Gazele din Marea Neagra sunt o oportunitate uriasa pentru Romania, dar nu vor ramane asa pentru totdeauna, iar, in acest moment, proiectul este blocat politic, a declarat, marti, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, la Energy Strategy Summit.
"Trebuie sa fim constienti ca aceasta este o oportunitate extraordinara pentru Romania, dar ca nu va ramane asa pentru totdeauna. Si, in conditiile in care tranzitia energetica este din ce in ce mai aproape, in contextul valorificarii pretului la gazele naturale, trebuie sa ne dam seama ca vine un moment cand acest lucru este cel mai valoros lucru pentru Romania si pentru statul roman", a spus reprezentantul companiei energetice.
Potrivit acesteia, toata lumea cauta surse competitive de energie, pentru a combate schimbarile climatice.
"Vedem insa probleme in ceea ce priveste stocurile, exista o oferta in exces de energie in lume, atat in ceea ce priveste combustibilii fosili, cat si energia regenerabila. Si exista concurenta in piata. De aceea, Romania are nevoie sa fie competitiva. Asadar, acesta este motivul declaratiei noastre, care a fost foarte bine gandita. Acest lucru nu dureaza pentru totdeauna, trebuie sa actionam. Si consider ca proiectul s-a blocat in sistemul politic", a adaugat Verchere.
Ea a adaugat ca mediul de afaceri doreste sa colaboreze cu autoritatile pentru ca Legea offshore sa fie modificata, astfel incat proiectele din Marea Neagra sa fie deblocate.
"Daca nu, importurile de gaze ale Romaniei ar... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:09
Romgaz analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, a anuntat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Acesta spune ca pe 18 noiembrie, consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.
"Am fost contactati, ieri (luni - n.red.), printr-un e-mail, de catre consultantul care ii consiliaza pe cei de la Exxon in acest exit. Ne-au anuntat ca urmeaza un proces de exit si ca, daca suntem interesati, ne invita la masa discutiilor. Urmeaza sa purtam discutii in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii OMV", a spus Volintiru.
El a precizat ca nu stie cand va avea loc prima runda de discutii.
"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.
Potrivit acestuia, producatorul roman de gaze era de mult timp interesat de aceasta tranzactie.
"Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre pasii pe care ii facem pentru diversificarea activitatii si spre marirea portofoliului de business al companiei si, implicit, al tarii. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe aceasta oportunitate", a continuat el.
Totodata, Volintiru a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:40
Premierul ungar Viktor Orban i-a solicitat presedintelui SUA, Donald Trump, sa ajute la incheierea unei intelegeri de cooperare cu Romania pentru initierea "cat mai curand posibil" a operatiunilor de extractie a gazelor naturale din zona romaneasca a Marii Negre, a afirmat liderul de la Budapesta.
O alta tema a discutiei intre Viktor Orban si Trump, care a avut loc luni la Casa Alba, a fost cea privind achizitionarea de partea ungara de rachete antiaeriene, a declarat premierul intr-un interviu acordat vineri postului Kossuth Radio, relateaza agentia de stiri MTI.
Compania americana ExxonMobil analizeaza posibilitatea unei investitii in operatiuni de extractie de gaze in zona romaneasca a Marii Negre, ce ar oferi o alternativa la gazul rusesc, lucru ce ar putea ajuta Ungaria la diversificarea surselor de energie.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat recent ca firma americana ar trebui sa ia in curand o decizie in legatura cu acest proiect, in conditiile in care Ungaria ar trebui sa semneze in toamna un nou acord pe termen lung privind importul de gaze naturale din Rusia.
Citeste si:
Reuters: Proiectele Romaniei privind gazele din Marea Neagra atarna de un fir de ataOMV Petrom: Pentru un proiect offshore in Marea Neagra, cerintele cheie nu sunt inca indeplinite ...citeste mai departe despre "Viktor Orban a discutat cu Donald Trump despre gazele romanesti din Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 11:50
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere primului ministru sa acorde "o atentie sporita" prelungirii contractului de concesiune care ar permite consortiului format din companiile Exxon si OMV sa exploateze gazele din Marea Neagra, acesta spunand ca, in lipsa acestui contract, cele doua companii nu vor investi in exploatatiile off-shore.
Prezent, miercuri, in judetul Prahova, acolo unde si premierul a facut o vizita, Calin Popescu Tariceanu a transmis un apel catre Viorica Dancila, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagra, operatiune ce ar urma sa fie facuta de compania Exxon - OMV.
"Dupa cum stiti, anul trecut, la Parlament, am facut o serie de adaptari si am adoptat legea exploatarii off-shore. De atunci, prea putine semne am primit de la concernul Exxon - OMV in legatura cu investitia pe care urmeaza sa o faca in Marea Neaga. Acesta rezerva, aceasta tacere a concernului Exxon - OMV se datoreaza faptului ca asteapta sa se faca de catre Guvern prelungirea contractului de concesiune care expira.
Deci, fara existenta unui contract de concesiune valabil si pe o perioada suficienta care sa le permita recuperarea investitiei, decizia de investitie nu va veni. Fac un apel catre doamna prim-ministru prin care o rog sa aiba in atentie sporita aceasta problema care tine de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie sa dea acordul de prelungire a licentei, astfel incat calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV si Exxon sa poata fi realizat. In esenta,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 18:00
Marea Neagra are un potential de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaze, iar 60% din productia Romaniei va proveni din zacaminte offshore in anul 2030, insa problema cea mai mare este ce se va intampla cu acest gaz, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul Forumului Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"Potentialul Marii Negre estimat de noi - o spuneam si in urma cu un an - este undeva la peste 200 de miliarde de metri cubi. Eu cred ca este mult mai mult si intaresc acest lucru prin faptul ca, dupa construirea instalatiilor de suprafata si a conductelor subacvatice care aduc gaze la mal, atat de catre titularul zacamintelor Ana si Doina (Black Sea Oil and Gas - n.r.), cat si de viitorii producatori OMV, Exxon, Lukoil, se va crea oportunitatea de a se dezvolta si zacamintele mici", a explicat Gal.
El a aratat ca, pe langa zacamintele mari, de 30-40 de miliarde de metri cubi, in jurul lor sunt foarte multe zacaminte mici, de 4-5 miliarde de metri cubi, care vor deveni fezabile dupa ce vor exista in apropiere instalatiile de suprafata si constructiile necesare pentru a aduce gaze la mal.
Potrivit lui Gal, primul mare producator din Marea Neagra va fi Black Sea Oil and Gas (BSOG), care va incepe extractia in anul 2022 cu 2 miliarde de metri cubi pe an.
In ceea ce priveste ExxonMobil si OMV Petrom, care exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun, oficialul ANRM... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 13:52
Noile reglementari adoptate de autoritatile romane in domeniul energiei risca sa submineze planurile companiilor de a dezvolta mari zacaminte de gaze din Marea Neagra, punand in pericol venituri de miliarde de dolari si anuland sansele de a contesta pozitia grupului rus Gazprom in regiune, arata o analiza Reuters.
Mai multi oficiali din industria petroliera au avertizat ca aceste modificari, care includ un plafon pentru gazele naturale vandute de producatorii locali pana in 2022 si o taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, exceptand termocentralele detinute de stat, ar putea duce la revizuirea planurilor de investitii.
Majoritatea masurilor anuntate in ordonanta de urgenta din decembrie au fost confirmate vineri. Guvernul de la Bucuresti a facut unele concesii, precum eliminarea plafonarii pretului gazelor pentru consumatorii industriali. Insa aceste concesii nu sunt suficiente pentru a multumi companiile, avand in vedere ca taxa pe cifra de afaceri si restrictiile la export raman in vigoare, cumulate cu riscul ca autoritatile sa isi schimbe din nou pozitia.
In aceste conditii, analistii citati de Reuters avertizeaza ca Romania risca sa amane demararea proiectelor offshore, ceea ce ar face jocul Rusiei, care a reusit sa blocheze Ucraina sa isi exploreze resursele sale din Marea Neagra prin ocuparea peninsulei Crimeea.
"Amanarea nu este benefica pentru nimeni, nici pentru stat, nici pentru consumatori, economie sau investitori. Singurul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 07:53
OMV Petrom isi doreste foarte mult sa continue proiectul de gaze din Marea Neagra, insa, deocamdata, nu se intrunesc conditiile necesare pentru a fi luata decizia de a merge mai departe, a declarat, miercuri, Christine Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-o conferinta pe teme energetice.
"Marea Neagra este o oportunitate uriasa pentru OMV Petrom si pentru Romania. Insa, pentru a merge mai departe, este nevoie sa ai piata libera de gaze, fiscalitate stabila si infrastructura-cheie. Este un proiect cu adevarat important si ne dorim sa mergem mai departe, asa ca vom continua sa dialogam cu autoritatile, care, si ele, vor sa mergem mai departe, sa gasim cea mai buna solutie", a spus oficialul companiei petroliere.
Ea a aratat ca in prezent nu sunt intrunite conditiile necesare pentru ca OMV Petrom si ExxonMobil, compania partenera in proiectul Neptun Deep, sa ia decizia finala de investitii.
"Investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Este un criteriu atat de important pentru o investitie atat de importanta. Trebuie sa stim cat va fi factura fiscala, trebuie sa intelegem pe cel fel de piata activam si avem nevoie de o piata libera", a sustinut Verchere.
Oficialul OMV Petrom a amintit ca Romania importa doar 12% din consumul de gaze si a apreciat ca "acest lucru este ceva fenomenal, insa este nevoie de investitii sa ramana asa".
Pentru acest an, compania a anuntat ca va scadea cu 17% nivelul investitiilor, pana la 3,7 miliarde de lei, de la 4,3... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:18
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, ca anuntul Black Sea Oil & Gas de incepere a exploatarii perimetrelor din Marea Neagra este cea mai tare veste pe care a primit-o.
"Black Sea Oil & Gas a anuntat ca incepe exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Cred ca este cea mai tare veste pe are am primit-o. La inceputul saptamanii am semnat autorizatia si ei, dupa ce le-am semnat autorizatia, cu destul de multa celeritate au declarat public ca se apuca de exploatare. Dupa foarte multe discutii in sfarsit unul dintre cei care au explorat in Marea Neagra a luat decizia de a exploata. Asta inseamna ca putem sa facem si alta centrala ca cea de la Iernut, in care sa ardem un gaz pe care il producem noi si inseamna ca putem sa ne gandim la extinderea retelelor de gaze in zonele in care nu a retele de gaze", a declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a vizitat, joi, noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, care urmeaza sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources si Gas Plus International B.V., au anuntat, joi, aprobarea deciziei finale de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat in zona romaneasca a Marii Negre.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:04
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04