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta, oficial, punerea in miscare a actiunii penale fata de fostul presedinte PSD, Liviu Dragnea, in dosarul Teldrum.
Potrivit DNA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul si instigare la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma participatiei improprii.
Infractiunile au fost savarsite in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. "In cauza s-a dispus punerea miscare a actiunii penale si fata de alte persoane care la data faptelor erau functionari in cadrul Consiliului judetean Teleorman si fata de administratori/reprezentanti ai firmei SC Tel Drum SA si ai altor societati comerciale, pentru infractiuni de constituirea unui grup infractional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz in serviciu si evaziune fiscala", se pecizeaza in comunicatul DNA.
De asemenea, procurorul a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpata persoana juridica SC TEL DRUM SA, pentru urmatoarele infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat, evaziune... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 19:58
Camera Reprezentantilor din Statele Unite a aprobat, miercuri, o rezolutie care prevede trimiterea in Senat a articolelor de inculpare a presedintelui Donald Trump in vederea demiterii.
Rezolutia a fost aprobata cu un raport de voturi de 228 la 193. Un congresman democrat, Collin Peterson, a votat impotriva procedurii, informeaza NBC News si CNN.
Anterior, Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a anuntat coordonatorii actiunii de formulare a acuzatiilor in procedura demiterii presedintelui Donald Trump.
Principalul coordonator al procedurii de prezentare a acuzatiilor in procesul din Senat va fi Adam Schiff, presedintele Comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, a declarat Nancy Pelosi. Ceilalti coordonatori sunt: Jerry Nadler, presedintele Comisiei Judiciare din Camera Reprezentantilor, si congresmenii Hakeem Jeffries, Jason Crow, Val Demings, Zoe Lofgren si Sylvia Garcia.
Camera Reprezentantilor, aflata sub controlul opozitiei democrate, a decis inculparea presedintelui Donald Trump pentru abuz de putere si obstructionarea Congresului.
Donald Trump este suspectat ca ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepresedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la functia de presedinte al SUA, si a fiului acestuia, Hunter Biden.
Cazul va ajunge in Senatul SUA care, dupa un proces, va stabili prin majoritate de doua-treimi daca Donald Trump este vinovat sau nevinovat. In cazul in care Donald Trump... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 21:14
Democratii americani au retinut marti doua capete de inculpare ("impeachment") a lui Donald Trump in cadrul procedurii destituirii presedintelui american - si anume abuzul de putere si obstructionarea bunului mers al Congresului, relateaza AFP.
In cazul in care cele doua capete de acuzare sunt adoptate in sesiune plenara, saptamana viitoare, Donald Trump urmeaza sa devina al treilea presedinte din istoria Statelor Unite inculpat in Camera Reprezentantilor, majoritar democrata.
Insa este putin probabil ca locatarul Casei Albe sa fie destituit ulterior in Senat, intrucat Camera superioara a Congresului, insarcinata sa-l judece in vederea unei destituiri, este controlata de republicani, care fac bloc in jurul sefului statului.
"Astazi (marti), in numele Congresului tarii noastre, Comisia Judiciara a Camerei introduce doua articole de inculpare a presedintelui Statelor Unite Donald Trump, privind infractiuni si delicte majore", a anuntat presedintele democrat al acestei Comisii, Jerry Nadler, citand capetele de abuz de putere si obstructionarea bunului mers al activitatii Congresului.
"Ne aflam aici, astazi, pentru ca abuzarea de catre presedinte a puterilor sale nu ne-a lasat nicio alta alternativa", a adaugat Adam Schiff, presedintele Comisiei Informatiilor, care a efectuat peste doua luni de ancheta in scandalul ucrainean.
Donald Trump subliniaza ca nu a facut nimic rau si denunta o "mascarada" a democtatilor, pentru ca ei sunt incapabili, considera el, sa-l... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 17:49
Fostul director general de la Volkswagen, Martin Winterkorn, precum si patru alti responsabili ai constructorului auto german, au fost inculpati in dosarul manipularii emisiilor poluante ale motoarelor diesel, a anuntat luni procuratura germana.
Acest scandal, denumit Dieselgate, a implicat aproximativ 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial si a costat grupul Volkswagen aproximativ 28 de miliarde euro.
Martin Winterkorn a fost inculpat pentru "frauda" si "incalcarea legislatiei privind concurenta neloiala", fostul CEO fiind acuzat "ca nu a divulgat autoritatilor si clientilor din Europa si SUA manipularile ilegale ale motoarelor diesel dupa ce a luat la cunostinta", a informat Parchetul din Brunswick intr-un comunicat de presa, citat de AFP.
Volkswagen, cel mai mare constructor auto mondial, a recunoscut in 2014 ca a utilizat un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Dupa izbucnirea acestui scandal, Volkswagen a promis miliarde de dolari pentru a-i despagubi pe detinatorii de autovehicule diesel din SUA.
Insa, pana acum, Volkswagen a refuzat sa adopte o masura similara pentru cele 8,5 milioane de vehicule din Europa implicate in acest scandal, din cauza diferentelor existente in legislatie. ...citeste mai departe despre "Fostul sef de la Volkswagen a fost inculpat pentru frauda in scandalul Dieselgate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 15:56
Procurorii militari au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ion Iliescu (membru si presedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. si fost vice prim-ministru al Guvernului Romaniei), Iosif Rus (fost comandant al Aviatiei Militare) si Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru C.F.S.N.), sub aspectul savarsirii infractiunilor contra umanitatii.
Punerea in miscare a actiunii penale este un pas procedural premergator trimiterii in judecata.
Vom reveni cu detalii ...citeste mai departe despre "Dosarul Revolutiei: Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, inculpati pentru infractiuni contra umanitatii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 11:38
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a discutat luni contestatia Inspectiei Judiciare la decizia Sectiei pentru procurori, care a stabilit ca procurorul general Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic al magistratilor cand i-a numit "inculpati de rang inalt" pe parlamentarii care au modificat Legile Justitiei.
UPDATE 12.45 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca decizia CSM de a admite contestatia IJ privind expresia "inculpati de rang inalt" folosita de Augustin Lazar este fireasca, deoarece procurorul general nu are nicio scuza atunci cand a folosit aceasta sintagma, pentru ca provine din mediul judiciar, potrivit Mediafax.
"O vad intr-o succesiune fireasca, pentru ca CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagma asemanatoare faptul ca este o discriminare (sintagma niste penali utilizata de seful statului - n.r) . Acel cineva, autorul sintagmei nu este jurist si ai putea sa spui ca nu a avut proprietatea termenilor. Dar in cazul nostru, procurorul general nu poate sa spuna ca nu a avut proprietatea sintagmei "niste inculpati de rang inalt" si nici nu poate sa spuna ca s-a referit la altcineva decat la membrii Comisiei, cum a incercat sa acretizeze astazi", a declarat ministrul Tudorel Toader.
UPDATE 12.10 Plenul CSM a decis ca in cazul lui Augustin Lazar, sunt indicii ca acesta ar fi incalcat Codul deontologic atunci cand a afirmat ca "inculpati de rang inalt" ii hartuiesc pe procurori in comisiile speciale parlamentare, potrivit unor... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 12:10
Parchetul din Paris a anuntat duminica inculparea lui Alexandre Benalla, colaborator al presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, pentru violente impotriva protestatarilor, la manifestatiile de 1 Mai, informeaza AFP.
Alaturi de Benalla au fost acuzati si pusi sub control judiciar alti patru suspecti, printre care Vincent Crase, angajat al partidului prezidential La Republique En Marche! (LREM) . Ceilalti trei inculpati sunt politisti care i-au transmis lui Benalla inregistrari ale camerelor de securitate; ei fusesera deja suspendati pentru incalcarea secretului profesional si pentru deturnarea imaginilor unui sistem de protectie video.
Benalla ceruse sa insoteasca politia in calitate de observator la manifestatii; atat el, cat si bodyguardul Crase au fost filmati in timp ce loveau protestatarii.
Alexandre Benalla, jandarm in rezerva, fost membru al fortelor de ordine in mandatul presedintelui socialist Francois Hollande, a fost destituit din motive profesionale. Ulterior, a facut parte din garda lui Macron in campania electorala, iar dupa victoria acestuia in alegeri, a ajuns adjunct al sefului de cabinet al presedintelui. Vineri, dupa izbucnirea scandalului, presedintia franceza a anuntat ca Benalla a fost concediat. ...citeste mai departe despre "Colaboratorul presedintelui Emmanuel Macron a fost inculpat pentru violente impotriva protestatarilor, la manifestatiile de 1 Mai" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Iulie 2018, ora 23:07
Sara Netanyahu, sotia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost inculpata joi pentru frauda si abuz de incredere in dosarul utilizarii nejustificate de fonduri la resedinta oficiala a cuplului.
Sara Netanyahu este inculpata in dosarul supranumit "Afacerea comandarii de mancare".
Autoritatile au declarat ca aceasta a folosit in mod fraudulos banii statului pentru a plati pentru mancare comandata la resedinta oficiala in valoare de 100.000 de dolari, in perioada 2010-2013, relateaza CNN.
In plus, aceasta a folosit in mod fraudulos aproximativ 10.000 de dolari pentru a plati bucatari personali.
Pe tot parcursul anchetei, Sara Netanyahu a negat acuzatiile. ...citeste mai departe despre "Sotia lui Netanyahu a fost inculpata pentru frauda. A comandat mancare de 100.000 de dolari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 15:36