Banca Centrala Europeana (BCE) a decis vineri sa suspende posibilitatea rambursarii anticipate a fondurilor de urgenta pe care le-a acordat bancilor in timpul crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.
BCE a precizat ca suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsa intre 23 decembrie si 15 ianuarie, si este destinata sa asigure ca pietele dispun de suficienta lichiditate la trecerea in noul an.
"Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis sa suspende rambursarea creditelor pe trei ani (LTRO) in perioada de sfarsit de ani, avand in vedere preconizata scadere a dobanzilor si concentrarea altor operatiuni ca urmare a sarbatorilor publice", a informat BCE intr-un comunicat.
La sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2011, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul financiar din zona euro via credite pe trei ani, in ideea de a oferi bancilor lichiditati la dobanzi reduse. La acea data, BCE a informat ca bancile vor putea sa ramburseze anticipat creditele, daca vor dori.
Luna trecuta, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca Banca Central Europeana va furniza mai multa lichiditate in momentul in care vor expira imprumuturile ieftine pe trei ani puse la dispozitia bancilor la finele lui 2011 si inceputul lui 2012.
"Ceea ce este clar este ca va exista o furnizare de lichiditati", a declarat Ewald Nowotny refuzand insa sa precizeze daca BCE va face acest lucru printr-un nou program de... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:38
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, vineri, ca guvernul de la Madrid ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro, prin emiterea de obligatiuni de stat, transmite Bloomberg.
"Voi face ceea ce fac intotdeauna, voi actiona in interesul spaniolilor", a afirmat Rajoy intr-o conferinta de presa sustinuta la Madrid, intrebat daca va cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiara sau Mecanismului European de Stabilitate.
Oficialul a precizat ca trebuie, mai intai, sa inteleaga mai clar noile propuneri anticriza ale Bancii Centrale Europene in privinta achizitiilor de obligatiuni si altor masuri neconventionale.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat joi un nou plan anticriza, care presupune achizitii de obligatiuni spaniole si italiene de catre BCE de pe piata secundara si de catre Mecanismul European de Stabilitate direct de la Trezoreriile celor doua tari, conditionate strict. Detaliile propunerii vor fi negociate si facute publice in urmatoarele saptamani.
Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au crescut puternic din vara anului trecut, din cauza temerilor privind raspandirea crizei datoriilor de stat care a inceput in 2009 in Grecia.
Investitorii cer acum Spaniei o dobanda de aproximativ 7% pentru imprumuturile la 10 ani, iar Italia suporta un cost de peste 6%. Spre comparatie, Germania se imprumuta la aproximativ 1,4%.
Rajoy l-a laudat pe Draghi pentru afirmatia ca dobanzile cerute de investitori pentru a... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:11
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Bancile spaniole au nevoie urgenta de ajutor financiar direct, in plina forta, iar Europa nu isi mai poate permite sa trateze criza cu jumatati de masura, considera sefii unor mari banci si grupuri financiare, citati de Bloomberg.
"Trebuie sa se faca (recapitalizarea bancilor spaniole - n.r.) in plina forta", spune Christian Clausen, presedintele Federatiei Bancare Europene si director general al Nordea, cea mai mare banca suedeza.
Recapitalizarea bancilor spaniole a devenit obstacolul cheie care trebuie depasit de liderii europeni, iar rezolvarea crizei din Spania ar calma pietele, a afirmat el intr-un interviu pentru Bloomberg.
Bancherii si-au intensificat eforturile de a convinge Europa sa actioneze pentru solutionarea crizei financiare din Spania, care risca sa ingenuncheze a patra economie a zonei euro in timp ce politicienii europeni nu reusesc sa se puna de acord privind strategia si masurile care ar trebui adoptate.
Comisia Europeana s-a pronuntat in luna mai in sprijinul propunerii de a oferi bancilor spaniole injectii directe de capital din fondurile europene de urgenta, idee respinsa de Germania, care prefera sustinerea indirecta a institutiilor financiare, prin intermediul guvernului spaniol, care ar trebui sa accepte conditii de austeritate in schimbul ajutorului.
Piata imobiliara a pus la pamant sistemul financiar spaniol
Bancile spaniole au "credite problematice" de 184 miliarde euro inaintate dezvoltatorilor imobiliari in perioada de... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 14:00
Pietele financiare duc lumea spre o noua Mare Depresiune, cu consecinte politice incalculabile. Autoritatile, in special cele europene, au pierdut controlul asupra situatiei, considera investitorul George Soros.In opinia acestuia, sunt trei masuri urgente care trebuie luate. In primul rand, guvernele din zona euro trebuie sa convina asupra unui nou tratat pentru crearea unei trezorerii comune.
In acelasi timp, marile banci trebuie sa fie puse sub conducerea BCE, in schimbul unei garantii de recapitalizare.
In al treilea rand, BCE ar trebui sa permita unor tari precum Italia si Spania sa-si refinanteze temporar datoriile la un cost foarte scazut.
Potrivit investitorului, acesti pasi ar putea calma pietele si ar putea oferi Europei timp pentru a dezvolta o strategie de crestere, fara de care problema datoriei nu poate fi rezolvata.
"Din moment ce un tratat al zonei euro de stabilire a unei trezorerii comune va dura o lunga perioada de timp pentru a fi incheiat, statele membre trebuie sa faca apel la autoritatea financiara care exista dehja, BCE, pentru a umple vidul.
In forma sa actuala, Fondul European de stabilizare financiara este doar o sursa de fonduri. Modul in care acestea sunt cheltuite este lasat la latitudinea statelor membre", a mai subliniat George Soros, intr-un editorial semnat pe Project Syndicate.
Investitorul atrage atentia asupra faptului ca task-ul imediat este de a ridica garantiile necesare impotriva contagiunii care poate intervene in urma unui posibil... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 11:52
Directorii institutiilor financiare din Europa discuta infiintarea unui fond de 20 de miliarde de euro, cu scopul de a furniza ajutor de urgenta bancilor aflate in dificultate in eventualitatea unei noi crize, evitand astfel interventiile guvernamentale in sistem, transmite NewsIn.Directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo, este de parere ca un astfel de fond de urgenta ar putea ajunge in cativa ani la suma de 20 de miliarde de euro, oferind bancilor cu probleme posibilitatea de a reveni pe pietele financiare fara a recurge la planurile guvernamentale de ajutorare.
"Fondul va furniza garantii specifice pentru a sustine bancile aflate in dificultate, permitandu-le astfel sa emita titluri acoperite", a declarat Profumo in editia de luni a cotidianului Financial Times.
"Optiunea folosirii fondului pentru stabilizarea uneia sau mai multor banci mari aflate in dificultate poate asigura piata ca respectiva criza poate fi controlata inca de la primele semne, evitand astfel declansarea unui eveniment la nivel sistemic", a adaugat Profumo.Directorul UniCredit a abordat deja liderii lumii bancare europene cu aceasta idee, printre acestia numarandu-se si directorii Deutsche Bank si Santander.Ideea unui astfel de plan vine ca o alternativa la varianta oferita de guvernele unor state europene, cum ar fi Marea Britanie, Franta sau Germania, care au propus introducerea unei taxe suplimentare asupra institutiilor bancare, sau conversia fortata a datoriilor... mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 14:08