Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize

Joi, 23 Martie 2017, ora 20:14
1027 citiri
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize
Foto: Ziare.com

Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, determinand banca centrala sa creasca lichiditatile de urgenta puse la dispozitia institutiilor financiare. Populatia e ingrijorata ca blocajul discutiilor cu creditorii internationali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a impins economia in pragul colapsului.

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a acceptat solicitarea Bancii Greciei de majorare a plafonului lichiditatilor de urgenta destinate bancilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.

"Cresterea reflecta evolutia situatiei lichiditatilor din bancile elene, tinand cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anuntat Banca Greciei.

In acest an, retragerile de fonduri din bancile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoana apropiata situatiei. Evolutia reflecta deficitul de bani pentru plata taxelor si transferul de fonduri la banci straine, a spus persoana.

Este pentru prima oara dupa septembrie 2015, data la care Banca Greciei a inceput sa publice date referitoare la plafonul lichiditatilor de urgenta (ELA), cand a fost necesara o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oara cand banca centrala a omis in comunicatul sau o referire la "stabilizarea" si "imbunatatirea" fluxului depozitelor.

Negocierile dintre reprezentantii creditorilor si ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, referitoare la termenii imprumuturilor de urgenta, nu au ajuns la un rezultat, prelungind blocajul care risca sa lase tara in incapacitatea de a-si respecta obligatiile financiare, in vara.

Incertitudinile afecteaza activitatile economice, amenintand sa deturneze asteptarile de redresare din acest an. ...citeste mai departe despre "Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize" pe Ziare.com

#greci retragere miliarde euro banci, #greci retragere bani banci criza, #Grecia teama criza , #Stiri International