Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
Ungaria este pregatita sa inceapa negocierile cu Gazprom privind un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale, a anuntat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, dupa intalnirea cu Viktor Zubkov, presedintele Board-ului grupului rus, transmite Reuters.
Ungaria importa majoritatea gazelor naturale din Rusia iar contractul expira pana in 2020.
Consumul anual de gaze naturale al Ungariei este de aproximativ 10 miliarde metri cubi iar autoritatile au anuntat ca au in depozite intreaga cantitate necesara pentru aceasta iarna.
Statul din Europa Centrala primeste majoritatea gazelor printr-un gazoduct care traverseaza Ucraina.
Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019. Un nou acord nu a fost inca semnat iar negocierile sunt in impas.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica. mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:18
OMV Petrom este in discutii privind exportul in tarile vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, insa a pierdut licitatia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, intr-o conferinta de presa.
"Pentru atingerea acelui moment de decizie finala de investitie pentru productia de gaze din perimetrul Neptun, pe langa elementele tehnice, operationale, de fiscalitate, generate de mediul din piata de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a productiei din Marea Neagra.
Acest proces a inceput, pentru evaluarea potentialului de vanzare a cantitatilor care nu ar putea sa fie vandute in Romania.
In absenta unei cresteri a cererii in Romania, va trebui sa ne cautam optiuni de vanzare si pe alte piete.
Obiectivul nostru este zona de vecinatate a Romaniei, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vanzare, nu numai pentru gaze", a precizat Gheorghe.
Pe langa cererea de gaze din tarile din vecinatatea Romaniei, importanta este si capacitatea de transport catre aceste zone, a adaugat ea.
"In aceasta perioada noi purtam discutii si analizam scenarii de vanzare pe astfel de piete din vecinatate, dar ele trebuie sa fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivitati intre Romania si pietele potentiale. Nu avem niciun contract incheiat la aceasta ora", a sustinut oficialul OMV Petrom.
Ea a aratat ca fiecare dintre cele doua... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:08
Romania a inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,2 euro per 100 kWh), tariful reprezentand putin peste jumatate din pretul mediu din UE 28 (5,8 euro per 100 kWh), conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ajustat la puterea de cumparare (PPS), cele mai mici preturi la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (4,3 PPS per 100 kWh) si Belgia (4,7 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preturi in Portugalia (9,7 PPS per 100 kWh), Suedia (9,5 PPS per 100 kWh) si Cehia (8,4 PPS per 100 kWh).
Pe de alta parte, in primul semestru din acest an, taxele si cotizatiile au avut o contributie importanta in pretul gazelor pentru consumatorii casnici in Danemarca (55% din pret), Olanda (53%), Romania (47%) si Suedia (44%). De cealalta parte, cea mai redusa contributie in pret a taxelor si cotizatiilor a fost consemnata in Marea Britanie (7%), Luxemburg (10%), Grecia (16%), Bulgaria, Cehia, Lituania si Slovacia (toate cu 17%).
La nivelul UE, in primul semestru din acest an taxele si cotizatiile au reprezentat aproape un sfert (26%) din pretul gazelor pentru consumatorii casnici.
Si la energia electrica destinata populatiei, Romania si Croatia se situeaza printre tarile cu preturi scazute in UE, ambele cu un tarif de 12 euro pentru 100 de kWh, preturi mai mici fiind... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:24
2Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi, a anuntat luni compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.
"Cresterea importurilor de gaze naturale din Europa se datoreaza deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia" a informat Ukrtransgaz, citat de Agerpres
In 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai in luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, in crestere fata de 946 milioane metri cubi in luna noiembrie si 892,2 milioane metri cubi in luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 16:16
Oficialii Petrom analizeaza posibilitatea exportarii de gaze naturale, dar precizeaza ca acest lucru nu se va intampla prea curand, cel putin nu in 2013.
Pentru consumatori, vanzarea gazelor romanesti catre alte state europene ar putea presupune scumpiri, mai multe importuri si o dependenta mai mare fata de metanul din Rusia.
In prezent, Romania este conectata prin conducte de gaze doar cu Ungaria. Alte doua conducte, spre Bulgaria si spre Republica Moldova, sunt in constructie, relateaza Digi 24.
Prima ar putea fi gata la finalul anului viitor, iar, in acel moment, cel putin teoretic, ar putea incepe exportul de gaze naturale, deoarece conducta de la Giurgiu-Ruse face parte din proiectul Nabucco. Oficialii Petrom evita sa vorbeasca despre un termen concret cand ar putea incepe exportul de gaze.
Cititi mai multe despre Petrom ar putea exporta gaze naturale. Urmeaza scumpiri? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:06
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
In ciuda sanctiunilor impuse de ONU si SUA, Iranul continua sa acumuleze capital geopolitic. Cascada de revolutii din Orientul Mijlociu a oferit mai multa putere comunitatilor siite din regiune.Dar un aspect mai important pentru Teheran este faptul ca a reusit sa-si intareasca rolul de furnizor de energie pentru statele din jur. Concentrandu-se pe sanctiunile internationale din motive nucleare, alegand sa inchida ochii la planurile acestui stat islamic de a deveni o super-putere energetica, Washingtonul a permis evolutia economica a Iranului. Milioane de oameni sunt dependenti de energia produsa de centralele iraniene, remarca Foreign Policy. In timp ce Occidentul incearca sa obtina de la iranieni petrol - acest stat fiind al patrulea producator de petrol din lume - in privinta zacamintelor de gaze naturale, acestia sunt pe locul doi in lume, dupa Rusia. In urma dezvoltarii tehnologiei de prelucrare a gazelor naturale, aceasta sursa de energie ar putea-o surclasa pe cea nucleara, mai ales dupa catastrofa de la Fukushima, din Japonia. Comertul international cu gaze este diferit de cel cu petrol sau carbune. Transportul se face cu ajutorul conductelor, iar o infrastructura extinsa este mult mai costisitoare decat transportul petrolului, pe mare sau pe calea ferata. Cu alte cuvinte, daca un importator de gaze intra intr-o relatie pe termen lung cu un exportator, "casnicia" devine aproape imposibil de rupt. Alternativa la dependenta de Rusia Daca Vestul se... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 00:43