Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat


Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro.

Precedentul program de achizitii de obligatiuni de catre BCE (Securities Markets Programme - SMP) a luat sfarsit, a spus Draghi.

BCE trebuie sa se afle in pozitia de a asigura transmiterea ratelor bancii catre toate statele membre ale zonei euro, a spus presedeintele BCE intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa ce banca a mentinut rata cheie la 0,75%.

"Vom avea un instrument eficient pentru a evita scenarii distructive, cu posibile provocari severe pentru stabilitatea preturilor", a spus Draghi.

Seful BCE si-a pus credibilitatea in joc odata cu anuntarea planului de achizitii de obligatiuni, declarand in aceasta saptamana parlamentarilor europeni ca BCE trebuie sa intervina pentru a redobandi controlul dobanzilor intr-o economie fragmentata a zonei euro si pentru a salva moneda unica.

Depinde acum de guvernele Spaniei si Italiei sa declanseze achizitiile de obligatiuni de catre BCE printr-o cerere pentru ajutor financiar catre fondul de urgenta al zonei euro. Sprijinul Mecanismului European de Stabilitate este insa conditionat de adoptarea de masuri de austeritate.

"Guvernele trebuie sa fie pregatite sa activeze" fondul de urgenta pe pietele obligatiunilor, atunci cand este necesar si "cu conditii stricte si eficiente", a spus el.

BCE isi rezerva dreptul de a sista achizitiile de obligatiuni daca guvernele nu-si trespecta angajamentele, a adaugat Draghi.

Achizitiile vor fi sterlizate in totalitate, astfel ca impactul asupra masei monetare va fi neutru, a spus el, adaugand ca banca va publica lunar date pe tari despre obligatiunile pe care le detine.

Maturitatea obligatiunilor vizate de BCE pe piata secundara va fi de 1-3 ani, fara o limitare in privinta randamentelelor, iar institutuia va avea acelasi statut ca orice alt creditor al tarilor respective.

Business24 a prezentat in format live text cele mai importante afirmatii ale presedintelui BCE:

- Suntem convinsi ca nu exista nicio interventie a vreunei banci centrale care sa aiba efect fara vreo politica concreta a guvernelor;

- Daca actiunile BCE vor mentine stabilitatea preturilor, asa cum au facut-o pana acum, cred ca increderea Germaniei in BCE va fi recastigata;

- Nu exista o limita a sumelor pe care BCE le va cheltui pentru a cumpara titluri de stat;

- Guvernul irlandez a fost un exemplu de urmat in ceea ce priveste politicile monetare;

- Declaratia initiala a lui Mario Draghi

- BCE isi pastreaza independenta;

- Nu s-a discutat despre un nou program de creditare al bancilor;

- Implicarea FMI este dorita, dar nu putem impune Fondului ce sa faca. E una dintre conditiile posibile pentru eligibilitatea ajutorului din partea BCE. Noi am oferit numeroase conditii, dar e decizia guvernelor pe care le vor alege. De altfel, este decizia BCE daca va fi de acord cu conditiile alese de guvernele respective.

- Suntem intr-o situatie in care avem parti mari din zona euro care sunt, in ceea ce numim noi, un echilibru negativ;

- Cea mai eficienta zona de titluri de stat pe care noi le putem cumpara este cea a titlurilor pe termen scurt pentru ca afecteaza mai mult tarile;

- Avem dovezi ca exista o fragmentare la nivelul zonei euro - de la volatilitate, conditii de lichiditate, etc. Deciziile luate azi urmeaza sa repare metodele de transmisie a politicilor monetare in economia reala. Aceste decizii erau necesare pentru a restabili aceste legaturi si pentru a ne ajuta sa ne mentinem tinta privind stabilitatea preturilor in zona euro.

- Finantarea guvernelor - Cred ca votul de azi arata ca nu doar fostele tari care au avut lira au dorit acest program, deoarece decizia a fost luata aproape in unanimitate.

Suntem siguri ca nu incalcam acordul privind finantarea directa a tarilor pentru ca vom achizitiona titlurile de stat de pe piata secundara. Este una dintre uneltele BCE.

- Vom face tot posibilul, in mandatul nostru, sa avem o singura politica monetara in zona. Am spus ca euro este ireversibil. Noi spunem ca teama de reversibilitatea calitatii de membru al zonei euro este inutila;

- BCE va achizitiona titluri de stat daca toate masurile cerute prin acord sunt respectate. Tranzactiile vor fi axate pentru titlurile de stat cu maturitate intre 1-3 ani, fara limite cantitative;

- Conditii pentru achizitia de titluri de stat: guvernele trebuie sa faca parte dintr-un proiect al FESF sau MES care sa permita achizitia de titluri de stat;

- Asa cum am anuntat in data de 2 august, Consiliul a luat decizii privind mecanismul de achizitie de titluri de stat. Aceste tranzactii vor fi cunoscute drept Tranzactii monetare directe;

- Comparativ cu proiectiile din iulie 2012, asteptarile privind evolutia economica in 2013 au fost coborate. Inflatia anuala a zonei euro a fost de 2,8%, peste nivelul de 2,4% din luna anterioara, din cauza scumpirii produselor petroliere;

- Ne asteptam ca zona euro sa isi revina gradual. Cresterea va ramane slaba din cauza recuperarii economice greoaie si a problemelor din toate tarile;

- Statisticile recente arata ca PIB-ul s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru al anului, dupa o crestere de 0% in trimestrul anterior;

- Zona euro e ireversibila. Pentru a restaura increderea, trebuie sa continuam cu reformele structurale si masurile;

- Guvernele trebuie sa activeze cele doua fonduri de salvare in pietele titlurilor de stat atunci cand exista probleme;

- Ratele de inflatie vor ramane in jurul a 2% in 2012 si vor scadea anul viitor;

- Cresterea economica din zona euro va fi slaba, din cauza lipsei de incredere din piata;

- Vrem sa ne pastram politicile monetare si transmiterea politicilor in economia reala;

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1898 ori
Citeste mai multe despresedinta BCE plan salvare zona euro