Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Energiei da asigurari ca romanii nu vor ramane fara gaze in aceasta iarna

Ministerul Energiei da asigurari ca romanii nu vor ramane fara gaze in aceasta iarna


Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri informeaza ca nu exista probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor in perioada de iarna 2019 - 2020, stocurile fiind superioare celor de anul trecut.

Productia interna in Romania este de aproximativ 28 milioane metri cubi (mc)/zi, stocul de gaze naturale inmagazinate in depozitele de inmagazinare subterana este de aproximativ 2,360 miliarde mc, cu 1,364 miliarde mc mai mult decat in perioada similara a anului trecut, iar capacitatea de extractie zilnica este cuprinsa intre 25 - 28 milioane mc pentru perioada ianuarie-februarie 2020, superioara capacitatii zilnice de extractie avuta la dispozitie in iarna trecuta, de 20 milioane mc/zi.

"De la momentul preluarii portofoliului de Ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prioritatea mea a fost pregatirea sezonului rece. Actualul Guvern este mai bine pregatit decat precedentul pentru a gestiona perioada de iarna. Avem mai multe rezerve de gaze, avem capacitati superioare de extractie, desi putem si trebuie sa investim mai mult in extractia din depozite", a declarat Virgil Popescu, ministrul de resort, citat in comunicat.

El a adaugat ca solicita periodic informari si date referitoare la situatia importurilor de gaze.

Potrivit comunicatului, pe relatia cu Ungaria se importa aproximativ 5 - 5,5 milioane mc/zi, atat cat este necesar, iar pe relatia cu Bulgaria la interconectarea de la Ruse nu se importa gaze, ci se exporta aproximativ 0,1 milioane mc/zi, iar la interconectarea Negru Voda-Kardam se importa cat este necesar, adica aproximativ 0,1 milioane mc/zi.

In ceea ce priveste relatia cu Ucraina, in acest moment la punctul de interneconectare Isaccea - Orlovka se importa circa 5,5 milioane mc/zi.

"Din informarile primite de la Transgaz, pot sa anunt ca SNTGN Transgaz pune la dispozitie pe toate punctele de interconectare o capacitate ferma de 44,2 milioane mc/zi, care este mai mult decat suficienta pentru necesarul maxim de import in cazul unor temperaturi foarte scazute: 20 milioane mc/zi", a completat ministrul.

In acest moment, importurile de gaze in Romania se ridica la aproximativ 10,8 milioane mc/zi.

"Monitorizez zilnic situatia si nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste asigurarea cu gaze pentru aceasta perioada", a conchis Popescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4188 ori