Bulgaria construieste un interconector de gaze pentru a-si reduce dependenta de Rusia

Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
1992 citiri
Bulgaria construieste un interconector de gaze pentru a-si reduce dependenta de Rusia
Foto: CC0 Creative Commons

Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.

In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.

Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.

Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.

"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.

Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara Zagora din Bulgaria si orasul Komotini din Grecia, a anuntat compania ICGB, care se ocupa de supervizarea acestui proiect.

ICGB este detinut in proportie de 50% de compania bulgara energetica de stat BEH, restul actiunilor fiind detinute de grupul elen DEPA si firma italiana Edison.

In luna aprilie, Comisia Europeana a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 33 milioane de euro in interconectorul de gaze dintre Bulgaria si Grecia. Acest proiect face parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructura care urmeaza sa fie implementate in zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia si Romania.

La finele anului 2016, a fost pusa in functiune prima conducta a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre Romania si Bulgaria. Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea.

#gaze Bulgaria, #gaze rusia , #Bulgaria